Skocz do zawartości

OmniPING - automatyczny system pingujący

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

@omni, czy możesz się odnieść do propozycji, aby każdy ping szedł na inny serwer z listy? Teraz to faktycznie nie ma sensu dawać dodatkowych serwerów, ponieważ to tylko zwiększa szansa na ich zbanowanie. Czy jest możliwe abyś w nowej poprawce coś takiego wprowadził? Gdyby to działało, to używanie proxy faktycznie byłoby zbędne.

Przy okazji: nie da się usuwać danych z zakładki "Logi serwerów". W zakładce "Zaindeksowane podstrony" mam wyniki indeksacji co trzy minuty, albo co parę godzin, czy tak ma być?

Jak mogę sprawdzić ile pingów z zaplanowanych na dany dzień wykonał skrypt? Albo inaczej: jak sprawdzić ile wykonuje pingów na dobę/godzinę?

Dla mnie tłumaczenie się, że z założenia skrypt ma nie obciążać serwerów hostingowych jest trochę śmieszne. Przecież możesz zrobić wyłączanie funkcji dodatkowych, np. statystyk pingowania, prawda?

.

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W panelu klienta pojawiła się nowa wersja programu.

OmniPING 1.3.1

NOWOŚCI:

- możliwość włączenia lub wyłączenia ponownego pobierania zaindeksowanych podstron (np. z map XML czy HTML)

- szybkie pingowanie (wklejamy listę adresów i pingujemy 1 raz każdy adres z takiej listy)

- statystyki pingowania (ilość pingów, błędów itd. na dobę)

- statystyki bezczynności (ile minut w ciągu doby program nie pingował)

- mail z informacją o tym że skończyły się proxy (zostały zbanowane)

- ustalony maksymalny limit 55 sekund dla crona jeżeli ktoś ustawi więcej zostanie to zignorowane

- prawidłowa obsługa znaczników <![CDATA[]]> w pobieranych kanałach RSS

POPRAWIONE BŁĘDY

- poprawione czyszczenie logów crona

- poprawiony błąd z dużymi portami proxy

Co do pingowania stron jeden adres na 1 serwer na razie tego nie wprowadzimy, trzeba by było całego crona przebudować i zasadę jego działania. Nie będziemy przebudowywać części aplikacji na prośbę 2 czy 3 osób. Można dodać sobie dobre proxy, zostawić jeden czy dwa serwery i otrzymamy ten sam efekt...

Statystyki, tak jak i inne "nowości" domyślnie są wyłączone, kto chętny może je włączyć sobie.

banner_crm.pngbanner_adw.pngbanner_add.png

To chyba logiczne ze ze wzgledu na szybkosc dzialania i stabilnosc lepiej miec 30 serwerow i 1 proxy, niz odwrotnie :)

Mi sie marzy soft typu "dodaj i zapomnij", ale OP niestety wymaga uwagi i nadzoru. Dużo za dużo tej uwagi i nadzoru jak na chwilę obecną - stąd przestałem go używać. Miejmy nadzieje że rozwiązanie problemu banów przez pingownie "1 adres -> 1 serwer" i wprowadzenie dużej liczby serwerów będzie skuteczne i powróce na łono OP ;)

search_auditor_500x80_bf.png

@neox

Jakie serwery? Na pewno Googlowych kilka. Reszta zależy od tego czy działają, mi bez proxy na jednym hostingu działają jakieś serwery a na innym nie. Wszystko przez współdzielone IP pewnie...

A ban w Google no to jest ban w Google :) czyli nie da się na tym proxy sprawdzać zaindeksowania podstron. A sam ban ustawiany jest na proxy jeżeli wyłapało ponad 50 błędów. Teraz się tylko zastanawiamy czy zerować te bany każdego dnia czy nie...

banner_crm.pngbanner_adw.pngbanner_add.png

skoro mowa o banach na proxy, to czy można coś z proxy zaradzić dla omniCRM?

wiem, że to wątek o OmniPing - właśnie zainstalowałem 1.3.1 -> w trakcie pracy ;) i straciłem z wszystkie strony, które były w trakcie pingowania... no, ale przeżyję jakoś :) -> i w tym temacie też, jak będą jakieś uwagi, to wrzucę feedback

a wracając do CRMa, to mam problem z proxy prywatnymi:

(potrzebuję monitować Polskę, a serwer stoi w usa i ma swoje ip amierykańckie, zatem - proxy)

nie obsługuje mi formatu

xxx.xxx.xxx.xxx:xxx:user:pass (chodzi o te dwie kolejne wartości), zatem musiałem ograniczyć sobie proxy do obsługi wyłącznie przez ten jeden serwer

to sprawiło, że bywa na hoście w PL czasami przerwa - minuta do pięciu, po czym wszystko jest ok

a dla CRM jest to wystarczające, żeby wybanować wszystkie proxy - a najwyraźniej po jednej nieudanej próbie CRM nie wraca ponownie do tego proxy

przez to muszę: wszystkie wyczyścić i ponownie wrzucić do programu, żeby dalej funkcjonowało bez zarzutu.

Niestety powoduje to, że nad programem muszę ciągle czuwać, bo jak przez przypadek mi wywali proxy, to nie mam dziennych statystyk

Co dalej ciekawe:

Sesja zamyka się równo o północy czasu lokalnego w PL, natomiast startuje o szóstej rano, licząc czas od 00:00 :)

Przy dużej ilości fraz i takich problemach z obsługą proxy czasami można się wściec, bo połowa fraz nie ma statystyk...

Bardzo zatem proszę o pochylenie się nad tym problemem.

Oczywiście, jeśli chcesz, przeniosę część tej wypowiedzi, bądź całość do tematu CRMa, ale postanowiłem skorzystać, skoro w pingu mamy update :)

dymna.jpg

@neox

Jakie serwery? Na pewno Googlowych kilka. Reszta zależy od tego czy działają, mi bez proxy na jednym hostingu działają jakieś serwery a na innym nie. Wszystko przez współdzielone IP pewnie...

A ban w Google no to jest ban w Google :) czyli nie da się na tym proxy sprawdzać zaindeksowania podstron. A sam ban ustawiany jest na proxy jeżeli wyłapało ponad 50 błędów. Teraz się tylko zastanawiamy czy zerować te bany każdego dnia czy nie...

Przepraszam, ale już kolejny raz czytam takie wyjaśnienia. A prawda jest taka, że przez omniping to martwy twór. Stawiałem na kilku vps-ach, nie obciążonych i jeszcze próbowałem kilka ip i ciągle to samo. Chwila moment i wszyskiej podstawowe serwery zbanowane. Używanie proxy - no to nie bardzo się sprawdza. I jeszcze raz powtórzę - instalowałem na współdzielonych i na vps. Zawsze to samo. Dla mnie w tej chwili omniping to martwy twór.

zajacqd: a dla mnie to jedno z podstawowych narzędzi i chodzi mi na vpsie bardzo dobrze... może to tylko kwestia indywidualnych ustawień?

Omni: sprawdzanie indeksacji nareszcie nie kłamie ;) trochę będę musiał zmienić sposób pracy z OP, ale ogólnie podoba mi się w obecnej postaci

dymna.jpg

To kwestia ustawien, ale to generalnie problem tego programu. Nikt nic nie wie, manual daleki od rzeczywistości i potem tak wychodzi że ludzie kupują, potestują, dostają setki banów czy tez pingowanie nie działa i olewają OP. Zobacz ile zajacgd walczyl z softem zanim poległ ;)

U mnie niby znalazłem konfig w jakim nie dostawał banów, ale soft sie nie sprawdzał.

search_auditor_500x80_bf.png

wiesz, może to kwestia tego, że jestem takim totalnym laikiem (prawie lajkonikiem), ale to jeden z moich ulubionych programów do pingowania...

a w kwestii nowej wersji to już w ogóle jestem happy: nie lubię kiedy program mnie 'okłamuje' i po jednym pingu wrzucał stronę do zaindeksowanych

obecnie rzeczywiście pinguje do skutku: brawo kojocie za poprawki

teraz tylko nie mogę się doczekać poprawek, o których pisałem do OmniCRMa i będę taki happy, że nawet już Palikot nie będzie mi z jointami potrzebny ;)

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności