Skocz do zawartości

OmniPING - automatyczny system pingujący

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Omni

Czy moja sugestia będzie uwzględniona? O ile ona ma sens...

ja bym zrobił jeszcze ustawienie typu: liczba serwerów pingujących na link... czyli:

Wrzucamy na listę serwerów wszystkie blogsearch.google.** i program wysyła pingi z linkiem1 do pierwszych czterech na liście, potem do następnych czterech wysyła pinga z linkiem2.

Obecne rozwiązanie uważam za troche niefektywne: jak zawale całą liste serwerów wyżej wspomnianymi, to wysyła mi pinga z jednym linkiem do wszystkich - co względnie jest bez sensu...

myślę że to znacznie przełożyło by się na wydajność skryptu... zwłaszcza u tych którzy mają ustawiony dłuższy czas pracy skryptu w php...

aktualnie mam 4, ale jeśli zostawie jeden.... to mnie szybciej zbanuje mimo że spinguje więcej adresów na raz... a gdyby było np. 20 serwerów na liście i zmiana serwera co jeden link, to by zniwelowało ryzyko bana i można by wysłać jeszcze więcej pingów na raz (o ile serwer pozwala na dłuższe działanie skryptu)

@omni, mam tam wyłącznie znak "-" przy każdej pingowanej podstronie, czyli jak mniemam żadna z podstron nie została zaindeksowana.

@ragnar, to może być bardzo dobry pomysł. Ja mam tylko dwa serwery i bez proxy są banowane po 10 minutach a z użyciem proxy po 15 minutach.

.

@neox

Jeżeli cokolwiek jest na tej zakładce to skrypt wykrył iż jest zaindeksowane. Wyślij na maila przykłady podstron które tam są sprawdzimy czy są zaindeksowane. A i napisz w mailu czy włączona jest Google API czy sprawdza bez tego.

Przebudowa proxy powinna wyeliminować bany jak u neox-a, myślę że można na razie sprawdzić jak to pójdzie na nowej wersji.

banner_crm.pngbanner_adw.pngbanner_add.png

@neox

Jeżeli cokolwiek jest na tej zakładce to skrypt wykrył iż jest zaindeksowane. Wyślij na maila przykłady podstron które tam są sprawdzimy czy są zaindeksowane. A i napisz w mailu czy włączona jest Google API czy sprawdza bez tego.

Przebudowa proxy powinna wyeliminować bany jak u neox-a, myślę że można na razie sprawdzić jak to pójdzie na nowej wersji.

Ja też mam "-" przy zachowany site przy włączonej opcji sprawdzania korzystania z proxy oraz api google.

EDIT:

Opcja "Usuwanie zaindeksowanych podstron" powinna być zaznaczona czy może być odznaczona?

Można jej nie zaznaczać, nie ma obowiązku.

Znak "-" pojawiał się w sytuacji korzystania z Google API, poprostu wtedy nie odczytał wartości site ale samo wykrywanie zaindeksowanie powinno działać ok. Zrobię tak, że site będzie pokazywany i w tej sytuacji. Czekam na dalsze zgłoszenia i jeżeli nic się nie pojawi nowego to wystawię paczkę z aktualizacją w nocy.

Wie ktoś co może powodować banowanie serwerów?

Wcześniej czegoś takiego nie miałem jak pingowałem sitemapę i cron działał poprawnie, a teraz widzę bany oraz ostatnie wykonanie crona o 18:35.

Dodam, że teraz pinguję listę kilkudziesięciu linków dla której utworzyłem nową kategorię i skonfigurowałem ją wg ustawień polecanych przez Kojotek_OX

EDIT:

Dodam jeszcze, że z listy którą pinguję wykryło mi zaindeksowanie tylko jednego linka i miało to miejsce o 18:26.

Opisy zastepcze mam ustawione i korzystam z proxy które przy pingowaniu sitemapy nie sprawiały problemów.

Nowa paczka do pobrania z panelu klienta. Zarówno instalacyjna jak i aktualizacja.

Lista zmian w OmniPING 1.2.8

- naprawiona podstrona "Logi serwerów"

- zabezpieczenie przed dodawaniem duplikatów do serwerów oraz przed dodaniem pingomatic-a, który jest wbudowany w soft

- usuwanie pustych domen aby nie zaśmiecały systemu. Z tego co ustaliliśmy to działo się to w sytuacji w której podstrony zaindeksowane kasowało i zostawały same domeny.

- poprawa zerowania banów tymczasowych

- przebudowana obsługa proxy

- pokazywanie site w zakładce strony zaindeksowane przy wykorzystywaniu Google API

Jeżeli ktoś używa proxy to błędy łapać będą tylko serwery proxy a nie serwery pingujące.

Osoba która chciałaby mieć obsługę kanałów ATOM zapraszam do kontaktu mailowego myślę że da się zrobić z kolejną wersją.

Nad wszystkimi innymi propozycjami pomyślimy i nie wykluczone, że w kolejnej wersji pojawią się niektóre. Czekam na razie jak się przyjmie obecna wersja.

@Nexus_Media

Sprawdź na nowej wersji czy będzie działać.

PS Jeżeli kogoś proszę po kilka razy o dane FTP no to proszę o wyrozumiałość, nie pamiętam często od kogo brałem a od kogo nie a nie zapisuję sobie nigdzie tych danych ze względów bezpieczeństwa klientów i mojego.

PPS Pojawiły się uwagi co do obsługi technicznej czy też rozwoju softu. Proszę mieć na uwadzę, że każdy program ma swój cykl życia i że producenci oprogramowania nie wydają kolejnych wersji swoich programów z każdym naprawionym błędem. To, że ktoś coś zgłosi dziś nie oznacza że jutro będzie poprawka do pobrania. Jak zbierze się kilka uwag, sugestii lub zgłoszeń wtedy są one realizowane i wydawana jest kolejna wersja programu. Jak nie ma tego dużo i nie są to jakieś krytyczne błędy uniemożliwiające prace programu to czas pomiędzy kolejnymi wydaniami wersji może sięgać miesiąca, dwóch czy trzech.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności