Skocz do zawartości

Pytanie do właścicieli katalogów

INOMan

Rekomendowane odpowiedzi

W PHP tego nie napiszesz... do tego trzeba serwera dedykowanego.

wiem - użyłem złej przenośni. nie mniej jednak 1zł to troche drogo. sadze że być moze rpzedziały cenowe byłyby lepsze np 100 tys pobrań za stówkę. (to tylko rzucony przykład prosze nie kotwiczyć się na cenie).

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Cena i sposób rozliczenia to jest na razie wstępne założenie, dlatego Wasze uwagi, szczególnie doświadczonych użytkowników są tutaj potrzebne.

Wszystko to muszę przemyśleć, bo np. tak jak napisał Zgred: może lepszym pomysłem byłoby rozliczenie za ilość pobrań ?

Nie koniecznie każdemu zależy na tym, żeby co 30 dni mieć nowy screenshot tej samej strony - layout stron raczej rzadko się zmienia.

Dlatego może lepszym pomysłem byłoby tak: wpłacasz 1 zł (choćby SMSem) i masz prawo do 10 tys. requestów w sensie:

1. Request od Ciebie (klienta) że chcesz taki a taki screenshot (dla danego URL)

2. Jeżeli mam już screenshot zrobiony to dość szybko wysyłam go Klientowi przez POST, jeżeli trzeba go dopiero zrobić - zostanie wysłany do 24 godzin.

I teraz właściciel katalogu jest niezależny odemnie - bo gdybym zrobił to tak, że obrazki pobierane są z mojej strony (w sensie że obrazek w katalogu ma src ustawione na moją stronę) to nie dość że musiałbym liczyć więcej (transfer) to w dodatku mój serwer mógłby być na tyle obciążony, że byłyby problemy podobne do tych jakie są z pageglimpse.

Właściciel katalogu sam decydowałby kiedy chce mieć nową wersję obrazka, po za tym to mój system mógłby automatycznie wysyłać do katalogu co pewien czas odświeżoną wersję.

Klient wchodzi do panelu adm. i ustala aby wysyłać mu nowe wersje obrazków które wcześniej zażądał np. co 60 dni (oczywiście o ile są wolne requesty). Oczywiście tylko wtedy kiedy klient chce bo jak nie to mogą być wysłane tylko na wyraźnie żądanie/request z serwera klienta.

Co do mechanizmów zapisu, etc. - tutaj pomocne byłyby klasy PHP do instalacji po stronie klienta - tak jak pisałem wyżej, żeby nie było potrzeby zaznajamiania się z samym protokołem tylko operowania na samych metodach klasy php w tylu:

Klasa::zapiszObrazek(...)

Klasa::zazadajObrazka(URL)

etc.

A nie lepiej by było pozostać tylko przy podaniu linku do obrazka i dostępnie do API do odświeżania miniaturki, poza tym każdy by miał swoje konto w którym ustawia maksymalny czas po jakim miniaturka odświeża się automatycznie itp. bajery :P

@SilverT:

Tym, że byłoby to zrobione inaczej - nie linkowanie do mnie tylko wysyłanie obrazka do Ciebie :P Oraz tym, że byłoby taniej i więcej możliwości/funkcji.

@wlamywacz:

Myślę, że jednak zostanę przy swoim pomyśle, ostatecznie gdyby nie wypaliło w sensie małego zainteresowania to wykorzystam to dla siebie.

General przeczytaj cały temat i wypowiadaj się, miniaturki wysyłane POST-em czyli w SEOkatalogu musiałbyś udostępnić taką opcje a nie jako link.

A no to pomysł totalnie bez sensu - ja nie skorzystam bo po co mam obciążać dodatkowo serwer skoro jest tyle serwisów z miniaturkami przez htmla które przechodzą przez usera :P

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

pokażcie mi właściciela katalogu ktory martwi się o obrazki :P chyba kilka razy tylko (ne wiecej niz 6) w zesłzym roku klienci prosili o UPDATE obrazka... w tym roku juz 1 raz ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

:P szkoda Generał, aczkolwiek zauważ też plusy tego rozwiązania: obciążasz swój serwer zapisem obrazka i później jego dostarczaniem klientom ale jesteś niezależny od serwera zewnętrznego (np. pageglimpse).

Z tego co czytałem w warunkach usługi konkretnie pageglimpse, jeżeli przekroczysz 100 tys. żądań na miesiąc to mogą Ci taką usługę wyłączyć albo musisz zapłacić - jak się ma kilka katalogów to raczej łatwo przekroczyć ten limit.

If you make more than 100,000 "Get single thumbnail" or "Exists" API calls a day or more than 1000 "Request URL to be captured" API calls a day, or significantly exceed the average API usage (as determined solely by RADSense), we reserve the right to terminate your use of the service, but we will make the best effort possible to accommodate the increased usage, although a monthly fee might apply in this case.

Nie zapoznawałem się dokładnie ze wszystkimi serwisami tego typu, ale z tego co słyszałem właśnie pageglimpse jest najlepsze, więc zakładam, że na innych serwisach ten limit jest jeszcze ostrzejszy.

INOMan taniej? ja mam za free obecnie ;) i jedyny minus to kicha z aktualizacjami obrazka - jeśli tego nie dasz lepszego nie będziesz miał co liczyć na klientów :)

zgred ja już kilka razy miałem taką sytuacje w tym roku, nawet raz się tak skończyło że wpis musiałem usnąć, bo pokazywało "nie prawdę" :P

no ale prawda jest taka, że to rzadkość

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

INOMan taniej? ja mam za free obecnie ;) i jedyny minus to kicha z aktualizacjami obrazka - jeśli tego nie dasz lepszego nie będziesz miał co liczyć na klientów :)

Napisz mi o co dokładnie chodzi z aktualizacjami - tak jak napisałem wyżej, aktualizacja dla każdego obrazka byłaby co około 30 dni - nie wiem czy to dla Ciebie dużo czy mało ?

Ok, trochę się tych odpowiedzi zrobiło to przy okazji małe podsumowanie co byłoby dobre w tym systemie:

- system ładnie robi screenshoty stronom zrobionym we flashu lub mającym część contentu we flashu

- możliwość ściągania dużych obrazków (max 1024x768 pikseli), indywidualne dostosowanie wielkości

- możliwość robienia automatycznie watermark np. z nazwą Twojego katalogu

- możliwość wysyłania do katalogu automatycznie co pewien czas nowych/odświeżonych wersji obrazków

- gotowe klasy PHP pomagające w integracji systemu z katalogiem, dokumentacją API

- nie ma ograniczenia jak np. w pageglimpse: 1000 requestów na dzień/100k miesięcznie

- przechowując obrazki u siebie jesteś niezależny od zewnętrznego systemu i jego padów lub ograniczeń

- jeżeli Screenshot strony w katalogu w atrybucie src ma adres Twojej domeny (albo subdomeny na obrazki), moim zdaniem google zalicza to na korzyść strony - unikalność jej zawartości

- relatywnie niska moim zdaniem cena (planowane 1 zł za 10 000 obrazków wysłanych do katalogu)

Postawie ten serwis choćby na swoje potrzeby, ale nie spodziewaj się tego szybko ;) Czerwiec najwcześniej - mechanizm robienia screenshotów jest gotowy ale zrobienie samego protokółu wymiany danych + moje ograniczenia czasowe mnie blokują.

INOMan taniej? ja mam za free obecnie ;) i jedyny minus to kicha z aktualizacjami obrazka - jeśli tego nie dasz lepszego nie będziesz miał co liczyć na klientów :P

I przede wszystkim transfer nie swój schodzi co w przypadku systemu przez phpa (ściąganie obrazka do siebie po stronie serwera i później user pobiera go z naszego serwera) zaboli każdego kto używa shared :)

Ale przyznaje pomysł ciekawy (bo daje większe możliwości) tyle że nie "ekonomiczny"

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności