Skocz do zawartości

strona w 3 językach a geolokalizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jedna myśl nie daje mi spać.

Jestem w trakcie tworzenia dosyć ogólnoeuropejskiego serwisu - główna domena dajmy to "tralalala.com".

I teraz...

będą 3 języki - polski, niemiecki i angielski (na początku)

Jak to najlepiej rozegrać?

pl.tralala.com, de.tralala.com i angielski na tralala.com?

czy może lepiej przez tralalala.com/pl/ , tralala.com/de/ ?

Kwestia jest taka, że na razie najbardziej wartościowa będzie wersja pl - nie chciałbym więc też odstraszać polaków stroną startową po EN...

Tym bardziej, że na polską wersję mam zamiar przekierować mocną domenę (w branży) z PR4... chciałbym więc żeby wszystkie języki na tym skorzystały.

Może namierzanie usera po lokalizacji ip? Ale jakie przekierowanie wtedy... tymczasowe? Jak zrobić żeby gbot był zadowolony?

Dodam, że planuję każdą wersję językową postawić na osobnym ip adekwatnym do wersji jezykowej.

Proszę o rzetelne info.

day after:

Powoli dochodzę do wniosku, że najciekawiej będzie wykonać układ:

tralala.com - po wejściu serwer sprawdza język usera, jeśli jest to pl, de, lub en przekierowuje na pl.tralala.com, de.tralala.com, en.tralala.com - jeśli język jest niezdefiniowany, to pozwala userowi wybrać.

To rozwiązało by problem geolokalizacji IP dla subdomen (na katalogach było by gorzej).

Wnioskuję też, ze początkowo najmocniejsza subdomena (ze względu na 301) pl, dawała by moc głównej com, a to raczej powinno odbić się mocą dla wszystkich.

Czy dobrze rozumuję?

#seo @ ircnet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności