Skocz do zawartości

OmniPING - automatyczny system pingujący

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za artykuł :)

Wpis przeczytalem - ciekawy, ale nowych rzeczy sie nie dowiedziałem o samej metodzie pingowania za pomocą OmniPing ;P

Czytałem manual dołaczony do programy i ustawienia jakie tam są zapewne nadaja się do małych projektów, bo u mnie jakbym nie kombinował nie daje to spodziewanych rezultatów ;)

Case:

Mam dużą liste urli z dodań (załóżmy początkowo 2k i rosnie codziennie o następne 500, cos jak lista z omniadd czy publikera).

Lista w tworzonym dynamicznie pliku XML, pobierana przez OmniPing.

Jak powiny wyglądać ustawienia kategorii w OmniPing, dla tego typu projektu?

PS - cos chyba nie teges z ratingiem gwiazdkami na blogu - bylo 2/10 dalem 7/10 i dalej 2/10 :P Widocznie od zalogowanych nie liczy :P

search_auditor_500x80_bf.png

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Okres pingowania 5 dni

Pingowane co 360 min

Pobieranie danych co 12 h

Od cała filozofia i nie włączam w tym układzie sprawdzania zaindeksowania podstron - mija się z celem

Na liście serwerów do pingowania max 4 serwisy Google - wybierz sobie z mojego artykułu (nic więcej)

PS: Gdybyś dobrze wczytał się w artykuł sam powinieneś dojść do tego wniosku co ja napisałem powyżej ;)

PS II: Co do głosów to cache tam działa - więc się nie odświeża w ułamek sekundy

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Wszytko fajnie tylko że nadal nie usuwa domen ze stron pingowanych nawet po usunięciu całej kategorii i wyczyszczeniu zaindeksowanych, zauważyłem że tak się chyba robi jak się włączy opcje usuwanie zindeksowanych. Ogólnie linki z pingowania się usuwają ale "domeny" zostają - po wejściu w domenę nic nie ma żadnych adresów. Niby w samym działaniu to nie przeszkadza ale bałagan wizualny się robi

Mam pytanie

jesli mam wygenerowany kanal xml w postaci

www.adres.pl/rss/kanal.xml

to jak powinienem go dodac do omniping?

czy zrodlo mam ustawic na manualne i pozniej stronyt pingowane -> dodaj podstrone i tam wkleic www.adres.pl/rss/kanal.xml ?

czy dodac nowa kategorie i zrodlo dac mapa xml i tam wkleic www.adres.pl/rss/kanal.xml?

bo gdy robie to drugie, to nie widze w omni pingu zeby cos sie dzialo - cos sie pingowalo..

w stonach pingowanych na liscie nic wtedy nie ma...

jakie jest prawidlowe ustawienie?

dziekije

Dzięki Piotrek, testuje wg poniższych ustawień z 4 serwerami RSS i bez proxy :)

Okres pingowania 5 dni

Pingowane co 360 min

Pobieranie danych co 12 h

PS @purzyk

Musisz miec odpowiednio przygotowany plik XML. Jka nie wiesz jak to zajrzyj do omniADD w to co on generuje dla OmniMAX - to najlatwiejszy przyklad.

search_auditor_500x80_bf.png

no tak, ale gdy dodaje zrodlo jako kanal RSS to automatycznie dostaje bana na serwery google

stron w xmlu nie ma duzo - okolo 100

dodaje poprzez

kategorie

Nazwa - moja_nazwa

Okres pingowania 5dni

Pingowane co: 360

Pobieranie danych co 12h

Źródło podstron: Kanał RSS

adres żródła: https://www.adres-zrodla.pl/rss/rss.xml

co zle robie?

w serwerach mam 4 serwery google:

https://blogsearch.google.com/ping/RPC2 brak 0 Usuń

https://blogsearch.google.co.uk/ping/RPC2 brak 0 Usuń

https://blogsearch.google.be/ping/RPC2 brak 0 Usuń

https://blogsearch.google.pl/ping/RPC2

Jakkolwiek, byle było ich dużo.

Bardzo dobre pralki, dobrze działające pralki, szybkie i tanie pralki, pralki na sto dwa, pralki energooszczędne, pralki dla domu.

To chyba w ogóle nie ma znaczenia. Chodzi bardziej o to, żeby skrypt nie wysyłał pinga dwa razy z tym samym tytułem, bo serwer może to uznać za spam. Ja to tak "na chłopski rozum" zrozumiałem.

seowyszbanner.gif

@bieluch:

nadal nie usuwa domen ze stron pingowanych nawet po usunięciu całej kategorii i wyczyszczeniu zaindeksowanych

również uważam, że powinna być możliwość ręcznego "sprzątania"

w pewnym momencie robi się taki bałagan, że żal wchodzić...

dymna.jpg

Sprawdzam to na testowej kopi - dziś w nocy ma nastąpić czyszczenie w OmniPING (na dzień dzisiejszy nie zauważyłem takiego problemu na żadnej swojej kopi)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności