Skocz do zawartości

Prośba o opinie o iq.pl

Hejkum

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Trochę późno, ale skomentuję, może komuś się przyda. Mam tam konto od 4 lat i zawsze polecałem IQ ze względu na jakość i support, niestety jakość usług, a tym bardziej supportu systematycznie spada zwłaszcza od około roku. Dzisiaj rano, zauważyłem że cron przestał działać wczoraj po godz. 21 na kilka różnych skryptach. Wysłałem zgłoszenie o 7 rano, wymieniliśmy się kilkoma ticketami i oczywiście IQ stoi na stanowisku że cron działa, chociaż w logach apache'a nie ma wpisu (w logach crona podobno jest) i uparcie stoi na stanowisku że jest limit 3 sekundy na wykonanie skryptu w cronie (pierwsze słyszę - do wczoraj do 21 działały mi skrypty które działały nawet powyżej minuty). Jak pokazałem przykład skryptu który zapisuje do pliku tylko datę wykonania i nic innego (czyli wykonuje się krócej niż w pół sekundy) i dla niego cron też nie działa, zostało to pominięte w odpowiedzi i znowu odniesienie do skryptu który wykonuje się powyżej minuty. Minęło prawie 12 godzin od pierwszego zgłoszenia i nic z tego nie wynikło - ma ktoś pomysł jak udowodnić że cron nie działa?

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

W zeszłym roku trzymałem u nich www było ok nie miałem z nimi problemów – wszystko śmigało należycie.

Cytat

SEO zaplecze pozycjonerskie - www.ZapleczePozycjonerskie.PL - SKUTECZNE. SEO COPYWRITER teksty na zlecenie. www.SeoCopywriter.pl. Opisy produków w sklepie www wykona seo copywriter - zobacz koniecznie.

Kilka dni temu kupiłem u nich konto hostingowe (pakiet Start M). Co do działania nie mam żadnych uwag, ale support mnie już bardzo rozczarował. Na odpowiedzi czekam po kilkanaście godzin i co gorsze odpowiedzi nie są konkretne tylko typowe jednozdaniowe i wymijające (czyli tak naprawdę nie dostaję odpowiedzi).

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Ooo proszę to support w iq się zepsuł za moich czasów (gdy miałem www u nich ) szybko klikali w klawiaturę.

Cytat

SEO zaplecze pozycjonerskie - www.ZapleczePozycjonerskie.PL - SKUTECZNE. SEO COPYWRITER teksty na zlecenie. www.SeoCopywriter.pl. Opisy produków w sklepie www wykona seo copywriter - zobacz koniecznie.

Sumarycznie wysłałem 8 ticketów w sprawie niedziałającego crona i jak to zwykle bywa mimo że w poprzednim miałem info od IQ że cron działa prawidłowo, dostałem w końcu wyjaśnienie że brakowało jakiegoś parametru przy wget (ciekawe czy sam cudownie zniknął skoro ja nie mam możliwości ruszania jego) i że wykrycie było trudne - trochę to jest śmieszne, skoro ja przedstawiam screeny z logów apache'a, piszę skrypt testowy i pokazuję że nie działa (co w zasadzie nie jest moim obowiązkiem tylko obowiązkiem IQ), a otrzymuję informację że wszystko działa i to że w logach apache'a nie ma wpisów, nic nie oznacza. Oczywiście ani słowa przeprosin lub czegoś w tym stylu - "rzeczywiście nasze niedopatrzenie". Ciekawe też jakim cudem działa teraz cron dla skryptu wykonującego się powyżej 3 sekund jak jeszcze wczoraj admin twierdził definitywnie że skrypty wykonujące się powyżej 3 sekund to nic dziwnego że nie działają i tak jest od bardzo dawna - wygląda na niewiedzę skoro teraz znowu się wykonuje.

Co do działania - nie zdziwcie się jak otrzymacie kiedyś info, że na stronie użytkownik widzi komunikat "przekroczenie parametrow serwera" - podobno jest to przekroczenie liczby procesów, ale w panelu nie uświadczycie możliwości zobaczenia informacji że coś takiego było, może przez przypadek kiedyś traficie. Czasami baza leży przez 2 godziny w nocy bo wtedy idą backupy bazy danych (kiedyś bym nie wiedział, teraz na jednym serwisie loguję wszystko) no i proste zapytania typu insert trwające czasami nawet po kilka sekund to niestety też norma -> to z takich ostatnich rzeczy z którymi miałem "przyjemność" w ostatnich tygodniach/miesiącach. Niestety za każdym razem odpowiedzi na tickety dosyć wymijające, trzeba pytać po kilka razy, a ostatecznie i tak niewiele się wyjaśnia. Na kilka spraw dostałem informację że zostanie to sprawdzone/zbadane ale nigdy nie dostałem ostatecznie odpowiedzi i na 99% nie zostało nic z tym zrobione.

• 2 tygodnie później...

Wyjaśniłem sprawę z właścicielem - w sprawie crona trafiłem na początkującego pracownika i dlatego sprawa nie została załatwiona od ręki, myślę że można wybaczyć. Bazy danych działają też już znacznie szybciej niż kilka miesięcy temu, problemy z brakiem dostępu do bazy w godzinach nocnych w tym momencie praktycznie już nie występują, także mogę nadal z czystym sumieniem polecić IQ

• 4 tygodnie później...

Potwierdzam problem z zapytaniami trwającymi kilka - kilkanaście sekund. Teraz od miesiąca jest już ok, ale wcześniej przez kilka miesięcy rozmowa z bokiem wyglądała tak:

- strona się wolno ładuje

bo ma pan obrazki z zewnętrznych serwerów

- ale to baza mysql chodzi za wolno

- baza chodzi dobrze

i po ostatnim dostawałem loga z zapytaniem trwającym kilka sekund, które miałem koniecznie zoptymalizować:

update tabela set click=(click+1) WHERE id='$id'

I za każdym razem winien byłem ja a baza cacy.

Najważniejsze jest że od ponad miesiąca jest ok, baza śmiga.

Witam,

Problem wynikał z pewnych zawiłości w konfiguracji i samego funkcjonowania jednaj z wersji MySQL'a

Symptomy były na tyle oczywiste a zarazem mylące, że mogły spotkać sie z taką interpretacją naszego działu wspracia.

Muszę przyznać, że dzięki wytrwałości naszych klientów udało nam się rozwiązać.

Dziękuje i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Tak odnośnie poczty email, przydałby się jakiś bardziej elastyczny filtr/mechanizm antyspamowy. To co jest to na zasadzie albo filtruje wszystko bez mozliwości odzyskania, albo nie filtruje nic, a jedynie dodaje znacznik SPAM. W konsekwencji ryzyka, skasowania czegoś co może się okazać nie spamem mam to wyłączone, i dośc sporo tego spamu przychodzi mi na klienta pocztowego.

Black lista też nie spełnia w tym momencie swojego zadania.

W sumie jeśli już dodaję coś do black listy to chciałbym, żeby to co w black liście, było odfiltrowywane bez potrzeby włączania całego mechanizmu antyspamowego. Bo skoro dodaje do black listy to mam pewnośc, że to co tam dodaję powinno być odfiltrowane.

W zasadzie w wielu hostingach ta kwestia jest bardziej zaawansowana. IQ, przydałoby się coś z tym zrobić.

Ja mam akurat problem z wysyłką

Exim ma ustawiony zbyt duży limit RCPT TO w jednej sesji - wraca wszystko z wp, o2 i onetu.

Wysyłam raz w miesiącu newsletter do legalnej bazy ok 30 tysięcy emaili z czego większość niestety przez w/w ustawienia nie dochodzi.

Nie wspomnę że newsletter jest dla mnie źródłem zarobku, kŧóre dawało mi w poprzedniej firmie hostingowej conajmniej kilkaset złotych zarobku miesięcznie.

Po zgłoszeniu problemu otrzymałem od supportu jako pomysł na rozwiązanie problemu propozycję wykupienia sobie w jakiejś firmie SMTP do wysyłania maili.

Do końca czerwca planujemu uruchomienie nowej poczty. Będzie wiele ciekawych funkcjonalności także tych związanych ze spamem.

@ftp

Nie rozumiem, czemu równocześnie prowadzisz rozmowy z BOK i piszesz na forach ? Mamy odpowiadać tu i tu ?

Przecież nie ma problemu z kontaktem odpowiedzi otrzymujesz od ręki ...

Twoje potrzeby przekraczają możliwości hostingu współdzielonego i to dotyczy nie tylko związanych z wysyłką newslettera.

Polityka dostawców darmowych kont odnośnie przyjmowania seryjnej korespondencji jest powszechnie znana. Dlatego stosuje się dedykowana rozwiązania (np. serwer VPS z unikalnym adresem IP) do wysyłania takiej korespondencji.

Inne aspekty tej sprawy takie jak obciązenie serwera wrzuceniem do wysłania 30.000 maili już pomijam.

Pozdrawiam

Po pierwsze to nie pamiętam żebyśmy byli na Ty.

Na temat polityki, która jest powszechnie znana.

Mnie nie była, przeniosłem się z kei, również z shared hostingu, przed podjęciem decyzji o zakupie serwera wymieniliśmy trochę maili dotyczących serwera, limitów itp. Było ok.

Przenoszę stronę, instaluję się, wysyłam mailing do klientów:

- praktycznie zerowy skutek, żadnych zwrotów, myślę, może to pogoda, może temat mało ciekawy

- za miesiąc wysyłam kolejny, taki sam skutek.

- pytam czy są ograniczenia: nie, nie ma żadnych

- ponawiam nieskuteczne mailingi

Za cztery miesiące pisze do mnie na gg koleżanka, której polecałem IQ, ze się nie zdecyduje ze względu na limity wysyłki poczty i przesyła mi maila jakiego dostała od BOKU w którym pytała o limity wysyłki a tam stoi że można max 5000 wysłać.

Więc jednak są limity?

- piszę do boku o zdjęcie limitów - dostaję odpowiedź, że mi zdejmują, ale mam wysyłać mailing o 2-3 nad ranem

- wysyłam, skuteczny jak wszystkie poprzednie

- piszę do BOKu czemu nie dostaję zwrotów, okazuje się że serwer wysyła z ich mailem w polu SENDER

- poprawiam, wysyłam newsletter

I w tym momencie mogę swobodnie cieszyć się tysiącami zwrotek a w nich:

host mx.wp.pl [212.77.101.4]: 452 przekroczony limit jednoczesnych odbiorcow / sorry, too many recipients (#5.7.1):

host mx6.go2.pl [193.17.41.46]: 452 Too many recipients

host mx.poczta.onet.pl [213.180.147.146]: 452 4.5.3 Error:too many recipients

Dlaczego piszę i na bok i tutaj?

W sumie nie wiem dlaczego pisze na BOK, natomiast piszę tutaj, dlatego że uważam, że o tym trzeba napisać, być może nie mam racji a macie ją Wy, wtedy po prostu zrobię z siebie idiotę a Wy przedstawicie lepiej swoje racje, zmiażdżycie mnie argumentami, wygracie i zdobędziecie nowych i wiernych klientów.

Pisanie do BOK znudziło mi się w czasach, gdy przez pół roku moja strona otwierała się po kilkunastu sekundach, bo czekała na odpowiedź od serwera mysql a Wy twierdziliście że wszystko jest ok.

Pozdrawiam

P.S.

"Inne aspekty tej sprawy takie jak obciązenie serwera wrzuceniem do wysłania 30.000 maili już pomijam."

i słusznie, bo to było z Wami ustalone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności