Skocz do zawartości

Hosting - jakie koszty?

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie trwają prace (są już na ukończeniu) nad wystartowaniem z projektem OmniHOST który powstał głównie z myślą o hostowaniu projektów OMNI ale oczywiście nie tylko dla tych projektów!

Mam do was pytanie odnośnie cena / jakość / stabilność. Mamy w zamyśle 2 rodzaje kont:

wydajnościowe + seo

5% zasobów maszyny

20 adresów IP (zarządzanie z jednego panelu)

Baza MySQL oparta na load balancing (2 dodatkowe serwery MySQL)

DirectAdmin PL

Automatyczne instalowanie oprogramowania (np: Wordpress)

Dedykowany adres IP: 10zł miesiąc

Dodatkowe 4 adresy IP: 50 zł (współdzielone z innymi użytkownikami) opłata jednorazowa

Wsparcie techniczne: do 12h na rozwiązanie problemu software

Transfer: ????

Dysk: ????

Cena: ???

SEO+

2.5% zasobów maszyny

20 adresów IP (zarządzanie z jednego panelu)

Baza MySQL - localhost

DirectAdmin PL

Automatyczne instalowanie oprogramowania (np: Wordpress)

Dedykowane 4 adresy IP: 25zł miesiąc

Dodatkowe 4 adresy IP: 50 zł (współdzielone z innymi użytkownikami) opłata jednorazowa

Wsparcie techniczne: do 24h na rozwiązanie problemu software

Transfer: ????

Dysk: ????

Cena: ???

Dla wszystkich pakietów wspólne:

Firewall na WWW

Zabezpieczenie skryptów php (np: znany problem z doklejaniem się trojanów do plików)

Skaner anty-wirusowy

Łącze: SLA 99% 100 Mbps

Monitoring usług co 1 min

Reakcja na awarie programową serwera do 5 min (np zawieszenie się usługi)

Reakcja na awarie sprzętową do 4h

Backup: codzienny i tygodniowy automatyczny na zdalnym serwerze (nie przechowywany lokalnie) + lokalny użytkowników

HDD: 4 x 1 TB - RAID 10 - dla zapewnienia maksymalnej wydajności i maksymalnego bezpieczeństwa

RAM: 12 GB RAM DDR III

CPU: 2x 4x 2.67 GHz (w sumie 8x)

Przewidywana ilość kont przypadająca na maszynę to 100

Tyle ogólników. Bardzo był bym wdzięczny za waszą opinię co do cen takich pakietów (nie będziemy tworzyć pakietów o rożnych pojemnościach i transferach) które zostały przedstawione powyżej. Uważamy że lepiej dobrze hostować 100 kont użytkowników na jednej maszynie niż 400 kont i każdy żeby narzekał tak więc propozycje typu 50 zł + 20 GB pojemność + 50 GB transfer miesiąc możemy sobie darować. Jeśli mam być całkowicie szczery transfer oraz miejsce na dysku nie jest problemem i w tej cenie bez problemu by dało się to wykonać (pomysł jaki przedstawiłem wcześniej) ale na pewno odbiło by się to negatywnie na jakości usługi.

Mam nadzieję że tutaj ten post pasuje gdyż na razie jest to luźna rozmowa bez konkretów z której chciał bym się dowiedzieć o waszych oczekiwaniach

Dodano

PS: Oczywiście jak na OMNI przystało pakiet FREE też będzie dostępny

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Miło jest słyszeć, że będzie można zakupić kolejne seo-paczki pod strony zapleczowe i nie tylko, ponieważ jak dotąd firmy hostingowe nie rozpieszczają nas w tym temacie.

Aby określić orientacyjną wartość trzeba by znać więcej informacji jeżeli chodzi o dodatkowe 4 adresy IP (bardzo ciekawa opcja szczególnie, że opłata pobierana jest jednorazowo) ponieważ to może mieć duże znaczenie jeżeli chodzi o cenę.

Czy do jednego konta można dokupić tylko te 4 adresy IP i w rezultacie otrzymać razem 5 adresów IP, czy wszystkie 5 adresów IP jest z różnych klas adresowych, czy można do jednego konta dokupić 20 IP, wykupujemy pięć takich paczek IP cena po 50zł za każde 4 IP?

Po udzieleniu bliższych informacji będzie można bliżej określić wartość oferowanego hostingu.

IP można dokupywać w dowolnej ilości paczek po 4 włącznie z różnymi geo-lokalizacjami (oczywiście będę starał się max unikalne klasy dawać w pakietach - zbierane z różnych serwerów ale wszystko z czasem będzie miało granice - chyba jest ok 10 klas A i potem lecą B oraz C)

Zapomniałem dodać że też będą dostępne różne serwery DNS + opcja podpinania swoich prywatnych DNS żeby jeszcze bardziej zróżnicować domeny.

Zanim odezwą się konkurencyjne firmy że bla bla bla bla to od razu odpowiem że do administracji serwerów mamy 2 adminów jeden na umowie SLA i jeden dorywczy więc damy rade spokojnie obsłużyć PROFESJONALNIE każdego klienta czy to płatnego czy też darmowego jak przystało na obsługę OMNI

Biorąc pod uwagę swoje potrzeby to osobiście zaznaczam (dla siebie) widziałbym takie parametry:

wydajnościowe + seo

Transfer: 40GB miesiąc

Dysk: 15GB

Cena: około 130-140zł

SEO+

Transfer: 15GB miesiąc

Dysk: 2GB

Cena: około 80zł

To takie propozycje jakie ja chętnie widziałbym przy kupowaniu hostingu.

Dziękuje za pierwszą opinie :D Jednak co mi się rzuca w oczy to strasznie duża dysproporcja pomiędzy pakietami w stosunku do ceny.

Przy zaproponowanych cenach te pakiety powinny wyglądać mniej więcej tak:

wydajnościowe + seo

Dysk: 5GB

SEO+ (wzór)

Dysk: 2GB

LUB

wydajnościowe + seo (wzór)

Dysk: 15GB

SEO+

Dysk: 5-7 GB

Proszę o kolejne opinie / propozycje

@SilverT

zbliżcie się albo i zróbcie konkuręcje dla laohost to pożyjecie

Daleki jestem jak i moi współpracownicy do walki o klienta z Laohost.pl (który uważam zresztą że jest bardzo dobrym hostingiem) lub jakimkolwiek innym dostawcą usług hostingowych dostępnym na rynku. Odnośnie samych parametrów w obecnej formie już zaproponowanej przewyższamy w/w hosting np ilością adresów IP, rozłożeniem baz MySQL , R10. Nie wspominając już o planowanej ilości kont przypadających na jedną maszynę (co bezpośrednio przekłada się na stabilność serwera). Jak już pisałem wcześniej nie jesteśmy zainteresowani kontami za 30 zł i problemami które z tego wynikają (mam doświadczenie w tym temacie darmowy hosting) tak więc "wojny" cenowej z Laohost nie będziemy prowadzić i uważa że oba hostingi mogą współgrać ze sobą na rynku. Oczywiście rozumie że każdy chciałby dostać jak najwięcej i jak najmniej zapłacić (sam tak mam czasem) ale u nas stawia na profesjonalne podejście do klienta i jego obsługę oraz możliwość zapewnienia końcowemu klientowi pełnego pakietu usług począwszy od stabilnego hostingu - nie tyko pod SEO - a skończywszy na oprogramowaniu (nie tylko programy do SEO)

Tak na marginesie chciałbym zobaczyć konto www (nie postawione pod hosting plików) które wykorzysta 90% transferu oraz 90% dysku i zmieści się w limicie 5% obciążenia CPU - w praktyce wiem że wystarczy 30 WP i już mamy 5% procesora (brak optymalizacji WP + dodatkowe wtyczki) - nasz system wyliczania obciążenia CPU działa na liczeniu obciążenia całkowitego CPU a nie pojedynczego rdzenia co w praktyce przekłada się na znacznie mniejsze wartości niż u konkurencji (np 10% obciążenia 1 rdzenia = 10/8 ilość rdzeni = 1.25 %) - do tego pomiary są dokonywane raz na 15 min (sam pomiar może dołożyć extra obciążenia maszyny na poziomie +5%) - a samo chwilowe obciążenie może wynosić do 35% (po osiągnięciu tej wartości proces jest killowany)

Różnic pomiędzy nami a innymi firmami nie należy zatem szukać w ilości miejsca na dysku lub transferze ale właśnie w takich szczegółach które w codzienny życiu mają znaczenie.

PS: Na razie zaproponowana opcja jest bardzo blisko zarówno cenowo jaki i parametrami zbliżona do Laohost

PSII: OmniHOST nie jest główny źródłem dochodu

Jeżeli brać pod uwagę pakiet ,,wydajnościowy" to oczywiście można polemizować co będzie lepsze laohost czy omnihost pewnie praktyka i czas pokaże.

Jeżeli chodzi o hosting pod SEO to Laohost przegrywa już na starcie z Omnihost ponieważ co prawda posiada 4 adresy IP do jednego konta ale są one bezwartościowe - jedna klasa adresowa.

@SilverT - serwery są we Francji

@edu-write - teorii na temat adresów IP jest wiele ale przyznaje Ci racje że ta sama klasa adresów IP jest raczej mało warta

@mikeusz - popyt jest i będzie na takie usługi - kwestia czy to wypali jest bardzo płynną kwestią gdyż w naszym przypadku OmniHOST to tylko dodatek uzupełniający do pełnej oferty a nie główne źródło dochodu, to jest przyczyna że nie zamierzamy toczyć walki cenowej z innymi usługodawcami

@amstrad - twoim zdaniem OmniHOST jest złym pomysłem i nie wypali ?

Rozpoczęliśmy polemikę na temat czy warto i porównanie oferty z innym usługodawcą - a to zupełnie nie było celem tego tematu. Jeśli ktoś ma pomysły co do samej oferty tzn parametrów i cen proszę pisać śmiało - na takich wypowiedziach najbardziej mi zależy. Kwestia czy to wypali czy nie to już czas pokaże ja osobiście wierzę że OmniHOST pomimo że nie będzie miał super niskiej cenowo oferty będzie dobrze przyjęty na rynku i z czasem zostanie zaliczony do dobrych i profesjonalnych hostingów przez użytkowników. Na pewno łatwo nie będzie ale nasz suport zrobi wszystko żeby zasłużyć sobie na taką opinię (nie liczę że przeskoczę Laohost ale przyznam że są oni dla nas inspiracją do działań że można zrobić coś tanio i dobrze)

Według mnie na pewno wypali. Jeżeli ktoś będzie korzystał z kilku produktów Omni to i hosting będzie wolał kupić Omni w końcu to jeden support i pewność, że dane oprogramowanie będzie na tym hostingu działało.

Co do cen to ja akurat słabą "wyrocznią" jestem bo do czynienia z dużą liczbą usługodawców nie miałem.

Jeżeli mowa jest o rocznych opłatach i będzie faktycznie 20ip i wszystkie omni + publiker + zaplecza to za tę cenę biorę dziś:

wydajnościowe + seo

Dysk: 10GB

Cena: ok. 150zł

SEO+

Transfer: 20GB miesiąc

Dysk: 5GB

Cena: około 75zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności