Skocz do zawartości

zaplecze a strona główna

grobelny

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś miesiąc temu zacząłem pozycjonować stronkę sharpsetup.eu, ale na interesujące mnie zapytania często wcześniej pojawia się strona z zaplecza (zaplecze jest np. w top50, a strona głowna ok. 300 pozycji). W tej chwili wygląda to tak, że zaplecze (ok. 10x wordpress) jest ze sobą wzajemnie polinkowane i co jakiś czas w artykule pojawia sie link do mojej głównej strony (anchor z 1-2 słowami kluczowymi). Co można z taką sytuacją zrobić? Jak na pozycję strony głownej wpłynie redirect 301? Niby pozycja głównej strony powinna dzięki temu wzrosnąć, z drugiej strony muszę wycofać stronkę zapleczową (treść + linki).

WP bardzo dobrze się indeksuje, nie wiem na czym masz stronę główną.

Poza tym oprócz 10 zapleczówek, dodawaj stronę do katalogów (jak masz czas to zapleczówki także), duże zróżnicowanie IP ma duże znaczenie.

Mam to wszystko na 7 adresach IP z klas 83.13.* (5) i 83.14.* (2), strona główna jest na Joomli. Do katalogów w miarę możliwości dodaję, tworzę też nowe strony zapleczowe. Do tej pory były linkowane w ramach jednej grupy, teraz chcę to podzielić na kilka grup. Ale dalej pytanie pozostaje: co z takim fantem zrobić? Czy np. szybkość przyrostu treści na zapleczy/stronie głownej ma wpływ na pozycję?

virus4: rozumiem, że te swle to na zapleczu? Tylko co z tego, że dopalę zaplecze, jak sie okazuje że mi to zaplecze już teraz wyskakuje 200 pozycji wyżej niż strona główna? Co do pingowania: chodzi o takie pingomatic.com i podobne?

bardyt: no właśnie problem polega na tym, że albo już tak robię, albo nie robię wystarczająco dobrze (np. bo nie wiem czy takie zróżnicowanie IP wystarczy), albo nie bardzo rozumiem dlaczego takie swle na zapleczu miałyby sprawić, że zaplecze ze stroną główną się zamieni kolejnością (bo wpływu samych swli na moc zaplecza nie kwestionuję).

notintine: dzięki za raf cloud - zobaczę na to, co do sitemapy to mam xmapa zgłoszonego do googla (ale to chyba nie pinguje samo, możesz polecić coś innego?). A że miesiąc to mało to zdaję sobie z tego sprawę, nie liczę na to, że od razu będę w top5. Zastanawiam się tylko co zrobić, żeby strona główna była wyżej od zaplecza. Artykuły staram się dodawać regularnie co tydzień, ale przyspieszyć tego za bardzo nie mogę (ogranicza mnie inwencja twórcza).

sprawdzilem:

ja uzywam SEF Service Map. pinguje automatycznie.

jeden na tydz to malo (choc nie wiem jakiej jakosci te artykuly)

sprobuj tlumaczyc teksty np hiszpanskie (dobrze sie tlumacza na ang) na angielski poprzez translatora google a pozniej popraw gramatyke i logike - mniej czasu zajmuje.

notintine

notintine

@autor: tak, chodzi o dopalanie swl'ami zaplecza. Pingowanie poprzez strony takie jak to, której dałeś adres ale czy nie lepiej pingować programem np. Ping SEO Master?

suitsquare.jpg.fce55e90692602c9bfcca3e324ebf2be.jpg

Sklep z kolorowymi skarpetkami Nanushki.com | A tu masz części do Enduro Producent części do enduro Enduro7.pl | Garnitury na miarę Suitsquare

Te artykuły raz na tydzień to są te merytoryczne, tutaj tłumaczenie jakiegoś badziewia z hiszpańskiego raczej niewiele da moim (potencjalnym) użytkownikom. A nad artykułami na zaplecze w pocie czoła pracuje cron.hourly. No i właśnie się zastanawiam czy te częste artykuły na zapleczu w stosunku do strony głównej nie powodują, że zaplecze jest wyżej. Szybciej merytorycznych tekstów nie jestem w stanie pisać, mogę albo spowolnić tworzenie artykułów na zapleczu, albo dodać na stronę główną jakieś mało widoczne badziewie... Co o tym myślicie?

Dzięki za informację o Ping SEO Master i SEF Service Map, przyjrzę się im.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności