Skocz do zawartości

Płatne studia

Martiana

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że w danym momencie czasu każdy powinien móc studiować tylko na 1 kierunków studiów.

Dlaczego?

- z doświadczenia wiem, że 60-70% osob wybierajcych 2 kierunek rezygnuje bo nie wyrabia - a ich miejsce przepada

- bardzo duzo osob robi cos w mojej opinii nagannego, po studiach zapisuje sie na inny kierunek tylko dla legitymacji! i co za tym idzie blokuje miejsca młodym

- chcemy miec specjalistow, a nie osoby, ktore maja pojecie o wszystkim, a nie sa dobre w niczym.

Tak na koniec, mam nadzieje, że wiecie iż Polska jest jednym z niewielu krajów na świecie gdzie studia są darmowe.

Pozdrawiam

Student AGH :)

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
pracuje cała rodzina na czarno, dzieci dostają stypendia socjalne bo bieda i jeszcze wszystko za friko, niestety jednak niektórzy mają za darmo, a inni łożą na to, ale jak się godzą to niech łożą.

Swor - a jaki procent przychodów budżetu stanowi podatek dochodowy, w porównaniu do VATu i akcyz? :-)

Jedzenie, ubranie, paliwo, rachunki, wódka, tytoń - wszystko owa rodzina kupuje płacąc podatki. Nie tak łatwo się wymigać.

Rocky77, kompletnie bez sensu. Co najwyżej można wywalić VAT - choć nie, UE narzuca z tego co pamiętam minimalna wartość tego podatku

Podatek dochodowy jednak nie powinien trafiać do Urzędów Skarbowych, a do władz gminy, które % oddawały by do powiatu, a te do województwa

Niestety obieg pieniędzy w Polsce jest oszukany, w podsumowaniu wychodzi okej, ale wystarczy podpytać jak te pieniądze krążą i jak często są przenoszone.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Moja opinia jest następująca:

Studia powinny zostać bezpłatne - Aby każdy, bez względu w jakiej rodzinie się urodził miał możliwość zdobycia wyższego wykształcenia.

Drugi kierunek powinien być płatny - w większości przypadków na drugim kierunku nie studiuje się dla zdobycia dodatkowej wiedzy, a wręcz przeciwnie, Ci, którzy są naprawdę dobrzy i chcą rozwijać karierę naukową powinni mieć możliwość otrzymywania stypendiów (i chyba mają)

To, że w większośći innych państw studia są płatne, to nie musi oznaczać, że jest to akurat najlepsze rozwiązanie.

Jestem zwolennikiem wolnego rynku, ale nie fanatykiem - są rzeczy, które powinny być finansowane przez Państwo z podatków, i edukacja do nich należy (wg mnie oczywiście)

Jestem studentem i nawet studiowalem przez pewien czas 2 kierunki rownoczesnie.

Moja opinia jest taka, ze studia powinny byc platne, a juz na pewno drugi kierunek.

Znam wiele osob, ktore studiuja dwa zupelnie odmienne kierunki. Jak chca tak studiowac to niech placa. Czemu ja mam placic ze swoich podatkow za ta osoby?

Wg. mnie powinny byc zrownane studia wieczorowe i dzienne. Wszyscy placa i kazdy sam somie moze wybierac, czy woli na zajecia chodzic rano, czy po poludniu. Poza tym podniesienie oplat przyczynilo by sie do zwiekszenia poziomu wyksztalcenia, bo jakby ludzie placili to by sie chcieli nauczyc jak najwiecej i mniej by bylo osob, ktore by kombinowaly po 3 warunki i 5 pozwolen na przedluzenie sesji, itp.

Dodatkowo wzrosl by poziom edukacji i zaostrzyla sie konkurencja. Uczelnie panstwowe musialby sie stac konkurencyjne dla prywatnych, gdzie zazwyczaj sa lepsze warunki do nauki.

Poza tym ksztalcimy ze swoich podatkow specjalistow w wielu dziedzinach, ktorzy pozniej sobie wyjezdzaja za granice i tam zostaja. Nie po to wykladamy kase na edukacje takich osob.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Od paru lat istnieje jakaś dziwna moda, że dwa kierunki to minimum.Niestety większość osób, porywa się z motyką na księżyc.Dlatego też moim zdaniem, drugi kierunek powinien być płatny.

Przy okazji mogliby w końcu zrobić porządek, z tymi wszystkimi prywatnymi Wyższymi Szkołami Ściemy.Mamy chyba najwięcej studentów w całej Europie.Co jakiś czas pojawiają się u nas w firmie osoby, niby z wyższym wykształceniem, które jednocześnie nie potrafią nawet prostego raportu poprawnie napisać - śmiechu warte.

Przy okazji mogliby w końcu zrobić porządek, z tymi wszystkimi prywatnymi Wyższymi Szkołami Ściemy.

czy wszystkie wrzucasz do jednego worka ? studiuję w prywatnej która jest w top30 najlepszych szkół w europie, w niektórych specjalnościach jest top5, pracodawcy wolą studentów z tej szkoły niż z SGH, czy nadal uważasz że to ściema ?

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

@Stwor tylko, że to na jakiej uczelni studiujesz nie ma znaczenia, liczy się to kim jesteś i jaką masz wiedzę i jakie doświadczenie, dla mnie te trzy rzeczy są zdecydowanie ważniejsze od papierka... Tak naprawdę jakie ma znaczenie czy uczelnia jest prywatna czy państwowa, tu i tu są ludzie wybitni jak i totalni debile

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Nie przesadzajmy z tym drugim kierunkiem, że się zabiera komuś miejsce. W dzisiejszych czasach z tego co wiem jest raczej odwrotny problem- jest za mało chętnych do studiowania. Główne czynniki to niż demograficzny, zniesienie przymusowego wojska:) i możliwe też że ludzie zaczynają się w końcu kapować, że w Polsce kończąc studia w większości przypadków (nie licząc takich kierunków jak informatyka, automatyka, medycyna) po prostu nie ma godziwej pracy w zawodzie. Po co studiować skoro w ogólności i tak nie znajdzie się lepszej roboty niż jak by się nie studiowało. Sam mam kilku znajomych, którzy z magistrami po państwowych dziennych polibudach pracują w sklepach za przysłowiowe "tysiąc pińcet".

Studia prywatne ksztalca lepiej?Od kiedy?Poza nielicznymi przypadkami nie zgadzam sie z ta teoria.

Czytaj uwaznie :blush: Napisalem, ze na prywatnych sa lepsze warunki - nowe budnyki, zaawansowany sprzet. Kadra tez jest pewno ok, tylko w wiekszosci ludzie sa tacy, ze placa to chca zdawac, zeby miec papier.

Sam mam kilku znajomych, którzy z magistrami po państwowych dziennych polibudach pracują w sklepach za przysłowiowe "tysiąc pińcet".

I to jest wlasnie smutne. Problemem jest to, ze u nas za duzo osob studiuje. W porownaniu do innych krajow UE to u nas najwiecej osob zaczyna i konczy studia, dlatego stracily one prestiz. Poza tym pelno osob idzie na kierunki w stylu marketing, socjologia, europeistyka, itp. po ktorych tak naprtawde nie wiadomo, co mozna robic, ale przyjemnie i latwo sie studiuje, wiec sie zdobedzie mgr. Pozniej jest kilka tysiecy takich mgr i musza pracowac w sklepach...

Jakby studia byly platne to ludzie rozsadniej by mysleli czy warto studiowa i co warto wybrac. Ci zdolni z biedniejszych rodzin zawsze mogliby uzyskac kredyt studencki, ktory splaca jak skoncza studia i znajda prace. Jak ktos jest oszolom to go nie wezmie, bo bedzie sie bal, ze obleje studia i bedzie musial splacic go wczesniej.

Ogolnie to trzeba przyjmowac wzorce z krajow bardziej cywilizowanych niz nasz, a nie sie pozniej dziwic, ze w UE to lekarz, czy nauczyciel zarabia cztery razy tyle co u nas. Na razie w Polsce chyba w najwazniejszych dziedzinach nie wymyslono jakiegos dobrego wzorca do nasladowania, wiec trzeba przyjac to co sie sprawdzilo gdzies indziej.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Co jak co, ale z tych stypendiów, które dają nie da się wyżyć, zwłaszcza jak się socjalnego (mieszkaniowe, wyżywieniowego) nie dostaje bo się minimalnie przekracza próg.

Murzasichle noclegi - tanie, 10km do Zakopanego

Forum wielotematyczne

Sichle - szczegóły na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności