Skocz do zawartości

czy nazwa strony ma znaczenie w pozycji?

corrweta

Rekomendowane odpowiedzi

nie przeszkadza o ile:

- serwer nie ma padów

- serwer nie blokuje (nie utrudnia życia, poprzez ograniczanie dostepu, przekirowania i inne numery) botów wyszukiwarki

- wlasciciel domeny nie zabiera sobie subdomeny jak mu przyjdzie na to ochota

- domena ugu.pl nie jest zbanowana, oznaczona jako nieporządana (coraz częściej mi się wydaje, że strony domeny/subdomeny mogą być jakoś oznaczane tak, że user widzi site, widzi PR, a moc nie przechodzi z linkiem z takiej domeny, lub na taka domenę)

- może coś pominąłem

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Podany przykład obrazuje jakie znaczenie ma fraza/słowo w adresie domeny...

Podany przykład tego nie obrazuje w żaden sposób. Wiadomo, że SEOmaniacy zrobią wszystko, żeby była pozycja - choćby to był tylko zabobon - równie dobrze można by uznać, że lepiej pozycjonują się domeny z końcówką eo bo:

https://www.google.pl/search?sourceid=chrom...F-8&q=opony

Ale wracając do istoty sprawy - to, że z tego przykładu wbrew pozorom nie wynika zależność, nie oznacza, że nie istnieje.

Wielokrotnie pisałem o marginalnym wpływie nazwy domeny na pozycjonowanie .. a jednak od początku roku i ostatnich większych zmian w silniku Gogola znaczenie nazwy mocno wzrosło. Nie jest to co prawda jeszcze to co w Bing'u, ale przyznaję, że ostatnie testy potwierdzają, że istnienie słów kluczowych w nazwie domeny działa korzystnie na jej pozycje. Co ciekawe wyrazy te nie musza być oddzielone separatorem czyli modnetoalety.pl zadziała - burzy to trochę mój obraz, ale kto nie obserwuje i nie wyciąga wniosków, a tylko obstaje tylko przy swoim "umiera" ;).

Jak przykład nie obrazuje, to ja to zrobię :):

może weź lekcję statystyki i logiki :rolleyes:

właśnie przez takie wyciąganie wniosków oparte na tym co widzę, a nie rozumiem mamy taki burdel w polskim SEO.

ten przykład równie dobrze pokazuje znaczenie title, albo że można praktycznie wypozycjonowac tylko główną stronę.

Pozycja wynika z kilkuset czynników, żeby być pewnym tego co się mówi należy zminimalizować wpływ pozostałych czynników. A w tym przykładzie tego zrobić nie można.

Napisałm, że ten wpływ ISTNIEJE - ale to co pokazałeś nie jest żadnym merytorycznym dowodem.

Żeby jeszcze raz wyjaśnić o co mi chodzi z logicznym myśleniem i badaniem a nie wyciąganiem wniosków z palca - obaleniem twoje tezy byłby kontrprzykład:

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=zalety+karkonoszy - przykład oczywiście bezsensowny, ale merytorycznie na identycznym poziomie.

.. a jednak od początku roku i ostatnich większych zmian w silniku Gogola znaczenie nazwy mocno wzrosło.

Też zauważyłem po ostatnich zmianach zwiększenie znaczenia tego, chociaż te słowa bez separatora już chyba były wczesniej.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Jak przykład nie obrazuje, to ja to zrobię :(:

może weź lekcję statystyki i logiki :)

właśnie przez takie wyciąganie wniosków oparte na tym co widzę, a nie rozumiem mamy taki burdel w polskim SEO.

ten przykład równie dobrze pokazuje znaczenie title, albo że można praktycznie wypozycjonowac tylko główną stronę.

Pozycja wynika z kilkuset czynników, żeby być pewnym tego co się mówi należy zminimalizować wpływ pozostałych czynników. A w tym przykładzie tego zrobić nie można.

Napisałm, że ten wpływ ISTNIEJE - ale to co pokazałeś nie jest żadnym merytorycznym dowodem.

Żeby jeszcze raz wyjaśnić o co mi chodzi z logicznym myśleniem i badaniem a nie wyciąganiem wniosków z palca - obaleniem twoje tezy byłby kontrprzykład:

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=zalety+karkonoszy - przykład oczywiście bezsensowny, ale merytorycznie na identycznym poziomie.

A tobie proponuję okulistę, w ramach rewanżu, kolego.

Ja widzę i rozumiem, a Ty ? Widzisz ale rozum podpowiada Ci, że jest inaczej... ?

Ktoś tu pytał czy słowo kluczowe w nazwie domeny ma wyłączne znaczenie? A czy ma jakies - sam sobie odpowiedziałes.

Istnieje wiele innych dowodów niż wyszukiwanie na jakąś wydumaną frazę, chociażby sławne już "opony".

Twój kontrprzykład jest mierny nieodpowiedni, chociazby z tego powodu, że najprawdopodobniej nie istnieje domena, która miałaby w nazwie frazę, którą wymyśliłeś, lub nie jest wcale pozycjonowana.

Jestem amatorem w tej dziedzinie, ale wierzę w to co widzę :P

A tobie proponuję okulistę, w ramach rewanżu, kolego.

i mamy się kłócić bo pokazałem na czym polega logiczne myślenie, że zwróciłem uwagę, że "patrzenie na wyniki" bez logicznej analizy powoduje więcej szkód niż pożytku?

Nie! nie będę się kłócił :jezyk1: Prowadzę firmę, zarabiam na SEO - dla mnie lepiej, żeby ludzie nie używali logiki i statystyki.

A za to, że od czasu do czasu mam jakieś przebłyski i próbuję dzielić się wiedzą PRZEPRASZAM - (idealista chyba jestem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności