Skocz do zawartości

Ile według Was może ważyć top strony?

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio robiłem nowy layout dla jednej z moich stron i troszkę poniosła mnie fantazja przy projektowaniu top'a :) Jest w nim sporo małych elementów i dodatkowo trochę przezroczystych warstw, więc musi być w zapisany w png. I teraz pytanko: czy przy obecnych łączach prawie 200kb top to przesada? Jaka według Was jest granica rozsądku? Na upartego mógłbym trochę go uprościć, ale podoba mi się taki jaki jest teraz.

Dodam jeszcze tylko, że reszta strony jest stosunkowo lekka (zarówno jeśli chodzi o CMSa i grafikę) i serwer też nie najgorszy.

Pozdrawiam :)

Według mnie maksymalnie 80 - 120 kB.

Przy czym im mniej tym lepiej - ja staram się zmniejszyć do 35 kB, w przypadku PNG optymalizując programem pngout, następnie zmniejszając liczbę kolorów.

Ale GIMP akurat optymalizuje PNG, więc narzędzia typu pngout czy pngcrush wiele nie zmienią.

200 kB to jednak jest trochę dużo - wprawdzie są to dwie sekundy na przeciętnym polskim łączu, ale wystarczy że ktoś słucha muzyki na YouTube czy ściąga pliki z P2P i już czas wczytywania czegoś takiego wydłuża się do 10 sekund.

• 3 tygodnie później...

z topem to róznie bywa, czasami da sie zrobić lekki top a czasami nie. Generalnie zawsze staram się rozwiązać tak żeby była jak najlżejszy, ale zdarza się zę ważą i po 500kb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności