Skocz do zawartości

Świadomość

gibki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Patrzę w którą stronę poszedł temat i zastanawiam się, może zasadniczy problemem mają osoby które robią 200zł /fraza /rok ?

No bo klient nie musi wszystkiego wiedzieć, byłoby lepiej, gdyby wiedział. Ale ktoś kto robi 200/rok też powinien robić dla przyjemności zdając sobie sprawę, że psuje rynek. Może wtedy przyjemność byłaby mniejsza?

@viper

Wchodzisz na rynek usług ze świadomością, że swoimi usługami, które jak sam wiesz dzisiaj są a jutro może ich nie być bo nie wyrobisz z kasą na opłaty które Cię prędzej czy później dopadną, świadczysz usługę ŹLE. Pozycjonowanie to PROCES a Ty teraz jesteś ok, ale w perspektywie nie dasz rady (z takim poziomem opłat). To jest wg Ciebie ok? Czy mówiłeś o tym klientom?

Może viper, gdybyś tak na to popatrzył? A może "młody od pozycjonowania" to nie forma pochwały, tylko negatywne określenie?

Takie pytanie mi się nasunęło - czy dla firm zajmujących się pozycjonowaniem lepsza jest wersja, kiedy wszystkie podmioty robią to dobrze, długofalowo i z dbałością o Klienta?

Czy też może lepiej jest, kiedy nie wszyscy są mistrzami w swoim fachu ...

www.akwaswiat.net - nowe/stare forum akwarystyczne :)

W sytuacji, gdy wszyscy świadczymy nową usługę, której generalnie nie znają klienci, to lepiej byłoby, gdyby wszyscy robili dobrze, co oczywiście jest niemożliwe.

Tak, jak pisałem wcześniej często, gdy ktoś zawali to zraża klienta do branży, a nie wyłącznie do siebie.

Naturalnie powinno wyglądać to tak: pojawia się nowa usługa (seo) o której wie niewiele osób. Robią swoje strony, ewentualnie klientów za bardzo dobrą stawkę. Stawka nie maleje bo nie ma potrzeby - rynek nie jest nasycony. Działamy, zarabiamy.

Tymczasem okazuje się że "zna się na seo" tysiące osób, które potrafią to zrobić za 200zł na rok i jeszcze dodatkowo na tym zarobią.

Prawda jest więc albo taka, że seo to faktycznie dno, zero filozofii i umiejętności, czytamy pół książki, 2 wątki na forum i możemy mówić o sobie SeoMaster i pozycjonować wszystko wszystkim, albo ktoś robi poniżej kosztów i jest głupi (bo dokłada do interesu i nie szanuje siebie i swojej pracy), albo? Albo co? bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Usługa nie jest już nowa, funkcjonuje na rynku od 6-7 lat minimum.

Nie wiem ile jest firm pozycjonujących w Polsce, ale wiem, że firmy któe umieją to robić nie narzekają na brak Klientów.

No i trzeci aspekt - czy Klient za 200PLN rocznie to Klient? Czy stać go na to, żeby zapłacił więcej?

Jeśli się "zrazi do branży" to ma dwie opcje - dużo droższa reklama lub zniknięcie z rynku.

Nowa mówiłem w sensie takim, że większość ludzi jej po prostu nie zna. Więc faktycznie nie nowa, a nieznana. I dalej wracamy do kwestii świadomości, bo Ci którzy mogą ją poznać, poznać jej skuteczność i dzięki temu zareklamować branże innym po pierwszym kontakcie z "usługą" nie są nią później zainteresowani. I faktycznie zapłacą, zapłacą więcej za działającą reklamę, niż mniej za coś, co wg nich nie działa.

Wracamy zatem do pytań

- czy popełniająca błędy konkurencja jest szkodliwa?

- czy nadmiar Klientów może być szkodliwy ? (sex, bielizna, nieruchomości, projekty domów) kogo będzie stać na usługę jeśli za efekt trzeba będzie płacić coraz więcej?

Wydaje mi się, że w innych branżach na potknięcia konkurencji patrzy się z radością a nie troską !!!

lena1985 - ja też zdecyduje się na każdy biznes, jeśli będę miał gwarancję zysku ;)

Dlatego lokaty bankowe są tak słabo oprocentowane :)

Oj tam, nie o to mi chodziło, że nie umiem zaryzykować.

Zapewniam często ryzykuje w życiu;)

Ale chodzi mi o to, że ktoś ryzykuje ze mną.

Czyli np. współpracujemy ze sobą.

Ja robię "coś" na stronie...

A ktoś pozycjonuje stronę...

I dzielimy % zysków.

Wtedy mogę "opłacić" pozycjonowanie strony:)

Bo wiesz, nie lubię bajek;)

Czyli: Jak będziesz pozycjonować stronę na tę frazę...to, to co?

Nie ma żadnej gwarancji, więc ja wolę wybrać

np. artykuły do przedruku, bo nie muszą w to wkładać żadnych pieniędzy, a napisać zawsze coś można:)

Oj tam, nie o to mi chodziło, że nie umiem zaryzykować.

Zapewniam często ryzykuje w życiu;)

Ale chodzi mi o to, że ktoś ryzykuje ze mną.

Czyli np. współpracujemy ze sobą.

Ja robię "coś" na stronie...

A ktoś pozycjonuje stronę...

I dzielimy % zysków.

Wtedy mogę "opłacić" pozycjonowanie strony:)

Bo wiesz, nie lubię bajek;)

Czyli: Jak będziesz pozycjonować stronę na tę frazę...to, to co?

Nie ma żadnej gwarancji, więc ja wolę wybrać

np. artykuły do przedruku, bo nie muszą w to wkładać żadnych pieniędzy, a napisać zawsze coś można:)

Chcesz zmniejszyć ryzyko przerzucając część odpowiedzialności !!!

Zupełnie naturalne, pamiętaj jednak, że to Ty jesteś głową swojego biznesu, dobierasz ludzi, wynajmujesz firmy, podejmujesz decyzje i ryzyko.

Jeśli podejmiesz dobre decyzje - masz sukces w biznesie, i tego Ci życzę ;)

Nigdzie, w żadnej branży porażka konkurencji która zraża do całej branży nie jest przyjmowana z radością.

Gdyby seo było jednorazową usługą, byłoby inaczej - ponieważ trwa często b. długo, klienta który stracił rok czasu na "seo" bardzo trudno będzie przekonać aby ponownie skorzystał z pozycjonowania.

Wracamy zatem do pytań

- czy popełniająca błędy konkurencja jest szkodliwa?

Jest.

Pierwszy powód został tu wymieniony kilkukrotnie - jeśli klient się zrazi, to drugi raz nie da się namówić na pozycjonowanie i będzie o tym opowiadał swoim znajomym.

Drugi powód to taki, że jeśli brak wiedzy "konkurencji" zaszkodzi stronie (filtr), wyciąganie z tego domeny trwa bardzo długo i jest bardziej kosztowne dla klienta - czytaj - dużo roboty, za którą nie każdy będzie skłonny zapłacić.

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

Klient którego stać na pozycjonowanie za 2s bedzie stać na droższą usługę którą z czasem proponuje np. SEO+SEM+STATS, poza tym ludzie czesto kupują u mnie wyłączność tak jak np. Optyk na haslo optyk inowrocła i okulista inowrocław... Zrobił to dlatego iż wiedział ze strony że obsługuje 3 optyków z Inowroclawia, a wyłączność na dane hasła nie jest już taka tania...

Raz wpadłem w filtr na stronę ale tylko na jedną frazę i tylko na moim forum, ale filtry mogą się zdążyć każdemu. Strony klientów nigdy jeszcze nie dostały filtra w trakcie moich działań

Jeżeli taki profesjonalista z Allegro czy zpn podejmie się pozycjonowania firmie która o SEO wie tyle co ogrodnik na udzielaniu ślubów i ta strona wpadnie w filtr lub co gorsza dostanie bana wtedy klient zrazi się na całą branżę i wiecej nie zaufa Profesjonalnej Firmie SEO

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

To chyba masz małą styczność z klientami "z historią"...

Jeżeli nawet się nie zrazi to będzie ostrożny i bedzie kontrolował każdą wydaną złotówkę... W najlepszym wypadku :P

W najgorszym (nie biorąc pod uwagę opcji ze zraeniem się do branży) jest to że klient bedzie Ci patrzył na ręce, narzekał na każdym kroku dzwoniąc np. O 5 rano bo pozycja spadła o 3 miejsca itp...

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności