Skocz do zawartości

Czy można dostać filtr za kiepskie linki

gniotek

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam sytuację, że dostaję fajny świeży serwis i przez miesiąc dostaje on linki z najwiekszych spamów w sieci.

Najpierw się pnie w górę, potem spada i ni ma. Czy to jest możliwe? Filtr za linki o gównianej wartości prowadzące do tego serwisu ze spamów?

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no google sprytnie u siebie w wytycznych napisało :

# W szczególności unikaj linków do spamerów sieciowych i witryn ze ,,złych okolic sieci", ponieważ może to pogorszyć pozycję w rankingu.

Problem jest tylko jeden, nie napisało co rozumie: złych okolic sieci :)

Marketing internetowy dla firm

Oni piszą o tym, żeby ze strony własnej nie linkować do spamów i tych złych okolic sieci.

Nie piszą jednak o tym, czy link ze spamu prowadzący do naszej strony pogarsza jej pozycję - a tego właśnie dotyczyło moje pytanie :)

Poprawiłem pierwszy post coby jaśniej było :)

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Algorytm może początkowo zliczać linki, a dopiero później rozpoznać je jako "śmieciowe" i wykluczyć ich wpływ na pozycję w rankingu (stąd spadek po pewnym czasie). Serwis może też spaść w wynikach jeśli np. przez długi czas nie pojawia się żadna świeża treść itd itp...

--------------------

pozycjonowanie seo

Algorytm może początkowo zliczać linki, a dopiero później rozpoznać je jako "śmieciowe" i wykluczyć ich wpływ na pozycję w rankingu (stąd spadek po pewnym czasie). Serwis może też spaść w wynikach jeśli np. przez długi czas nie pojawia się żadna świeża treść itd itp...

z tym to juz roznie

nieruszane od dawna wizytowki tez moga w miare stabilnie siedziec, byle tylko linki nie znikaly

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Nie piszą jednak o tym, czy link ze spamu prowadzący do naszej strony pogarsza jej pozycję - a tego właśnie dotyczyło moje pytanie ;)

eee no co ty czytaj:

# W szczególności unikaj linków do spamerów sieciowych i witryn ze ,,złych okolic sieci", ponieważ może to pogorszyć pozycję w rankingu.

Marketing internetowy dla firm

Xann:;)

unikaj linków do

A tutaj chodzi o linki od :)

ten ich punkt mówi o tym, do kogo ja mam nie linkować.

A mi chodzi to to, że jakieś spamery będą linkować moją stronę (która jest wartościowa) ze swoich spamów. Czyli na spamowej stronie pojawia się link do mojej wartościowej - a o tym nie piszą. I to mnie zastanawia, czy takie coś może spowodować filtr na tej mojej wartościowej.

Mhm... tęskniłem?

Z tego co czytalem, to Google nie karze za linki od. A to wynika z tego, ze nie (zawsze) masz kontrole nad tym kto i jakie linki umieszcza do Twoich stron. Inzynierowie z Google maja tego swiadomosc.

Tzn. Google sprawdza czy te linki pochodza z roznych IP czy z tego samego. Jezeli z roznych to nie ma obaw, ze zostaniesz za to ukarany. Jezeli z tego samego IP, to Google moze uznac, ze to jest kilka serwisow wzajemnie linkujacych do siebie. Nie jestem pewien czy Google za to karze, ale na pewno obniza wartosc linkow pochodzacych z serwisow o tym samym IP.

Czyli co, filtrów za szybki przyrost linków o niskiej jakości nie ma tak?

Zaznaczam, ze nie wynika to z mojego doswiadczenia, a z lektury tematu:

Jezeli to jest szybki przyrost linkow z roznych IP (a na pewno innych niz IP pozycjonowanego serwisu) to nie ma. Jednak czytalem nawet tutaj na forum, odmienne zdania. Zaznaczam jednak, ze jezeli wynikaja one z czyichs osobistych doswiadczen, to maja one wieksza wartosc od tego co sam wyczytalem na stronach Google'a. Niemniej z oficjalnego stanowiska Googla wynika, ze zbyt szybki przyrost linkow niskiej jakosci z roznych IP nie jest to przyczyna filtrow czy banow.

Ta... ich teoria trochę mija się z praktyką niestety. Może niechcący, ale jednak.

Jakiś praktyk wie coś na ten temat?

Bo z moich obserwacji niestety przyrost szitowych linków nawet powolny, bardzo skutecznie powoduje obniżanie pozycji.

Mhm... tęskniłem?

A jaki jest problem ze zrobieniem testu na domenie .tk i dopaleniem jej z syfu?

Ja dalej stawiam na to, że bardziej istotna jest zmiana w linkach niż ich jakość w takim sensie, że wzrost liczby linków o 100000000% czy spadek (np. ze względu na bana dla spamów) do 1% to ten czynnik, który ma wpływ na filtra.

Gdyby tak było, to faktycznie za swl nie byłoby filtra, gdyby był umiejętnie użyty (czyli proporcje muszą być więcej stałych linków, mocnych i pewnych/ mniej swl). A tak chyba jest.

Niech będzie, dla wyjaśnienia:

linki o niskiej jakości(szitowe, słabe, itd) w tym temacie, uważam za:

- linki ze stron mających setki podstron siedzących w swl, słabo podlinkowanych - nie więcej jak 100 bl

(przykład jednego z szitowych linków: jeden z 15 linków systemu wymiany linków w stopce, na katalogu typu qlweb niemoderowanym, gdzie adder ma pełen dostęp, link znajduje się na tysięcznej podstronie)

I ponawiam pytanie, czy danie takich linków nawet 10 dziennie spowoduje filtr?

Zakładając stały przyrost - codziennie niekończące się 10 takich linków.

Bez różnicowania fraz, np. 3 z farzą1, 4 z frazą2, 3 z frazą3.

Mhm... tęskniłem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności