Skocz do zawartości

konto w banku (firmowe czy nie)

Oki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

założyłem ostatnio moją pierwszą DG, dostałem wszystkie numerki, no i chce otworzyć konto w banku. Zastanawiam się czy muszę otwierać konto firmowe, czy zwykły ROR wystarczy. Od czego to zależy. Jakie wy macie konta i jaki bank polecacie?

Potwierdzam, że nie ma obowiązku jeśli jest to zwykła DG. Konto firmowe wyróżnia się tym, że masz gotowe formularze no do PZU, ZUSu itp oraz że jest często drogie w prowadzeniu. Ja bym Tobie polecił Mbank, oczywiście rachunek zwykły, zerowe koszty i zero problemów.

Właśnie myślałem o mbank. Jedno firmowe (darmowe przelewy do zus, us i debet 10 000), a drugie zwykły ror bo darmowa karta debetowa no i bym tylko pomiędzy nimi przelewał od czasu do czasu. Ale tak to otwoże tylko ror bo tam i tak przelewy darmowe, więc obojętnie czy do zus, us i tak za darmo i karta debetowa też za darmo.

Czy za przelewy w mBiznes się nie płaci?

tak, 1 zł za każdy przelew poza mbank, oraz dodatkowo jak wypłacasz kartą to zjadają 2 zł, ale za to przelewy do zusu i US masz za friko

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Nie wiem jak mbank i inne, ale na pewno nie polecam PKO.

Płacisz 9 zł miesięcznie za prowadzenie rachunku + 50 groszy za każdy przelew + raz na rok płacisz ok 30 złotych abonamentu, nie pamiętam już za co.

Mało tego!

Ich tak zwaną elektroniczną kartą, kupisz co najwyżej ogórki w TESCO.

Jeżeli będziesz chciał zapłacić za coś w internecie i tak będziesz musiał, wyrobić sobie kartę kredytową lub korzystać z pośredników typu Dotpay itp.

Czy aby napewno nie muszę mieć firmowego

Wiele zależy od US i babki która akurat cię będzie obsługiwała.

U mnie tez tak było, że konto musiałem mieć przed kolejnymi urzędami....

Z tego wynika, że kolega złożył tylko wniosek w urzędzie miasta, i czego go jeszcze spotkanie w Skarbowym (nip), Statystycznym (regon) i ZUS.

Ja polecam Alior, wszytko za friko

Mam wpis do EDG, mam za sobą wizyte w skarbówce i tam muszę dostarczyć regon jak dostanę, a już dostałem więc jutro im go wyślę, mam nip, byłem w zus i im też jutro wyślę regon, zamówiłem pieczątkę, mam firme rachunkową no i został jeszcze tylko bank.

Z tego co się przed chwilą zdążyłem zorientować na innych forach to wypada mieć konto firmowe. Co niektórzy bez niego żyją, ale nie jest to wskazane. Po krótkim namyśle wybrałem mbank, tak jak wcześniej pisałem, konto firmowe i do tego ROR. Już złożyłem wnioski. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności