Skocz do zawartości

OmniPING - automatyczny system pingujący

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

@Davred

Jak obiecałem tak jest, dla mnie jest jeszcze rzeczone "dziś", prowadzę nocny tryb życia jak nietoperz... ;) Żadnych problemów technicznych nie mamy obecnie.

@soprano

Nie zauważyłem Twojego zgłoszenia, już załatwione.

Co do polityki wystawiania i wysyłania licencji. Robimy to późnym wieczorem/nocą każdego dnia roboczego jak zbierzemy wszystkie zamówienia i płatności z danego dnia. Bywają wypadki losowe, że jakiegoś dnia nie uda nam się zrobić wysyłki, w takich przypadkach przechodzi to na dzień/noc następną.

Dziękujemy za zakup i pozdrawiamy,

Zespół Omni

banner_crm.pngbanner_adw.pngbanner_add.png

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...
@bieluch

Zapraszam do kontaktu mailowego pomoc małpiszon omniworld.pl sprawdzimy to

Z tym usuwaniem chyba naprawiłem instalując najnowszą wersję ale nadal nie rozumiem skąd się biorą ciągłe bany, pierwszych pięć serwerów praktycznie od razu po dopaleniu dostaje bana w tym dwa bezterminowego. IP jest dedykowane tylko dla omni pinga, serwery standardowe nic nie zmieniane, najgorsze że rpc.pingomatic.com w kółko banicje dostaje bo wydaje się być jednym z lepszych.

PS. Po co jest zawieszanie kategorii skoro jest opcja okres pingowania? Jeśli ustawimy okres pingowania na 3 dni przy manualnym to wszytkie adresu wrzucone dziś za 3 dni przestana być pingowane - czy etam ?

@bieluch

1) Wbudowana lista serwerów pingujących jest dość stara już, nie była aktualizowana więc możliwe że po prostu część serwerów nie działa już z tej listy. Jeżeli chodzi o serwis pingomatic to został on wbudowana swego czasu na stałe w soft i nie ma potrzeby go trzymać na liście serwerów bo wtedy w sumie pingi idą podwójne i stąd pewnie ten ban. Domyślną listę musimy zaktualizować jedynie. Można poszukać też inne jakieś adresy i dodawać. Metodą prób i błędów zebrać 5, maksymalnie 10 serwerów.

2) Zawieszenie kategorii spowoduje, że od momentu zawieszenia adresy w tej kategorii nie będą już pingowane. Bez względu na to jaki jest okres pingowania. Np po tygodniu czy miesiącu,całkowicie kategoria się wyłącza... I tak, okres pingowania jest to czas przez jaki każdy dodawany adres do tej kategorii będzie pingowany.

banner_crm.pngbanner_adw.pngbanner_add.png

• 2 tygodnie później...

2 opcje masz:

1 - pliki nie wgrane w trybie binarnym

2 - pobrałeś pliki dla php 5.3 a masz php 5.2 lub odwrotnie

Skasować i wgrać poprawne pliki jeszcze raz

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Generalnie może ten program i działa, ale nie udało mi się z nim dojśc do porozumienia :lol: U mnie tez byla masa banow, dodawanie czy modyfikacja serwerow nie przynosila skutku. Następnie bylo 500 dobrych proxy - bany szly nadal. Stosowałem konfig z instrukcji, pytałem Agape (dzięki wielkie za pomoc), ale poległem.

Jak odbanowywalem serwery recznie, to program tak ochoczo przystepowal do pracy ze dostawalem tickety o przekroczeniu limitow na shared :P Ale następne bany szły dość szybko.

Pewnie problem lezy po mojej stronie, bo chce pingować szybko i duzo ;) Jak ktoś ma spoób na ogarnięcie tematu, super by było gdyby opisał jakie konfiguracje stosuje.

search_auditor_500x80_bf.png

U mnie program działa wyśmienicie, jak na moje potrzeby. Od dawna nie dostałem bana. Obrywałem nimi na samym początku, gdy próbowałem rozgryźć ten soft. Cała tajemnica tkwi w tym, aby dobrze ustawić czas pingowania oraz serwery. Z tych ostatnich wywaliłem wszystko poza np. https://blogsearch.google.pl/ping/RPC2. Skrypt ponoć ma coś tam wbudowane i dlatego nie należy do niego dodawać nowych serwerów. Czas pingowania ustaw sobie na np. 30/40/50 min, a pobieranie nowych stron na np. 120h. Jeżeli chodzi natomiast o samo obciążenie, to skrypt u mnie nie generuje go praktycznie wcale - działa non stop.

Też tego skryptu nie rozumiem. Czas pingowania oznacza chyba, co ile ma pingować OD NOWA. Wobec tego, jak masz np. 1000 linków i ustawisz pingowanie co 1 minutę, to skrypt nie zdoła przepingować wszystkich adresów bo zaczyna od początku. Wywnioskowałem to z czasów ostatnich pingów w programie. Mimo, że mam ustawione, pingowanie co np. 30 minut, to info wskazuje na co innego.

seowyszbanner.gif

Pinguj co .... min należy rozumieć pinguj nie częściej niż .... min

Pingowanie więcej niż 2 - 3 razy dziennie tego samego adresu mija się z celem

Używając shared też można się naciąć na bana - tam banują po IP lub po pingu więc 50/50 że ktoś inny się przyczynia do naszego bana

Pierwszy lepszy projekt:

- okres pingowania: 365 dni

- pinguj co: 18 min

- pobieranie danych co 400h

- limit podstron: 500

- limit podstron pobieranych na raz: 500

- usuwanie zaindeksowanych podstron: tak

- paręnaście opisów zastępczych

Nigdy nie dostałem bana na ten projekt.

seowyszbanner.gif

Nie ma proxy bo często to właśnie one są zbanowane. Ustawienia crona - *,*,*,*,*. Błędów serwerów nie mam wcale. Co do serwerów xml-rpc, to podobno są jakieś wbudowane w program. Dlatego jak dodajesz coś nowego do listy serwerów to one się duplikują. Ja to przynajmniej tak zrozumiałem.

seowyszbanner.gif

Podsumujmy:

- na liscie serwerow pusto,

- nie masz proxy,

- cron co minute,

- pingujesz jeden projekt przez 365 dni

Przyznam że to dość ciekawe ustawienia i raczej brałem pod uwagę odwrotne wartości. Duzo serwerów, dużo proxy, krótkie czasu pingowania (3-5 dni)

Zostało nam ustalenie ustawień (czas wywoływania crona, ilosc bledow przed banem serwera -> ustawienia w omniping).

search_auditor_500x80_bf.png

Z racji że już mnie trafia z tym pingowaniem napisałem o co w tym wszystkim biega :

https://www.optymalizacja.edu.pl/pingowanie-wpisow-tyle-szumu

@Pawle - ustawienia jakie pokazał soprano są specyficzne dla pewnego rodzaju pingowania - nie patrzą Mu w panel domyślam się że ma tam tego bardzo dużo i codziennie przychodzą nowe (pewnie katalog stron) dlatego dla niego są to poprawne ustawienia dla statycznej strony będą złe. Zapoznaj się z artykułem powyżej podanym i powinieneś zrozumieć jak ustawić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności