Skocz do zawartości

Inteligenty spam na zapleczu?

Asver

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam nad koncepcją jakiegoś inteligentnego spamowego zaplecza, w sensie żeby samo się robiło a robot nie zauważył że to jest spam. Treść będzie składać się z losowo ułożonych zdań (unikalnych np. mojego autorstwa) o ogólnej tematyce, pilnując żeby zdania się nie powtarzały, żeby były dobrze sformułowane, kończyły się kropką, itd. Stronka będzie wyglądała porządnie, tekst też - dopóki ktoś nie zacznie go próbować czytać ze zrozumieniem.

Mam kilka pytań w związku z tym:

1. Czy na wszystkich podstronach dawać linki zewnętrzne czy np. stworzyć x% bez linków zewnętrznych, na reszcie z linkami?

2. Biorąc pod uwagę iż nie będę rzucał linkami do tego zaplecza na prawo i lewo, starając się trzymać je anderkawer, czy prawdopodobieństwo wychwycenia i zbanowania, zafiltrowania czegoś takiego jest duże? Albo inaczej, czy w ciągu powiedzmy roku na 90% zostanie wychwycona taka stronka? A może miesiąca?

3. Jak się ma sprawa ze stronami do których linkuje się z takiego spamowego zaplecza? Gdzieś czytałem że niemożna im nic zrobić, bo to nie ich wina że ktoś sobie ze spamu do nich linkuje, gdzieś indziej że jednak coś tam można im zrobić... I teraz jak jest tak na prawdę?

4. Zgłębiał ktoś zagadnienie duplicate content jakoś dokładnie? W sensie jak właściwie mechanizmy porównywania i wychwytywania tego działają? Może link do jakiegoś artykuliku o tym? Np. te same zdania, ale różnie ułożone, w różnych podstronach itd. na 5 różnych domenach na 5 różnych ip. Podejdzie to pod duplicate content?

I z innej beczki:

5. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak ułomnemu, proszę, jak zapingować przy update treści stronki? Takiej mojej stronki, będącej po prostu stronką mojego autorstwa, w htmlu, na jakimś tam serwerze?

1. Zastanów się, czy linkuje z tematycznej podstrony, podstrony "Linki", czy z każdej podstrony.

2. Nie wiem, pewnie nikt dokładnie nie wie.

3. Linkując z takiej strony nic złego nie zrobisz.

4. Nie robiłem, nie widziałem żadnego testu na DC, moim zdaniem to mit, ale...

ad Twoje 1. Źle mnie zrozumiałeś chyba? Miałem na myśli sytuacje w której x% podstronek z normalną treścią spamerskich "artykułów" po prostu jest stworzonych, podlinkowanych itd. (to przecież żaden problem przy spamie żeby je stworzyć), ale nie posiada żadnych linków do innych serwisów. Po co? Żeby całość była mniej oczywista i wartość całego serwisu się zwiększyła (większy site, potencjalnie bez zwiększenia ilości linków wychodzących).

Poza tym naprawdę chciałbym usłyszeć odp. na pytanie nr. 5 :P

Musisz wiedzieć, że kilka linków na stronie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Farma linków (3 swl w stopce itp) pewnie tak, ale kilka linków tematycznych, do stron kumpli, swoich jest ok.

Pamiętaj, żeby zachować jakieś proporcje, nie twórz serwisów z samymi linkami itp.

Nie wiem o co ci chodzi z tym 1 pytaniem :P Może nie ta godzina.

Co do pingowania. Wchodzisz https://pingomatic.com/ i pingujesz :)

Hmm... próbowałem tym pingomatic, ale rezultatów żadnych. Spróbuje raz jeszcze. A może mi ktoś wytłumaczyć co to jest to pingowanie tak technicznie? Co to za proces? I czy można go zautomatyzować? Nie programem na kompie, tylko w skrypcie stronki.

Może ktoś jeszcze się wypowiedzieć na moje pytania? Hm? Tak z kilku źródeł zawsze lepiej wiedzę mieć...

5. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak ułomnemu, proszę, jak zapingować przy update treści stronki? Takiej mojej stronki, będącej po prostu stronką mojego autorstwa, w htmlu, na jakimś tam serwerze?
Pobierasz program Ping SEO Master dodajesz serwis jaki chcesz pingowac i uruchamiasz parę razy dziwnie i pingowanie masz z głowy...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pobrałem, pingowałem stronek kilka przez jakieś 2 tygodnie - żadna się nie zaindeksowała. Dopiero po jakimś miesiącu od przestania pingowania zaczęły ładnie wchodzić. Dlatego też chciałbym zrozumieć co stoi za hasłem "pingowanie" od strony technicznej, żeby móc je lepiej wykorzystać.

Mion, programik całkiem gitez, skoro go napisałeś wiesz ocb w pingowaniu, proszę, podziel się ze mną wiedzą tą?

Pingowanie- to inaczej mówiąc "wysłanie powiadomienia" do odpowiedniego serwera, informującego o pojawieniu się nowej treści w danym serwisie. Pingować można mapę xml, albo kanał rss. Oba "sposoby" pingowania wykonuje się trochę inaczej (różnica głównie w adresie do którego ślemy pinga). Pingowanie sens ma wtedy gdy w serwisie rzeczywiście jest nowa treść - nie ma sensu pingować statycznej stronki.

Co do mozliwości automatycznego pingowania z poziomu strony/skryptu - jest to jak najbardziej możliwe. W 3-4 godzinki zrobiłem kiedyś skrypt który generuje treść, kanał rss, mape xml, sam się aktualizuje, oraz pinguje (rss + xml).

Co do skuteczności to jest mniejsza niż kiedyś. Pierwszy test skryptu, przez jedną noc wygenerował kilka tys. site w google.

Gotowe klasy do pingowania znajdziesz posługując się wyszukiwarką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności