Skocz do zawartości

zczytywanie informacji z 2óch tabel i łączenie

Camel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem wykraczający poza moją wiedzę otóż:

Mam tabelę z której pobieram

id<(auto_increment) daję to do pętli aby wyświetlić wszystkie ID na stronie

Następnie mam drugą tabelę z drugą pętlą w której jest struktura taka:

id<(auto_increment) id_pierwsza_tabela<(id pobierane z pierwszej tabeli)

I teraz rezultat musi być taki żeby po wyświetleniu wyników z pierwszej tabeli (wszystkich ID)

druga pętla wyświetliła tylko każdy pierwszy wpis (czyli order ASC by ID) porównując

id z pierwszej tabeli z id_pierwsza_tabela, gdy numer ID jest równy skacze do kolejnego pierwszego wiersza gdzie id z pierwszej tabeli równa się id_pierwsza_tabela

co próbuję zrobić, hipotetycznie, pierwsza tabela przedstawia spis pomarańczy, druga tabela zawiera spis wszystkich zdjęć pomarańczy (niektóre pomarańcze mają więcej niż jedno zdjęcie), na pierwszej stronie mają być jednak wyświetlane tylko pierwsze zdjęcia każdej pomarańczy.

Forum zwalczające depresję www.psychocafe.pl

Wykonywanie zapytań SQL pętla w pętli to bardzo złe rozwiązanie :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeżeli klucze masz jako autoincrementy to pobranie id wszystkich pierwszych zdjęć pomarańczy (pierwszych w kolejności dodawania do bazki) można załatwić takim prostym selekcikiem:

SELECT pierwsza_id,MIN(id)

FROM druga

GROUP BY pierwsza_id

ORDER BY pierwsza_id ASC;

Sklep internetowy z artykułami dla dzieci: klocki cobi, zabawki edukacyjne, zabawki smily play, licencjonowane zabawki, wózki, łóżeczka...

Jeżeli klucze masz jako autoincrementy to pobranie id wszystkich pierwszych zdjęć pomarańczy (pierwszych w kolejności dodawania do bazki) można załatwić takim prostym selekcikiem:

SELECT pierwsza_id,MIN(id)

FROM druga

GROUP BY pierwsza_id

ORDER BY pierwsza_id ASC;

dzięki serdeczne.

Forum zwalczające depresję www.psychocafe.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności