Skocz do zawartości

Płatne studia

Martiana

Rekomendowane odpowiedzi

Ile ludzi tyle opinii, a że tutaj są zarówno studenci jak i osoby pracujące, chciałam poznać waszą opinie poniższy temat:

https://www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj...ykul149677.html

Bieżące informacje na stronie NZS (AGH)

Murzasichle noclegi - tanie, 10km do Zakopanego

Forum wielotematyczne

Sichle - szczegóły na PW

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

moim zdaniem z płaceniem za drugi kierunek na publicznych uczelniach to dobry pomysł, bo wtedy jest więcej dla innych, nieco słabszych studentów.

ale co ja mogę się znać, zaoczne prywatne :)

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Stwor, więcej miejsc dla słabszych studentów == niższy poziom lub spadek liczby studentów po pierwszym roku :)

Ja osobiście jestem zwolennikiem darmowej edukacji :) Na studia zaoczne zdecydowałbym się jedynie w sytuacji gdybym nie miał innego wyjścia ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

@Stwor Zniżenie lepszych do poziomu słabszych ? Jesteś za dobry i wszechstronny więc nie możesz studiować za darmo? :)

To jest właśnie nie poważne myślenie, zamiast główkować jak tutaj zgarnąć kasę mogliby pomyśleć co zrobić aby absolwent 1 kierunku był przygotowany do znalezienia pracy i poradzenia sobie w życiu. Może tak (o nie cóż za szalony pomysł!) uczyć na studiach praktycznych rzeczy które się przydają. Wielu moich znajomych pokończyło jakieś ochrony środowiska i inne głupoty bo ich ten kierunek ciekawił a znaleźć po tym prace to już zupełnie inna bajka, więc nie dziwię się że się wybiera 2 kierunki, jakaś alternatywa musi być.

...

Ja w ogóle jestem anty nastawiony do poziomu kształcenia :/ Jestem po technikum ekonomicznym, a na studiach ekonomicznych nic nowego się nie dowiedziałem, więc mogą być darmowe. Niech kształcą tumanów za darmo, niech łudzą się że im to coś da :)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Trochę więcej szczegółów, odnośnie dlaczego taka akcja i argumentacji: https://www.nzs.org.pl/content/view/551/80/, https://www.nzs.org.pl/content/view/551/80

Dlaczego jeśli ktoś sobie poradzi ma płacić za drugi kierunek? Jak sobie nie radzi to ma warunki i wtedy płaci, bo się rzucił z motyką na słońce. No i właśnie to jeśli płatny to system stypendialny jest praktycznie żaden...

Murzasichle noclegi - tanie, 10km do Zakopanego

Forum wielotematyczne

Sichle - szczegóły na PW

jeśli jakaś grupa studentów zajmuje dwa kierunki za friko to nie ma miejsc dla tych co daliby sobie radę na jednym kierunku, to jest bezsensu, jak się dobrze uczysz to mając jedne darmowe i drugie płatne, masz dwa stypendia, które powinny starczyć na utrzymanie się na jednym kierunku płatnym

do tego jeszcze po zakończeniu kształcenia rocznika, mamy o połowę mniej osób z wyższym wykształceniem, którzy powiedzmy pracując na etacie, nie dadzą rady pracować na dwóch, przez co spada firmom dostęp do ludzi w wyższym wykształceniem i może zostać zachwiana równowaga, że to studenci będą dyktować warunki, a nie firmy.

Przecież ci, którzy są na drugim kierunku to zaledwie kilka osób.

w skali kraju jest to kilka osób ? ja w swoim środowisku znam co najmniej 20 osób, które studiują na dwóch kierunkach, jeśli by miały okazję na dwóch za darmo to na pewno by skorzystały.

Jakie bezpłatne studia? Nie ma czegoś takiego. Rząd zabiera nam podatki, z których łaskawie daje nam pewną część jako "bezpłatne" studia czy opieka zdrowotna. Te pieniądze nie biorą się znikąd, a żeby coś dać trzeba wcześniej zabrać.

Jestem zwolennikiem studiów płatnych. Wszystkich studiów.

Podobnie jak jimmi opowiadam się za systemem stypendialnym, ale prowadzonym przez osoby prywatne, fundacje stowarzyszenia itd. a nie przez kolejnych urzędników.

Wiadomo że tego co za darmo się nie szanuje i że kto płaci ten wymaga.

@gordon, niektórzy akurat mają darmowe

pracuje cała rodzina na czarno, dzieci dostają stypendia socjalne bo bieda i jeszcze wszystko za friko, niestety jednak niektórzy mają za darmo, a inni łożą na to, ale jak się godzą to niech łożą.

jak najbardziej drugi kierunek platny, dlaczego? znalem wiele osob, ktore drugi kierunek robily "bo tak", bez pasji i przekonania, ze im sie to do czegos przyda, traktowaly to jako swego rodzaju kursik, ktory wpisza sobie w cv

takie osoby zajmuja miejsce innym, byc moze ciut gorszym ale bardziej ambitnym

jak juz ktos wczesniej napisal, jesli ktos bedzie naprawde dobry na 2 kierunkach to dostanie stypendia, ktore pokryja koszt drugiego kierunku

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności