Skocz do zawartości

domena, zaplecze, etc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zaczynam budowe zaplecza dla mojej stronki (sklep z komputerami w peru). domena ma rozszerzenie .com.pe i ma miec sie jak najlepiej w google.pe (plus yahoo i bing). Teraz moje pytanie:

- projektujac zaplecze powinienem kupic domeny peruwianskie (.pe .com.pe - sa drogie) czy kupic jakiekolwiek rozszezenie. czy dla tego googla z .pe to bedzie jakas roznica?

Moze tez opisze jak w praktyce sobie to wyobrazam:

na poczatek (kazdy od czegos musi zaczac:) ):

1. zaplecze - 5 domen (joomla, virtuemart, z wylaczona opcja zakupu - jako katalog) z prezentacja produktow roznych marek. content - specyfikacja techniczna, opis produktu, artykuly autorskie o marce i produktach. porownania produktow (procesory, dyski itp) - za pomoca google translador z angielskiego na hiszpanski. zakladam na poczatek

- okolo 50 podstron z opisem i specyfik tech na jedno zaplecze

- po 3 artykuly na zaplecze

- po 15 porownan na zaplecze

(zaplecza dzielic na marki np:jedno zaplecze dla HP, drugie dla Dell-a, itd? czy lepiej bedzie mieszac produkty?)

2. Katalogowanie do zaplecza (nie tylko strona glowna, rowniez kategorie, artykuly i porownania).

- pytanie: jak sie ma geolokalizacja do tego? jezyk www to hiszpanski, cvzy musza to byc katalogi hiszpanskojezyczne, czy wszystko jak leci?

Katalogowanie do glownego www - to samo pytanie co wyzej.

3. precle - znowu pytanie o geolokalizacje. jak nie ma sensu dokladac artykulow do polskich precli to co mam zrobic ? jak precel bylby po hiszpansku? zna ktos katalogi i precle hiszpanskojezyczne - sa jakies bazy tego, czy musze wytrwale wertowac googla?

4. System wymiany linkow - i znowu - jak skorzstam dajmy na to z linkme to jak to bedzie wygladac w przypadku tego jezyka hiszpanskiego?

___

czyli:

- swl linkuje zaplecza 75% i precle 25% (czy lepiej, zeby swl nie linkowal zaplecz - zeby nie bylo banow czy cus?)

- precle linkuja zaplecza w 50 proc i w 50 proc linkuja glowne www

- zaplecza linkuja precle (te co nie linkuja na to zaplecze) i w wiekszosci linkuja glowne www

___

calosc wraz z informacjami z tego forum nie wydaje sie trudna. na pewno bedzie czasochlonna i wymagala cierpliwosci. na pierwsze efekty licze po 3 mcach od uruchomienia.

____

tak powaznie to jedyne zagrozenie widze w contencie hiszpanskojezycznym i tutaj bym prosil o wytlumaczenie tego zagadnienia. moze ktos z was ma jakies doswiadczenia na pozycjonowanie hiszpanskojezyczne. czy to wogole jakas roznica?

pozdrawiam

notintine

notintine

no raczej np. katalogi polskie nie zaakceptują hiszpańskiego języka, także w 99% to powinny być katalogi hiszpańskie, ew. ogólnojęzykowe, a parę takich jest. Przeważnie się robi tematyczne zaplecza, np. 10 artów ze słowem "komputery", dlatego też myślę, że tematycznie będzie lepiej, niż mieszanką. Co do domen, to lepiej z taką samą końcówką jak domena główna, ew. jakieś ogólnoświatowe jak .org czy tam .net itp.

Na https://forums.seochat.com/ możesz zapytać o hiszpańskie presell page

Jakiś rok temu strona, z którą nic nie robiłem od jakiegoś czasu, nagle skoczyła o parę ładnych pozycji. Wchodzę na google webmaster tools a tam parenaście nowych linków z jednego serwisu, który miał swoje strony w parunastu krajach z rożnymi rozszerzeniami i takimi jezykami gdzie jedyną żeczą jaką mogłem przeczytać to adres mojej strony :) , a efekt seo był całkiem niezły.

Może Ci to coś pomoże.

Dzieki @bardyt za tego linka, moj angielski kiepski, ale z czytaniem nie jest zle.

czyli rozumiem, ze jakiegos diametralnego znaczenia nie bedzie, jelzeli nie bede uzywal drogich domen peruwianskich (na zaplecze) tylko uzyje tanszych miedzynarodowych odpowiednikow typu .org czy .net ale juz nie .me czy .tk

tak na szybko, moze komus tez sie przyda:

https://www.web-directories.ws/Regional/South_America/

https://www.idofollow.info/search/label/Hug...ish%20Directory

@OKI - ale to co to znaczy, ze im wiecej linkow i nie wazne skad to lepiej? ze bedzie dzialac zawsze czy tylko w przypadku duzego serwisu w nastu jezykach? skad wziasc taki kontakt?

chyba najlepsza opcja jest probowac...

notintine

wiesz, dla polskiego przykładu, istnieją takie domeny co się zwą regionalne, np. szczecin.pl czy tam krakow.pl no i takich często używa się do katalogów, presell page, zaplecz, bo są po prostu tanie, więc jak tam w tym peru masz coś podobnego to możesz skorzystać, o ile ceny będą atrakcyjne

Tam na forum masz dział "Directories" a potem subforum "Other Directories" to tam zadaj pytanie, czy ktoś ma listę tych presell page.

Ja tam zapytałem kiedyś o katalogi .nl, w tym temacie: https://forums.seochat.com/other-directorie...ies-288191.html możesz podobnie, tytuł sobie zmień, a w treści zapytaj o blogi tematyczne, bo tak będzie chyba najprościej to określić, niż mianem presell page

EDIT:

Odnośnie pytania wyżej, im więcej linków to fakt, tym lepiej, baa... należy pamiętać, że liczy się jakość tych linków, nie wiem jak tam wygląda rynek w takim kraju, gdy chodzi o pozycjonowanie, bo w tamtym kraju niczego nigdy nie pozycjonowałem, to myślę, że jeżeli frazy będą trudne, to parę linków, ze śmieciowych serwisów, nie załatwi sprawy.

@bardyt

nigdy bie slyszalem o innej domenie niz .com.pe lub .pe a mieszkam tu juz 5 lat, ale moze sa, tylko trza wiedziec gdzie uderzyc, sprawdze.

co do rynku peruwianskiego, to rynek netu maly, malo stron, nie ma takiej strasznej konkurencji w necie, ale i przez to liczba uzytkownikow czy klientow ograniczona. dane statystyczne mowia, ze w peru 26% ludzi ma kontakt z netem. daje to 7,6mln. co mi sie wydaje fajnym malym ryneczkiem z dobrymi mozliwosciami rozwoju.

co do forum ang co mi podales wyzej to jesem na etapie przetrzasania szukajki (i ze swietnymi rezultatami), na pytania przyjdzie czas

___

Chcialbym sie nastawic na "pewne" pozycjonowanie (dobre i duzo zaplecz i jakosciowe linki) - ale na to trza czasu i kasy. bede top stawial powoli, ale sukcesywnie. plus presell p. - tak wlasciwie to mysle, ze oprocz doklejania artykulow w preclach tez chcialbym miec kilka prywatnych precli po hiszp. - a na to znowu potrzeba czasu i kasy.

na pewno tez - szczegolnie na poczatku - beda swl i troche spamu, ale to na nadanie szybkosci w pewnej fazie projektu.

nowy jestem w tej dziedzinie i tak sie uparlem troche z tym sklepem z komputerami (komputery niewazne w jakim kraju beda raczej trudnym haslem), ale jak juz jest importer co chce wspolpracowac i daje mozliwosc oparcia wspolpracy na dropshippingu to bede kontynuowal.

ale z drugiej strony jestem juz tutaj i wzialem sie za net wiec njade z tym. moze ktos da rade na jakis dobry sprawdzony biznes przez neta - z tych prostszych - zebyscie mi nie mowili, ze mam gogla czy assbooka zrobic:)

____

pzdr

notintine

notintine

i sa:)

.pe, .com.pe, .org.pe, .net.pe, .nom.pe, .edu.pe, .mil.pe, .gob.pe

ale takie same ceny jakos 110 zl za domene na zaplecze placic nie bede.

czyli zostaje przy Nsb (.com, .net, .info)

dzieki

notintine

hehehe - i .info przy cenie 0.89$ mi wyglada dobrze:)))

notintine

Rozumiem, że najlepiej pasuje ci robić to wszystko po polsku i na domenach pl. Jeżeli twoja strona jest w tej chwili gdzieś z tyłu to masz okazje poeksperymentować. Zrob parę linków z pl, poczekaj i sprawdz ich moc, później zrób pare w pe. No i sam ocenisz co lepiej. Chociaż na chlopski rozum to jak dla mnie powinno być pierw, powoli paredziesiąt z pe a puźniej to możesz sypnąć dużą ilość z innych krajów np. pl.

no ok,

co sie tyczy linkow z .pe bede mial problem (choc nie wiem) ale jak sie ma sprawa z linkami z facebooka? jezeli poprosze np 20 znajomych z peru co uzywaja facebooka, zeby weszli na moja strone i klikneli w znaczek facebooka i dolozyli linka do mnie ze swojego profilu. czy to na poczatek byloby dobre? - jakie pytanie, pewnie, ze tak :P - tak se tylko glosno mysle :)

notintine

no ok,

co sie tyczy linkow z .pe bede mial problem (choc nie wiem) ale jak sie ma sprawa z linkami z facebooka? jezeli poprosze np 20 znajomych z peru co uzywaja facebooka, zeby weszli na moja strone i klikneli w znaczek facebooka i dolozyli linka do mnie ze swojego profilu. czy to na poczatek byloby dobre? - jakie pytanie, pewnie, ze tak :D - tak se tylko glosno mysle B)

Na pewno da ci to odwiedziny, dokładnie tyle ile masz znajomych. :) Można też podejrzewać że recenzje twojej strony na fejsbokach mogą coś pozytywnego zrobić.

dopisz się do polishpremiumpress.pl wpis płatny tylko 1$

cze,

tak wlasnie myslalem z swl-ami. bo jak bedzie ich zla jakosc to google jako spam je potraktuje i bany moga pojsc - wiec swl tylko na zaplecze i precle.

na haslo "computadoras peru" google.pe oddaje 2,5mln wynikow

na "laptop peru" juz to sa 6,5mln

___

tylo, ze zwraca bardzo duzo wynikow z innych panstw hiszpanskojezycznych

___

keywords co mnie interesuja to:

computadoras, peru, baratas, laptop, notebook, tienda virtual, wilson, compuplaza, pc, desktop, compro - ale teraz jestem na etapie konczenia rozmow z iporterem i na etapie projektowania zaplecza. - jak te dwie sprawy dopne to przed rozpoczeciem zaplecza przegladne jeszcze raz wszstko, zeby dobre tagi wybrac.

___

pozdrawiam

notintine

notintine

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności