Skocz do zawartości

Kilka pytań o zaplecze ?

plemnik99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zaczynam dopiero swoją przygodę z pozycjonowaniem ale chciałbym się upewnić co do darmowych hostingów. Na razie nie stać mnie żeby wykupić serwery z różnym IP więc myślę o założeniu stronek na darmowych zagranicznych hostingach. Jeszcze nie rozglądałem się za jakimiś specjalnymi serwerami ale moje pytanie brzmi: Czy darmowy hosting ma jakiś wpływ na pozycjonowanie oraz czy nie będzie problemu z zaksięgowaniem takich stron w google.

a czy trzeba wykupować domenę? mogę pozycjonować stronkę na domenie hostingu? Wiem że domena kosztuje pare groszy ale czy jest sens wykupowania jej ze względu na mój początek w pozycjonowaniu? Myślę że na początek budowanie zaplecza na domenach hostingowych chyba nie jest złym rozwiązaniem.

Źle na to patrzysz...

Domena to inwestycja i moim zdaniem dużą głupotą jest pracować na domenach hostingu.

Domeny .pl są już za 10 zł za pierwszy rok, czy to naprawdę tak dużo? o.O

W sumie to prawda tylko jak np. nie będę zakładał firmy (rozwijał interesu) związanej z pozycjonowaniem. Bede miał zaplecze np 30 stronek = 30 domen. Przyjdzie przedłużenie okresu ważności - każda po min. 100zł to finansowo nie wyrobie ;)

Bardziej chodzi mi o to czy opłaca się budować zaplecze na darmowym hostingu. Jak już jest zbuduje tzn. że nie bede miał większego problemu z wy pozycjonowaniem jakiejś strony. Wtedy pomyśleć o założeniu firmy i można kombinować żeby wykupić normalne serwery i domeny. I powiększać zaplecze lub zrobić przekierowanie.

A tak się podepnę na szybko. Jeśli ktoś pozycjonuje stronę np związaną z GSM, stwarza do tego zaplecze to potem chyba jest dosyć ograniczony, bo jeśli nagle chce wypozycjonować sklep z oknami w Zielonej Górze to linkuje sobie ze swojego starego, niepowiązanego tematycznie zaplecza czy robi przeważnie nowe?

Oczywiście że można robić zaplecze na darmowych hostingach i darmowych domenach.

Sam mam kilka takich stronek, są już w necie prawie rok, nic się z nimi nie dzieje, ale w ogóle do nich wagi nie przykładam, bo wiem że w każdej chwili mogą zniknąć.

Jeśli potrafisz robić coś z myślą, że w każdej chwili cała praca pójdzie na marne, to proszę bardzo, ja tak nie potrafię.

Odnowienie domen globalnych to ~25 zł, pl ~55zł

Oczywiście że można robić zaplecze na darmowych hostingach i darmowych domenach.

Sam mam kilka takich stronek, są już w necie prawie rok, nic się z nimi nie dzieje, ale w ogóle do nich wagi nie przykładam, bo wiem że w każdej chwili mogą zniknąć.

Jeśli potrafisz robić coś z myślą, że w każdej chwili cała praca pójdzie na marne, to proszę bardzo, ja tak nie potrafię.

Odnowienie domen globalnych to ~25 zł, pl ~55zł

Możesz podać jakaś konkretna firme? Bo ja ogólnie jestem związany tylko z nazwa.pl :) A tam dość słono się płaci za przedłużenie .pl

A jeszcze jedno pytanie co do domen. Mój znajomy miał kiedyś taki przypadek że wykupował gdzieś serwer z domena i regulamin był tak zbudowany że musiał przedłużyć jej ważność chociaż stronka mu nie wypaliła i chciał z tego zrezygnować. Ja do tej pory wiedziałem że jak wykupuje domene np w nazwie. To nie musze jej przedłużać i bardzo zdziwił mnie przypadek mojego znajomego. Też się z takim czymś spotkaliście?

Jeśli kupujesz domenę w promocji, to często gdzieś w którymś punkcie regulaminu jest zapis zobowiązujący do prolongaty. Dlatego jeśli znajdziesz domeny bardzo tanio i bez ograniczenia ilościowego, to patrz podejrzliwie. Ja nawet piszę do usługodawcy z zapytaniem, czy trzeba przedłużać. Wtedy możesz spać spokojnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności