Skocz do zawartości

"Filtr" na PR?

My4tic

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jakiś czas temu sprzedałem parę linków (na Allegro :) z podaniem linku). Prawdopodobnie ktoś podkablował aukcje Google bo w kilka godzin wpadł filtr, większość słów kluczowych poleciało mocno. Na szczęście zobaczyłem co się dzieje i zareagowałem przerwaniem aukcji, wywaleniem linków, plus wrzuciłem "trwają prace techniczne" na kilka godz. Na szczęście wszystkie słowa kluczowe wróciły na swoje miejsca jednak PR spadł z 4 na 2 i po ostatniej aktualizacji nadal się utrzymuje - mimo, że zaplecze jest ~2x większe niż wtedy kiedy miałem PR4.

Myślę, że mod Google mógł mi obniżyć PR :) - pytanie jak długo takie coś trwa?

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

zareagowałem przerwaniem aukcji, wywaleniem linków, plus wrzuciłem "trwają prace techniczne" na kilka godz.

Za póżno, a stało się to co miało się stać.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Cofnięcie PR... Też dostałem, ale po wywaleniu linków, kilku pingach wróciło do normy ;)

Bedzie dobrze, a jak nie to ciesz się że nie dostałeś 0

PS.

Zaraz po poprawie strony, po 2 tygodniach był update :)

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Kary

Inną istotną sprawą są kary dla stron, wśród których najczęściej obserwowaną jest kara za tzw. sprzedaż linków. Jeśli googiel stwierdzi (czy to algorytmicznie, czy z pomocą małpiatek), że “sprzedajesz” linki w celu manipulacji rankingiem – dostaniesz karę odjęcia lub całkowitego wyzerowania PR. Co ważne, taka sankcja dotyka witryny nawet pomiędzy poszczególnymi eksportami PR i jest prawie od razu widoczna w G.Toolbarze.

Pod pojęciem sprzedaży kryje się nie tylko rzeczywista transakcja z użyciem pieniędzy, ale również katalogi, precle, scuttle, i większość tym podobnych zabawek, gdzie można uzyskać link pozycjonujący w zamian za “zapłatę” w postaci treści. Również strony emitujące SWL-e, jeśli złapane będą ukarane. No i oczywiście siedliska spamerów ;) , jak PiO, dostają tego typu kary.

A co z linkami z tak ukaranych serwisów? Odpowiedź jest prosta: tracą one prawie całą swoją moc. Innymi słowy, pozyskanie linka (mam na myśli np. ręczne dodanie do katalogu) w tak ukaranej domenie jest nieopłacalne z SEO-wego punktu widzenia…

źródło: https://www.fabrykaspamu.pl/pagerank-fakty-i-mity/

Jakiś czas temu sprzedałem parę linków (na Allegro :) z podaniem linku). Prawdopodobnie ktoś podkablował aukcje Google bo w kilka godzin wpadł filtr, większość słów kluczowych poleciało mocno.

Cos mi się nie chce wierzyć, że raport o takiej sprawie został rozpatrzony przez Google w kilka godzin... Czy naprawdę myslicie, że pracownicy nie mają tam co robić, a Wasz serwis traktują jak najwazniejszą wyrocznie w internecie??? Jest to niemożliwe, ze względu na to, że oni są zasypani takimi zgłoszeniami. Filtry są nakładane automatycznie, a Ty dostałeś go prawdopodobnie za to, że na stronie pojawiły się linki wychodzące - nietematyczne. Jest na stronach Google filmik, w którym pracownik wyrażnie mówi o tym, żeby unikać takich linków, bo linkowanie do nietematycznych stron (np. ze strony o wędkarstwie do strony fryzjera) jest conajmniej podejrzane i śmieszne. Wspomniane zostało rownież, że jeśli już zamieszcza się taki link, to przynajmniej zrobić do niego opis z uzasadnieniem, dlaczego tam został akurat zamieszczony.

W takim razie sorry. Faktycznie, filtry lecą z automatu ale do raportowania płatnych linków jest osobny formularz, nie wiem czy tak łatwo algorytmem stwierdzić czy na aukcji sprzedawane są linki czy np. domena, serwis czy banner? Myślę, że siedzą na tym moderatorzy, choć ostatecznie mało to ważne ;)

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności