Skocz do zawartości

Pytanie do właścicieli katalogów

INOMan

Rekomendowane odpowiedzi

Każde rozwiązanie jest dobre w konkretnych sytuacjach.

Przechowywanie obrazków u siebie ma sens jeśli mamy dużoooo miejsca na dysku i nie mamy co z nim zrobić (przy kilku katalogach i powiedzmy tylko 5000 wpisów gdzie miniaturka miała by tylko 3kb daje nam potrzebę przechowywania ok 15 Mb obrazków) mając 10 katalogów gdzie spora część wpisów się powtarza to marnowanie przestrzeni dyskowej. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest stabilność i szybkość wczytania się strony z pełną grafiką

Dynamiczne obrazki mają zaletę że nie potrzeba miejsca na dysku i transferu gdzie stoi sam katalog (ten obowiązek przechodzi na serwis wykonujący) wadą na pewno jest czas ładowania się takich obrazków i dostępność w przypadku awarii serwera hostującego - a to na 1 serwerze nie pociągnie co za tym idzie podnosi koszty utrzymania i to znacznie

Rozwiązanie:

Stawiamy "PROXY" na zdalnym serwie przez niego ślemy zapytania o miniaturki, a same katalogi już korzystają z tego co jest ściągnięte on-line na naszym serwie (dość proste do wykonania i jest kompromisem pomiędzy tymi oboma wariantami)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

swego czasu robiłem metodę ręczną

w bazie MYSQL miałem rekord, ktory był ściśle zwiazany z ID wpisu

za pomocą webswoon-a robiłem miniaturki i wrzucałem do katalogu

wszystko OK i szybko tylko ta ręczna robota ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

SilverT - chodzi Ci o to, że w tej chwili tak jest/zdarza się w pageglimpse, czy też obawiasz się, że tak może być w moim systemie ?

Edit:

aha i właśnie tak jak napisał Kojotek_OX - są plusy i minusy tego rozwiązania, dla jednych będzie dobre to co jest teraz (za free) ale być może znajdą się tacy których zainteresuje coś nowego - bo nie wiem czy takie rozwiązanie jak ja chce zrobić w ogóle istnieje.

Hmm, poszukiwalem rozwiazania ktore pozwoliłoby zapisywac obrazki na zdalnym zadanym serwerze. Przyznam szczerze ze pomimo obaw uzytkownika Kojotek_OX akurat w czasach obecnych z miejscem na serwerze w skali kilkuset MB to nie jest zadnen problem w dobie ogromnych dyskow ;_)

Założyłem osobny temat nie widząc tego - Mion podsunal rozwiazanie na moj pomysl co by zapisywac zdalnie obrazki wygenerowane przez darmowe serwisy typu openthumbshot, snapcasa etc.

Jeśli jednak Twoje rozwiązanie będzie bezawaryjne i dobrej cenie to z pewnością nie będę sobie zawracal glowy pisanie skryptu ;_)

Czekamy na wiecej informacji i oczywiscie na wersje testową ;_)

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

• 4 tygodnie później...

Przypominam trochę ten temat zainteresowanym, bo uruchomiłem ostatnio katalog (1katalogstron.pl) do między innymi lepszego testowania tego systemu.

Katalog wykorzystuje ulepszoną wersję ściągacza screenshotów symulując klienta systemu, w stosunku do tego co działa na netraport.pl zostało w screenshotach poprawionych kilka rzeczy, najważniejsze:

* Flash - o wiele lepiej ściąga niż na netraport.pl, jest to teraz bliskie perfekcji, zobacz np.: https://1katalogstron.pl/incentive/www-klin...esu-com-pl.html - tam jest screenshot strony gdzie top jest we flashu, inny przykład: https://1katalogstron.pl/forex/www-coolforex-pl.html

* Jakość - w tej chwili jakość JPG to 80% (skala 0 - 100), do tego zastosowany jest dodatkowo algorytm wygładzania (anty-aliasing) - porównajcie to z obrazkami z pageglimpse w opcji free - w większości katalogów te obrazki muszą być sztucznie zmniejszane z szerokości 400 do np. 150 bo inaczej wyglądają jak pół pupy zza krzaka.

Natomiast nie sądzę, że wystawie wersję produkcyjną systemu w czerwcu :P Chcę to dobrze potestować i precyzyjnie oszacować koszty prowadzenia takiego systemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności