Skocz do zawartości

Własny serwis- cms joomla czy kreator stron?

messina

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad stworzeniem swojego serwisu. Mam jeden pomysł na serwis psychologiczny. Chciałabym też stworzyć stronę o takiej znanej pisarce. Najpierw myślałam, że aby stworzyć stronę trzeba mieć z 2 tyś zł. Potem odkryłam, że można sobie zainstalować joomla na serwerze. Ostatnio odkryłam też, że można fajne strony tworzyć też za pomocą kreatora stron np. jasky.pl. Wcześniej nie interesowałam się tym, bo słyszałam, że nie powinno się takich stron tworzyć, bo mają słabe serwery czy coś takiego. Chciałabym, aby mi ktoś poradził... Czy lepiej stworzyć serwis na własnym serwerze i z cms joomla na własnej domenie, czy np. wykupić abonament i zbudować za pomocą kreatora w jasky.pl? Tu też można na własnej domenie, tylko że to przekierowanie jest prościej zrobić. Czy to ma jakieś anaczenie w pozycjonowaniu, jaka to będzie strona i serwer? Czy serwery z kreatorami stron są gorsze? Bardzo proszę o radę. Już od roku przymierzam się do własnego serwisu, ale żadnego jeszcze nie założyłąm tylko stale się zastanawiam... Próbuję rozgryźć na czym to polega czytając różne posty i artykuły, ale tak dokładnie tego nie rozumiem.

Są zwolennicy i przeciwnicy joomla:)

Ja się zaliczam do przeciwników!

Zwłaszcza jeśli jest ona w rękach amatorów

Odradzam też kreatory...

Ja wychodzę z założenia, że trochę na start trzeba zainwestować.

Nie musi to być kilka tysięcy, ale kilka złotych owszem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia:)

Są zwolennicy i przeciwnicy joomla:)

Ja się zaliczam do przeciwników!

Zwłaszcza jeśli jest ona w rękach amatorów

Odradzam też kreatory...

Ja wychodzę z założenia, że trochę na start trzeba zainwestować.

Nie musi to być kilka tysięcy, ale kilka złotych owszem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia:)

Ja proponuje troszke inaczej. Odpowiedz sobie na pytanie jaka witryne chcesz wykonac. Jakie ma ona spelniac cele. Poniewaz jestes poczatkujaca, wiec podpowiem jakie sa rodzaje celow i uszereduje je od najwazniejszego.

1. Cel uzytkownika witryny (czytelnika) - czyli zawartosc wiitryny, ktora ma przyciagnac i zatrzymac na niej uzytkownikow.

2. Wspolne cele wlasciciela i uzytkownika witryny - czyli jaka Ty odniesiesz korezysc z tego, ze uzytkownik z checia bedzie z niej korzystal.

3. Cel wlasciciela witryny - czyli jaka odniesiesz (lub masz zamiar odniesc) korzysc z tytulu jej posiadania. Korzysc moze byc zarowno materialna jak i niematerialna.

Znajac odpowiedzi na te pytania zastanow sie jakie funkconalnosci powinna zawierac witryna aby spelnila wszystkie trzy cele.

Natomiast pytanie typu czy skorzystac z joomli czy z kreatora zalezy od tematyki witryny, twoich planow jej dalszego rozwoju itp. Dlatego nie mozna odpowiedziec na pytanie co jest lepsze - kreator stron WWW czy Joomla? No bo odpowiedz brzmi - zalezy do czego.

Jeśli chodzi o ten serwis psychologiczny dla kobiet, to zamierzam tam umieszczać ciekawe artykuły w kilku działach. Chcę na nim oczywiście zarabiać umieszczając reklamy google i programy partnerskie. Jeśli chodzi o serwis o pisarce, to ma to być mniejsza stronka z artykułami o jej życiu, twórczości i przy okazji chciałabym polecać książki z programu partnerskiego. Ale chodzi mi o to, czy to ma jakieś znaczenie w pozycjonowaniu, czy np. strony joomla albo kreatory trudniej pozycjonować i czy serwery kreatorów nie są pojemne na tyle, aby mój serwis mogło odwiedzać dużo czytelników. Bo oczywiście chciałabym, aby mój serwis był często odwiedzany i miał dużo odsłon.

Ta witryne o pisarce to chyba najlepiej zrobic na Wordpressie? Wiele stron fanowskich wlasnie korzysta z Wordpressa.

Co do portalu psychologicznego - to tutaj przydalby sie jakis CMS (system zarzadzania trescia). Do takich CMSow nalezy oczywiscie Joomla. Nie wiem czy Joomla bylaby idealna do tego co chcesz zrobic, bo to zalezy od szczegulow, ktorych nie znam. Jak chcesz publikowac autorskie artykuly z zakresu psychologii to Joomla powinna wystarczyc. Ale jak chcesz stworzyc portal dla psychologow i ich pacjentow, ktory mialby ulatwiac zrobienie pierwszego kroku do gabinetu psychologicznego no to juz beda wchodzily w rachube komercyjne rozwiazania jak np cos takiego jak np. https://eporady24.pl

To jest wlasnie serwis, ktory sluzy do udzielania porad prawnych przez Internet, by nastepnie zachecic klienta do wizyty w kancelarii adwokackiej.

Jednak... zrobienie takiego serwisu jak https://eporady24.pl to juz praca dla profesjonalnego webmastera, no i bylby on juz bylby nie tylko czescia Waszej firmy, ale kluczowym jej pracownikiem.

Jak widzisz - diabel tkwi w szczegolach... .

Pozdrawiam

Tomek

Witam,

Do takiego celu Joomla jest za ciężka i zdecydowanie za trudna dla osoby początkującej.

Dobry i stosunkowo prosty w obsłudze jest WordPress.

Na początek spróbuj to zrobić na darmowej subdomenie darmowego hostingu.

Jak uznasz, że to jest to - kup odpowiednią domenę i serwer wirtualny.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

No właśnie ja na początku próbowałam z wordpressem i mi się nie udało wogóle nawet wgrać plików na serwer i zainstalować. Z joomla poszło mi łatwiej. Udało mi się wgrać pliki i zainstalować joomla. Tylko szablonu nie umiem jeszcze instalować. Joomla wydaje mi się proste w obsłudze jeśli chodzi o cms. A już wogóle prosty jest kreator stron jasky. Czy stworzenie na takim kreatorze komercyjnego serwisu ma sens? Czy takie serwery nie są gorsze, jeśli będę chciała mieć dużą oglądalność?

Problem z wgraniem plikow na serwer nie zalezy od wordpressa. Jesli juz to wynika to z problemow z polaczeniem z serwerem. Byc moze chwilowym.

Instalacja szablonow do joomli jest banalnie prosta. Wrzucasz plik na serwer do katalogu (jak dobrze pamietam) Themes, a w Panelu Administracyjnym wskazujesz, ktora skorka ma byc domyslna i tyle.

O jasky sie nie wypowiadam, bo kompletnie go nie znam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności