Skocz do zawartości

Wydajność serwera - rozważania do pracy magisterskiej ;)

rasta_rasta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

W pracy którą piszę o budowie portalu internetowego postanowiłem umieścić rozdział poruszający tematykę wydajności serwerów WWW. Jednak przyznam szczerze, że temat okazał się trudniejszy do zgłębienia niż przypuszczałem (nie znalazłem ciekawych pozycji książkowych ani artykułów poruszających tą tematykę...). Być ktoś z Was coś podpowie ?

Dokładniej mówiąc chciałem stworzyć analizę tego jak spada wydajność serwera w zależności od liczby użytkowników, zakładając że mogą pisać wklejać fotki, mp3, bez video. Dla serwera na początku można założyć jakie posiada bebechy.

Wiem, że wszystko zależy od konkretnego modelu i konfiguracji, ale na pewno da się stworzyć jakąś analizę która w przybliżeniu pokaże trend wydajności.

Jeżeli macie jakiś pomysł, znacie programy które symulują obciążenie zmiennymi liczbami użytkowników, jakieś przybliżone wzory matematyczne, książki to piszcie

pozdr

Mozesz przeprowadzic analize wydajnosci serwerow www pod wzgledem jednoczesnych (concurrent connections ) połączeń.

Soft do testowania to chociazby Siege lub Apache Benchmark (AB). Dzieki temu masz juz bardzo duze pole do wykonania testow i ujecia ich w pracy magisterskiej.

Proponuje porownac kilka roznych serwerow www i skryptow : np joomla, wordpress, statyczna strona html.

I juz z wykresami masz spokojnie 20 stron analizy.

M.Z

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności