Skocz do zawartości

Optymalizacja strony głównej serwisu.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę doświadczonych kolegów. Chodzi o zoptymalizowanie strony głównej serwisu z stopki.

Z jednej strony obserwacja konkurencji oraz gAnalytics wskazuje, że na stronie głównej powinienem mieć jedno lub kilka zdjęć, które zachęcają do wejścia dalej, informację że to serwis fotografa ślubnego, oczywiście menu i tyle.

Z drugiej strony powinienem tam umieścić trochę tekstu, słowa kluczowe w nagłówkach itp (optymalizacja SEO)

I tutaj pytanie.... może część zoptymalizowaną pod SEO przenieść gdzieś w menu, np do działu o Nas itp i linkować głównie tam, natomiast stronę główną zrobić bardziej zachęcająco.... czy jednak jeśli chcę, by google odsyłało do głównej strony - na niej umieścić teksty informacyjne, i tylko nad nimi dać jedno/kilka zdjęć (w rotatorze) zachęcających?

Doradźcie proszę z punktu widzenia pozycjonerów co byście w takiej sytuacji zrobili.

Fotografia Ślubna - Światłem Malowane - profesjonalna fotografia slubna.

Teoretycznie wiem. Poprawa tresci na HP podniosla mi pozycje, ale niestety kosztem usability. Jesli zmodyfikuje jeszcze bardziej w kierunku seo, bede mial zbyt duzo odrzucen z strony glownej... i wlasnie o to pytam... czy nie lepiej przeniesc czesc zoptymalizowana pod seo gdzie indziej, a dla ludzi zostawic jasny i czytelny przekaz obrazkowy, czy jednak szukac na sile jakos balansu jednego z drugim :lol:.

Słuchaj, każdy obrazek możesz zastąpić tekstem. Wystarczy odrobina pomyślunku a nie zawsze możesz wymagać tego, żeby ktoś inny za Ciebie wszystko robił...

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

gniotek Nie no ja się z Tobą w 100% zgadzam. Może poprostu ciężko mi się myśli wyraża :). Chodzi mi o to, że ludzie czytają obrazkowo - jest większa szansa że zareagują, zobaczą i podążą za dobrym obrazkiem, niż jeśli jest to tekst, nawet ładnie udekorowany, fajna czcionka.

Oczywiście jest jeszcze rozwiązanie, by na każdym obrazku posadzić tekst (z-indexem, itp), ale myślę że to za mało jak na optymalizacje HP pod SEO.

Popatrzcie np na strone konkurencji:

https://pieknydzien.pl

w googlach jest wysoko na fotografia ślubna i zdjęcia ślubne (1 strona), a jak patrzę w jego źródło, to w zasadzie nic tam pod seo nie ma zoptymalizowane (poza paskiem na dole strony z słowami kluczowymi). Jednoczesnie zrobilem badania statystyczne wsrod znajomych - i taka strona dzialala na nich lepiej, bardziej zachecajaco, niz strona na ktorej polaczona byla grafika z tekstam, a zdecydowanie duzo bardziej niz sam tekst.

No i tu wraca problem - brak optymalizacji hp pod seo (brak tekstow, naglowkow h1... ) spowoduje spadek w googlach, ale ludzie beda lepiej przyjmowali strone, z 2 strony seo da lepsza pozycje, ale wiecej odrzucen.

Czy jest zloty srodek (np przeniesienie strony pod seo w glab serwisu i linkowanie glownie do niej)

Raczej nie masz złotego środka. Możesz mieć albo prosto i skutecznie, albo zawile i problemowo :)

tak poważnie to przydałby Ci się niezły audyt strony i jej całkowita przebudowa...

jak skończę swoja foto-ślubną to dam Ci na wzór :)

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Jak dla mnie strona o fotografii ślubnej to nie serwis internetowy i nie martwiłbym się usability.

Jak nie wiesz co robi twoja konkurencja sprawdź DOKŁADNIE ich linki , zrób analizę ich stron kierujących i twoich skąd masz linki.

jaki user zagląda w źródło ??

zainwestuj w content ... i zdobywaj albo kupuj linki zrób bazę pod przyszło roczny sezon na śluby ...

Mnie się z wyglądu podoba - taka inna dosyć jak na tą tematykę - tylko nie ma w ogóle treści. Czemu nie chcesz napisać normalnego tekstu z odpowiednimi słowami kluczowymi i ich nasyceniem np. nad lub pod tym dolnym banerem - strona na tym nie straci wizualni wg. mnie. Tą czcionkę na samym dole to ledwie widać - tak jakbyś się "bał" tekstu normalnego.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

widać tu różnice w podejściu artystyczna wizja autora to rzemieślniczej konwencji pozycjonerów.

to archiwum odpycha nie zachęca ni w du**ę ni w ząb do zajrzenia tam.

konkretne menu

max 4 odnośniki

oferta kontak galeria (ślub itp) i blog

na str głównej dobra galeria foto( jakis bajerek ze slajdem)

stopka to samo (linkowanie wewnętrzne)

blog nasycenie tekstami contentem linkujacym pomiedzy soba i do strony głównej

tak ja bym to zrobił

w fachu fotografii ślubnej i tak jest klient z polecenia w większości

dobre foty to wizytówka fotografa dobre foty na stronie główenj zachecają do wejscia "kontakt"

Dzięki ogromne wszystkim za odpowiedzi.

Plan jest następujący:

Przebudowa strony głównej - pozostaje nagłówek, choć trochę niższy i menu poziome, zamiast pionowego (tego co jest na górze poprawej). Aktualnie wiekszosc osob nie widziala tego menu i szukala info w menu blogowym (ktore jest po lewej) - w koncu wszyscy czytamy od lewej do prawej.

Menu blogowe znika z strony glownej, pozostaje tylko na podstronie blog - i tam beda kategorie i archiwum.

Dalsza przebudowa:

Pod naglowiem pojawi sie prosty slider z zdjec (jQuery), na ktorym wmontuje rodzaj rozwijanej tresci - na dole zdjecia bedzie pasek po ktorego kliknieciu/najechaniu rozwinie sie nad zdjecie - tam bedzie mozna poczytac dlaczego warto wybrac wlasnie tego fotografa. Dzieki temu polacze pierwsze wrazenie - ladne zdjecia i malo tekstu, z jakas trescia dla wyszukiwarek. Calosc planuje ulozyc tak, by content byl jak najwczesniej w zrodle, dopiero pozniej zdjecia.

Zmiany graficzne:

Sporo osob (z znajomych w srod ktorych robilem analize bledow na www - ludzi nie znajacych sie na tym) uznalo ze kolorystyka jest zbyt mdla, czcionka slabo czytelna. To tez pojdzie do poprawy - ale to juz sama kosmetyka malo z seo zwiazana.

Podsumowujac to co pisaliscie:

Seolaik - konkurencja pozycjonuje katalogami, blogami oraz wlasnymi blogami tematycznymi (analizowalem, chociaz nie do konca sie na tym na tyle znam). Mi brakuje blogow tematycznych, ale juz nad tym pracuje (nie zalezy mi na byle jakim blogu, raczej na czyms ciekawym, co przyciagnie czytelnikow - jakies poradniki, moze podcast, jak dam rade screencasty/webtv). O zrodle strony pisze zawsze w kontekscie seo - takiego zbudowania kodu strony by jak najbardziej pomagal w pozycjonowaniu.

gniotek - znasz kogos, kto mogl by mi doradzic/zrobic audyt (oczywiscie platnie)?

AdamAGP# - Twoje uwagi mam zamiar zawrzec w nowym projekcie. Mam nadzieje ze bedzie ok.

karaluch - poprawki w menu, zmiana rozkladu itp - jak wyzej pisalem.

Jesli macie jeszcze jakies uwagi/pomysly, bede bardzo wdzieczny za podzielenie sie nimi. Aktualnie pracuje nad nowa odslona strony, wobec czego zanim przejde do etapu kodowania, chcialbym jak najwiecej roznych mozliwosci rozwazyc ;). Caly czas sie ucze, i Wasze uwagi sa ogromnie cenne.

karaluch - jeszcze jedno pytanie:

blog nasycenie tekstami contentem linkujacym pomiedzy soba i do strony głównej

masz na mysli umieszczanie w tresci w blogu slow kluczowych bedacych linkami do strony glownej, czy tez zle Cie zrozumialem?

Cyberek, jak skończę pracę nad swoją stroną mogę zrobić Ci darmowy audyt. No może nie zupełnie - jakiś link do gniotki czy coś.

Planujesz całkowicie przebudować stronę?

Mhm... tęskniłem?

Cyberek, jak skończę pracę nad swoją stroną mogę zrobić Ci darmowy audyt. No może nie zupełnie - jakiś link do gniotki czy coś.

Planujesz całkowicie przebudować stronę?

Silnik - zostaje wordpress.

Linki - nie chce zmieniac, w koncu google sie napocilo by je zindeksowac.

Wyglada graficzny - zmiana w kierunku bardziej kontrastowego - tla jeszcze jasniejsze, wpadajace w bialy, czarny tekst, ciemne elementy zamykajace calosc strony.

Struktura:

- strona glowna - najlepsze zdjecia - the best of the best, po kliknieciu zdjecia przechodzi do wyboru galerii, cos na wzor tego co aktualnei jest na Hp pod naglowkiem + opcja z liniem do bloga - ladnie graficznie zdjeciowo

- galerie tematyczne - tak jak sa z podzialem na 4 tematy

- blog - tak jak jest

- kontakt - dojedzie ajaxowy formularz sprawdzajacy poprawnosc wypelnienia, i date picker z wyborem daty "eventu" o ktory pyta odwiedziajacy

- o nas/dlaczego my - podobnie jak teraz + opinie/referencje klientow

- faq - pytania i odpowiedzi najczesciej pojawiajace sie

- oferta - podobnie jak teraz, z wyrazniejszym wyodrebnieniem pakietow i rozbiciem tekstu na lepiej czytelne bloki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności