Skocz do zawartości

[sprzęt] Jaki podzespół wymienić?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki podzespół Waszym zdaniem nadawałby się do wymiany, by zwiększyć sprzętową szybkość komputera?

Specyfikacja: (komputer kolegi)

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional (SP3)

Typ procesora Sempron, 1833 MHz (11 x 167) 2600+

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-7VT600P-RZ (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej VIA VT8377 Apollo KT600

Pamięć fizyczna 1280 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Karta graficzna: RADEON 9550 (256 MB)

Dysk fizyczny ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

Na mój gust warto by było wymienić tego Semprona na jakiegoś Athlona XP 3000+/3200+. Jakie jest Wasze zdanie?

Zdecydowanie CPU, ramu też może dołożyć, jak brakuje (niech sobie sprawdzi zużycie ramu w menadżerze windowsa jak ma uruchomione wszystkie potrzebne aplikacje, jak jest jeszcze ze 100-200 wolnego, to może odłożyć zakup na później).

Warto też przejrzeć dokładnie jakie programy są zainstalowane na tym kompie, a raczej które uruchamiają się wraz z systemem, czy na przykład antywirus nie jest zbyt zasobożerny, bądź firewall.

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Najmocniejszy procesor jaki mozna włożyć na Socket-A. Najlepiej aby miał odblokowany mnoznik wtedy mozna jeszcze cos podkrecić.

Ramu wiecej (jezleli to WinXP to 2GB) z niskim CL (CL 2.5 albo nawet CL 2)

Dwa dyski na S-ATA spięte w RAID-0. Dlaczego nie ma tam dysku S-ATA jeżeli płyta posiada juz takie sloty?

.

Tak naprawdę nie wiem czy jest sens dokładać nowsze podzespoły. Zwykle to bywa tak, że np. 1GB DDR kosztuje tyle co 2GB DDR2. Tak jest ze wszystkim. Procesory na starsze podstawki też kosztują nieproporcjonalnie do swoich możliwości. Na Twoim (czy kolegi) miejscu pomyślałbym o kupnie nowego sprzętu a tego sprzedał za jakieś 200zł.

Wg moich szybkich obliczeń można kupić za około 1000zł nowy komputer (płyta ze zintegrowaną dość dobrą grafiką ATI HD, 2GB RAM DDR2/3, dwurdzeniowy procesor AMD, obudowa z pudełkowym zasilaczem Chieftec, dysk SATA2 minimum 250GB). Odejmując 200zł ze sprzedanego komputera za 800zł jest nówka.

Dwa dyski na S-ATA spięte w RAID-0. Dlaczego nie ma tam dysku S-ATA jeżeli płyta posiada juz takie sloty?

Mnie się nie pytaj, nawet tego komputera na oczy nie widziałem. Znam tylko jego specyfikację. :)

Najmocniejszy procesor jaki mozna włożyć na Socket-A.

Tutaj jest lista obsługiwanych procków: https://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...?ProductID=1786

Jak dobrze myślę to najlepszy byłby AthlonXP 3200+ lub 3000+?

dużej różnicy po zmianie procka nie zauważysz przy takiej konfiguracji bo po każdej zmianie na coś "nowego" znowu inny podzespół go ogranicza, radził bym dowalić jak najwięcej ramu i zmienić dysk na w ogóle nowy bo ten pewnie już mieli talerzami

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Jak można cokolwiek radzić nie znając przeznaczenia sprzętu?

Jeśli brakuje RAMu, co można sprawdzić - dokłądamy.

Jeżeli procesor nie wyrabia, bo Twoj kolega pracuje np. przy obróbce filmów - do wymiany.

Jeżeli chce grać w coś więcej niż CS'a i Queke'a - niech zmieni kartę graficzną

Jeżeli pracuje przy plikach, jest serwerem - niech zmieni dysk na szybszy lub na większy jeżeli lubi magazynować pliki.

Jeżeli wszystkie te rzeczy na raz - niech kupi nowy komputer.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

Pierwszą rzeczą, której nie wiemy jest budżet jakim dysponuje kolega. To jest podstawa.

Druga sprawa to przeznaczenie sprzętu. Ja niedawno zmieniałem kompa i nowy komputer dwurdzeniowy procesor Intel DC, grafika zintegrowana, szybki dysk 500 GB i 2GB RAMu kosztował mnie 950zł.

Zabytki w Sandomierzu

Dzieci należy trzymać z dala od Internetu.

Od dzieci Internet głupieje...

Jak dobrze myślę to najlepszy byłby AthlonXP 3200+ lub 3000+?

Tak. Ale trzeba też mieć na uwadze że nie łatwo zdobyć taki procesor ponieważ prawie każdy kto decyduje sie na wymianę procka to z reguły szuka najwydajniejszego jaki można włożyć na daną płytę.

Też rozważyłbym zakup nowego komputera.

Np dobra płyta na AM3 i DDR3 a może i też USB3 i S-ATA3

Do tego nie drogi procesor (dwurdzeniowy) z opcją że za rok czy dwa (nie później) zamieni się go na dużo mocniejszy.

Mało pamięci - 2GB ale taktowane juz na 1600MHz lub więcej z opcją że w przyszlości dołozy się drugie tyle.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności