Skocz do zawartości

OmniPING - automatyczny system pingujący

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

W panelu po lewej stronie jest do wyboru:

-Strony pingowane

-Kategorie

-Serwery

-Logi serwerów

-Zaindeksowane podstrony

i gdy w "Strony pingowane" chce dodac podstrone to po kliknięciu "Dodaj" nie pojawia sie ona w stronach pingowanych.

Po za tym przy dodawaniu sa trzy pola:

-Adres

-Opis

-Kategoria

przy czym "kategoria" jest nieaktywna. - nie ważne, już działa :)

Jest następny błąd. Dodałem kategorie, ustawiłem pobieranie co 1h z kanału RSS i od południa nie pobrało żadnego adresu.

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@dymek91 - takie może głupie pytanie ale czy włączyłeś crona ? - jeśli tak napisz na PW dostępy to sprawdzę

@jazon - nikt nie każe Ci kupować oprogramowania lub nawet z niego korzystać (jeśli takie to proste możesz napisać własny soft i udostępnić go tutaj na forum nie odpłatnie)

@SilverT - ja raczej napisałem:

Nasz soft służy do automatycznej obsługi stron i hurtowego pingowania nie 1 czy 2 stron ale setek lub tysięcy

Jest tam takie małe słowo lub ale dużo znaczy - jak sam podajesz pobiera z 1 mapy 3500 adresów tak więc są to już tysiące (domyślam się że chodzi ci o 1 mapę) - ilość wpisów jakie pobierze z mapy ma kilka wpływ kilka czynników (wielkość pliku) oraz czas wykonywania skryptu (jeśli np mapa ma 30 000 to OmniPING potrzebuje trochę czasu na pobranie takiego pliku oraz analizę pliku a to wymaga czasu i pamięci gdzie to musi wszystko załadować) - mi się udało czasem załadować 40 000 wpisów ale też kończyło się to error 500 bo serwer nie wyrabiał

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Zacznijmy od tego że to jest wszystko co jest o publikerze w instrukcji, nie ma ani słowa o obsłudze:

pubiker1.png

Zobacz sobie menu publikera ew ping mastera, trzeba być idiota aby nie dać sobie rade z obsługą. U ciebie w instrukcji oprócz instalacji nic o obsłudze nie ma, jedynie sa takie kwiatki:

kwiatki1.png

Co jak ja mam 50 stron codziennie katalogowane publikerem? Jakie rozwiązanie dla mnie proponujesz aby precle i katalogi się automatycznie pingowały.

Szczerze mówiąc to ja dodaje 300 rekordów z publikera do kategori i nie wiem co sie z tym dzieje? Co powinny zawierać zakładka w menu główny "zaindeksowane podstrony" ?

Strona 3 instrukcji masz opisany przykład połączenia z OmniMAX - to samo dotyczy też publikera - wyraźniej już nie potrafię tego napisać

Przykład:

publi.jpg

Taki układ oznacza że OmniPING będzie:

Pobieranie nowych danych co 24h

Na jedno pobranie pobierze max 100 UNIKALNYCH adresów (jeśli już adres jest na liście nie zostanie pobrany)

Każdy adres będzie pingowany przez 5 dni - każdy unikalny

Ta sama kategoria będzie znów pingowana nie częściej niż po 60 min od skończenia ostatniego adresu na liście

Cała ta kategoria może mieć w sumie max 500 unikalnych adresów

UWAGA: Dokumentacja dotyczy v1.0.x w wersji obecnej nie ma limitu na wielkość kategorii i może mieć nawet 3000 adresów. Do integracji z publikerem nie jest wymagany zend tak więc oprogramowanie współpracuje obecnie z każdym serwerem gdzie jest zainstalowany Publiker

Już zrozumiałeś co oznacza każda opcja w OmniPING?

W dokumentacji jest kilka przykładów opisujących różne warianty ustawień proponuje się z nimi zapoznać i wtedy wszystko stanie się logiczne i jasne

PS: THX za wskazanie orta zostanie on poprawiony

Szczerze to nie... a co jak ja mam 9 projektów w publikerze?Co jak mam 3 publikery? Gdzie to się będzie dodawać.... kategoria? Skąd mam wiedzieć ze to się dodaje regularnie? Czy zaindeksowane wpisy będzie kasował?

Powaga ta integracja jest na czuja bez żadnego logicznego połączenia. Nie wymaga wideo ale zobacz jak to konkurencja zrobiła

https://www.publiker.pl/a/pomoc/instrukcje-wideo.html

@djurek jeśli masz kilka publikerów dodajesz kilka kategorii dla każdego publikera osobną, OmniPING nie rozdziela kategorii jakie są w publikerze ciągnie wszystko co jest według zasady nie starsze wpisy niż ostatni raz pobrał.

Czyli w naszym przykładzie łączy się 1.czerwca od 12.00 i pobiera sobie 100 adresów do pingowania. Kolejnego dnia to jest 2.czerwca łączy się i pobiera znów 100 wpisów ale dodanych po godzinie 12.00 1.czerwca i tak w koło (jeśli ustawisz inne czasy pobierań będzie miało to wpływ na ilość danych jakie zostaną pobrane)

Co do samej dokumentacji wydawała nam się ona dość prosta i zdecydowanie większość osób sobie radzi z tym bez większych problemów oczywiście każdy może mieć z czymś problem dlatego zawsze może się z nami skontaktować i łopatologicznie wytłumaczymy co i jak - chyba znajdzie się tu parę osób którym trzeba było łopatologicznie tłumaczyć i raczej nie narzekają na złą pomoc techniczną. Publiker ma piękną dokumentację i ludzi piszących z problemami jest tona - tak więc dokumentacja dokumentacją a czytanie tego to inna para kaloszy (niestety nie da się wszystkim dogodzić i stawiamy na indywidualne podejście do każdego problemu a nie jak to ma miejsce w przypadku którym ty podałeś odsyłaniem do dokumentacji a potem dopiero pomocą )

djurek.

Nie wiem do jakich problemów odnośnie czytelności nawiązujesz, ponieważ takich nie ma.

Przynajmniej dla osób, które skończyły szkołę podstawową.

Masz wszystko przedstawione czarno na białym.

Nie rozumiem również jak można porównywać dwa różne produkty, pod względem funkcji oraz przydatności.

Omniping to profesjonalny system pingujący, który automatycznie uzupełnia potrzebne dane.

W skrócie, jeżeli masz więcej na głowie niż parę wordpressów oraz nie masz czasu na dodawania nowych podstron, jest to system dla Ciebie - full automat.

Poza tym, jest to aplikacja, która działa na serwerze.Nie musisz mieć włączonego kompa 24h/dobę.

Pingmaster może i jest dobry, ale to przy kilku stronach.Korzystałem wyłącznie z wersji darmowej.Głowy nie dam.

Osobiście nie chciałbym codziennie dodawać nowych podstron, bawić się, grzebać, modyfikować, ponieważ nie mam na to zwyczajnie czasu.

Dodatkowo, jedno pudło musiałoby być non-stop odpalone w moim domu lub na local-gdzieś indziej.

Z całym szacunkiem Mion :)

Także sorry djurek, ale porównujesz dwa zupełnie różne produkty.

Kojotek_OX powiem Ci że początkowo Twój skryp mnie na prawdę "zachwycił" był na poziomie, ale z czasem trochę mi przeszło... szkoda, że częściej czytasz to forum od własnego, gdzie jeszcze jakiś czas temu zachęcałeś do pisania w sprawach technicznych i innych - a przynajmniej odpowiadasz... zadałem zapytanie dziś, odpowiadasz tu a nie tam, napisałem temat z propozycją 20 maja, cisza w nim do dziś...

a tak propo pobierania tych 3500 adresów z xml, to nie jest to z 1 mapy tylko z 5, zapraszam na forum omniword.pl/forum :)

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

kojotek myślę że jakiś spis treści i posegregowanie tego wszystkiego by wyszło instrukcji na dobre. Powiem ci że co dla ciebie jest logiczne dla kogoś kto się dopiero zapoznaje z elementami konfiguracji wcale logiczne być nie musi. Sam miałem problem np. z odnalezieniem tego jak to połączyć z omnimaxem, tak na marginesie dzięki z pomoc z tym.

Jeżeli uda ci się to skonfigurować raz to faktycznie potem się to wydaje banalne jednak w początkowym okresie mogą być problemy. Tak może rozszerzę swoją wypowiedź z powyżej. Konfiguracja pod publikera i omnimaxa jest praktycznie identyczna tylko dotyczy innych opcji, zasada jednak jest ta sama. Pobierasz z omnipinga 2 pliki o jakich pisze w instrukcji, tak na marginesie jest tam błąd w nazwie pliku ale powinniście to sami rozgryźć o jakie pliki chodzi. Potem kopiujecie je do odpowiedniego katalogu w omnimaxie bądź publikerze według instrukcji i własnych preferencji.

Następnie wystarczy skonfigurować opcje dla pingowanej strony w omniping czyli wybieramy publiker bądź omnimax i poniżej wpisujemy adres z rozszerzeniem jak podawał kojotek. Tyle w temacie.

Co do samego skryptu jazon, to jest on użyteczny. Oczywiście jak się nauczysz z niego korzystać i nie zgodzę się z tym że lesze są darmowe, ja się przynajmniej z takimi nie spotkałem. Bez problemu pinguję kilka tys podstron dziennie i nie mam z tym problemów gdzie kiedyś korzystając z jakiejś darmówki zarżnęło mi serwer już przy kilku adresach. Kojotek jest otwarty na propozycje i zmiany za które potem nie pobiera dodatkowej opłaty przy aktualizacji więc jak ktoś ma jakieś pomysły co by tu jeszcze poprawić zapraszam aby mu to zgłaszać. Moje propozycje wprowadził praktycznie od ręki w ciągu paru dni więc i wasze pewnie też wprowadzi jeśli rzeczywiście poprawią jakość skryptu dodatkowo.

Pewnie można by poprawić niektóre opcje aby działały jeszcze l;epiej jednak skrypt ma spełniać 2 podstawowe rzeczy. Pingować dużo podstron z jak najmniejszym obciążeniem serwera i według mnie te zasady spełnia. Nie wiem jazon czego ty jeszcze wymagasz po skrypcie pingującym ? Może by cie rano budził i parzył kawę ?

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

gielo ja byłem podobnego zdania i tak tez polecałem ten produkt, ale odkąd nie zainteresowano się moją propozycja od 20 maja (to ten temat) to zwątpiłem :)

ale jak widzę, reakcja na mój problem już się pojawia, tak więc dzięki :)

mam jeszcze kilka propozycji ale poczekam aż ta ostatnia dostanie odp :)

ps. sorry za nerwowość, ale dziś dostałem ostro od klientów za nie moje błędy.....

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Jeszcze raz powtarzam stawiam na suport dla klienta i zgodzę się że moje czasem opisy są mało zrozumiałe i mój tok myślenia jest inny od większości osób i dlatego właśnie nie piszę esejów bo one są moim zdaniem zrozumiałe dla mnie nie dla klienta - zapraszam do kontaktu nikogo nie odprawiam z kwitkiem jeśli ma problem musi zostać rozwiązany

Co do sugestii SilverT którą dałeś na forum prosząc o backup bazy od razu wskazałeś na problem update dlatego w nowej wersji v2 update będzie odbywał się na zasadach podobnych do WP - klikasz w link i "samo" się wszystko aktualizuje bez ryzyka utraty danych - koniec z podmianą plików i pilnowaniem baz. Nie chciałem o tym pisać ze względów konkurencyjnych ale jak już się domagasz to dostajesz odpowiedź. Tym samym rozwiążemy problem aktualizacji vX do vY i nie kompatybilności baz danych - tak więc twój post był dla nardzoooo wartościowy i został bardzo poważnie wzięty pod uwagę ale troszkę w innej formie niż sugerowałeś dlatego nie odpowiedziałem na niego

PS:

Obiecuję że teraz będę zawsze pisał że "przeczytano i przyjęto do realizacji" :)

PSII:

Każdy może mieć zły dzień

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności