Skocz do zawartości

Nowy projekt - cena

Oki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem prawnikiem, a to o czym piszę wyżej wynika z doświadczenia i ustaleń z prawnikami właśnie.

Dlatego nie jestem w stanie Ci powiedzieć, dlaczego, ale zwykle wymienia się pola eksploatacji.

Spotkałem się jeszcze z takim mniej więcej zapisem, że zostają przeniesione na czas nieokreślony majątkowe prawa autorskie i prawa zależne do Dzieła/projektu/utworu bez ograniczeń terytorialnych. I że zezwala się na eksploatację dzieła na wszystkich znanych w chwili zawarcia umowy polach eksploatacji, a w szczególności wymienionych w art. 50, ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ale to są te pola eksploatacji, które wymieniałem wyżej.

Jeszcze przy punkcie o płatnościach, dodaj kwota taka i taka, w tym za przeniesienie praw aut. tyle i tyle (tu zwykle podaje się jakieś 10% całej kwoty na umowie).

Przy um. o dzieło między os. fizyczną a firmą, jest tak, że os. fiz. wystawia rachunek (zwykle robi to firma, a osoba f. podpisuje się). Na rachunku są kwoty wyliczone np. wg tego kalkulatora: https://www.money.pl/podatki/kalkulatory/plac/

koszty uzyskania przychodu 50%.

Przy czym nie wiem, czy tak samo jest pomiędzy dwoma fizycznymi. Podejrzewam że tak.

Kalkulator wylicza Ci podatek, który jako zleceniodawca musisz zapłacić za zleceniobiorcę. Jest to ok. 10% kwoty. I musisz wiedzieć, że Twoje koszty to kwota netto do zapłaty plus ten podatek. Podatek płaci się na konto urzędu skarbowego.

Poradnia Dietetyczna Magia Zdrowia, a w niej przyjazny dietetyk :).

Centrum Medyczne z Wrocławia - lekarze specjaliści, badania, rehabilitacja.

Strona internetowa poświęcona unikatowej chińskiej sztuce walki - wejdź na kung fu Wrocław!

• 3 tygodnie później...

Z doświadczenia nie spotkałem jeszcze szanującego się grafika który robi indywidualną szatę graficzną dla klienta (pod konkretny projekt) i zgadza się na to, żeby jego projekt mógł być bez ograniczeń edytowany i rozpowszechniany (nawet w obrębie domen jednego właściciela).

WYDAJE MI SIE, że jeśli własciciel chce kopiować daną rzecz na więcej niż jeden adres musi zaznaczyć takie coś w umowie, w przeciwnym wypadku rozsądnie ze strony grafika byłoby ubieganie się swoich praw w sądzie. Chyba, że autor zrzeknie się wszystkich praw do projektu (co byłoby z jego strony głupotą)

Po dokonaniu płatności zgodnie z §3.1 Wykonawca przenosi na Zamawiającego na czas nieokreślony autorskie prawa majątkowe do Produktu, zezwala na eksploatację dzieła na wszystkich znanych w chwili zawarcia umowy polach eksploatacji, a w szczególności do jego wydania na elektronicznych nośnikach informacji, oraz zezwala na nieograniczone wyłączne wykonywanie zależnych praw autorskich do Produktu.

Mam taki zapis w umowie, myśle, że gwarantuje mi on możliwość wykorzystania projektu w dowolny sposób. Mogę go przerabiać i używać na tylu stronach ilu mi się podoba, jak równierz sprzedawać przeróbki. Jeżeli jestem w błędzie to proszę o posty.

A cena to 1600 pln.

Jak będzie gotowy to go przedstawie, powiecie czy był wart tych pieniędzy.

• 3 miesiące temu...
Ciekawi mnie ile na ogół kosztuje projekt graficzny wysokiej klasy, taki, że gdy ktoś wchodzi na strone to mowi WOW.

To zależy co rozumiesz pod pojęciem wysoka klasa, jeśli dla kogoś strona z białym/czarnym tłem, małą czcionką a'la type writer oraz zdjęciem uśmiechniętej od ucha do ucha pani z przyklejonym bluetoothem do gęby,

jest światową klasą to gorąco polecam zlecenia.przez.net

jeśli uzyjesz pomocy jakiejs agencji interaktywnej to cena bedzie oscylowala w granicach 2000 zl <

Jakiej? Takiej gdzie jest 2 szefów i 1 pracownik? Bo ja wiem, że agencje które wynajmują całe piętra biurowców inkasują o co najmniej jedno zero więcej.

jesli natomiast skorzystasz z pomocy serwisu dla freelancerów to z pewnoscia cena bedzie ogromnie nizsza a jakosciowo niekoniecznie bedzie odstawac

Mówisz? To wrzuć zlecenie z treścią poszukiwany web designer światowej klasy - budżet 1000 złotych przykładowo tutej i zobaczysz reakcję.

zagrozenie korzystania z pracy freelancerów to z pewnoscia brak dotrzymywania terminów, tak to cala reszta idzie mocno na plus

Zapomniałeś o bardzo ważnym ryzyku korzystania z usług freelancerów no name - o plagiacie, a ci freelancerzy którzy mają wyrobioną markę potrafią się cenić.

Z doświadczenia nie spotkałem jeszcze szanującego się grafika który robi indywidualną szatę graficzną dla klienta (pod konkretny projekt) i zgadza się na to, żeby jego projekt mógł być bez ograniczeń edytowany i rozpowszechniany (nawet w obrębie domen jednego właściciela).

Dziwna ta branża jakaś :) To jeśli grafik nie ma czasu na przykład na to, żeby poprawić literówkę w szablonie... to masz szukać innego grafika i zmieniać layout całego portalu? :) Przecież jak ma monopol na edycję czegoś to może sobie zaśpiewać nawet 40k za poprawę litery. Totalna głupota (jak dla mnie), obojętnie czy coś będzie wykorzystane na 5 czy na 10 domenach to "produkcja" tyle samo czasu zajmuje i tyle samo kosztuje.

rozsądnie ze strony grafika byłoby ubieganie się swoich praw w sądzie
Oczywiście. Zaraz po tym, jak odda pieniądze za wykonany projekt, którego zabrania normalnie używać. Bo zmiany są normalne, a nie to, że się "stawia layout" który zostaje niezmieniony przez 20 lat. A jak "przeglądarka zmieni layout" i niepoprawnie go wyświetli? Przecież wszystkie przeglądarki inaczej realizują np. wyświetlanie czcionek. To kto jest winien naruszeń "praw" grafika? Autor przeglądarki, ten co ciął... może TPSA? :( Najlepiej chyba, żeby (dla pewności) grafik sam pociął swój layout.

Bo jeszcze się okaże, że wygląda trochę inaczej po pocięciu (100% zgodność jest niemożliwa) i kapa :)

Ale obecnie świat jest pełen debili, więc masz racje w jednym... że na pewno dobrze mieć takie zapisy w umowie. Bo a nóż grafik będzie sprawdzał co się stało z jego dziełem, zobaczy, że czcionka w stopce jest o 2 px większa i mu się coś uroi :)

A wyobrażacie sobie tak prowadzić firmę? Ja jak dostaję coś od grafika to często sam to zmieniam (bo na przykład tabelka jest za wąska i się źle rozmieszcza tekst). W życiu bym nie pomyślał, żeby kogoś pytać o zgodę. Może trzeba byłoby jeszcze jakiś aneks do umowy o pracę spisać typu "zezwolenie na zmianę rozmiarów tabeli":) Z resztą, gdyby każda taka poprawka szła przez szefa, grafika i może jeszcze dział prawny to ten grafik wyleciałby na zbity pysk po 2 dniach, bo jedynie utrudniałby pracę. Chyba w firmach pracują wobec tego jedynie kiepscy graficy :D

Chyba, że autor zrzeknie się wszystkich praw do projektu (co byłoby z jego strony głupotą)

Może tak, może nie. Ja bym w wypadku nie-zrzekania poprosił heada, żeby mi przydzielił kogoś innego do projektu. Programiści się zrzekają praw do kodu (bo zwykle się robi projekty w zespołach)... i jakoś żyją. A z kimś kto wyżej s*a niż du**ę ma i np. pójdzie do prawnika, kiedy zobaczy, że jego lay zmienił inny grafik albo zmieniono go bo danych nie można w to efektywnie opakować... to się ciężko pracuje :)

Całość powinna wynieść w granicach 4tysi.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

• 4 tygodnie później...
jeśli uzyjesz pomocy jakiejs agencji interaktywnej to cena bedzie oscylowala w granicach 2000 zl <

jesli natomiast skorzystasz z pomocy serwisu dla freelancerów to z pewnoscia cena bedzie ogromnie nizsza a jakosciowo niekoniecznie bedzie odstawac :)

zagrozenie korzystania z pracy freelancerów to z pewnoscia brak dotrzymywania terminów, tak to cala reszta idzie mocno na plus :P

Nie do końca się z tym zgodzę. Trend niestety jest taki, że wolni strzelcy coraz częściej cenią się ponad swoje umiejętności a co gorsza nakład pracy. Agencje, często mające grafików na pełnym etacie chętnie przyjmą dla wypełnienia jego godzin dodatkowe projekty. 500-800 zł spokojnie można dostać dopracowany layout z agencji.

Oczywiście tylko moja skromna opinia.

Domy z drewna w technologii HBE

"Naucz się słuchać, a będziesz potrafił zarządzać"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności