Skocz do zawartości

Szacowane zarobki!?

DrFlo

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam stronę internetową która jest dosyć popularna, konto adsense mam już kilka lat, ale to co się dzieje ostatnio to jakaś kpina...

np. tak jak dzisiaj : posiadam ponad 4000 wyświetleń strony, ponad 300 kliknięć w reklamę i zarobki oscylują między jeden a dwa Euro i tak jest dzień w dzień, kilka miesięcy temu z takimi samymi wynikami zarobki osiągały stopień ok. 50 euro. Czy ktoś może mi powiedzieć co sie dzieje?

włączyło Ci w guglu drobnice albo kiepski targetowo ruch.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

i temu pewnie ci przykrecili kurek... bardzo wysoki ctr... pokaz tą stronę... moze zes zamiescil reklamy za bardzo dostosowane... jak mniemam taki ctr inaczej chyba jest nie do osiagniecia... przez co ludzie klikali przez pomylke czesciej niz z własnej woli, a takie kliki są bezwartościowe, do tego stawka za klik była wysoka więc pewnie ktoś monitorował skąd te kliki pochodziły.

teraz sytuacja wygląda tak : wyświetleń 7,193 kilków : 414 CTR : 5.76% zarobki : €2.78

reklamy są bardzo adekwatne do tematyki strony, pasują idealnie, czy może być tak że ktoś w jakiś sposób "fałszywie" nabija mi kliknięcia stąd tak małe zarobki?

Po pierwsze, podawanie takich danych jest niezgodne z regulaminem.

Po drugie, czy mniejsze zarobki zaczęły się w sobotę? Jeśli tak, miałbyś wtedy podręcznikowy przykład smart pricingu.

ludzie klikali przez pomylke czesciej niz z własnej woli, a takie kliki są bezwartościowe

Klikanie nie z własnej woli jest wtedy, gdy nakle reklama pokazuje ci się pod wskaźnikiem a chcesz kliknąć coś innego. Jeżeli reklama jest cała, nie obcięta, nie przysłonięta inną warstwą, to wszystko jest ok. Klikający wie w co klika. A skuteczność już zależy od reklamodawcy, a nie sposobu umieszczenia jej na stronie.

Dla mnie to dziwne 4 tyś. wyś. i 300 kliknięć czy nawet 7,193 wyś. i 414 kliknięć.

Rozmumiem przy dobrych wiatrach na 20 tyś. wyś. 400 kliknięć, chyba masz naprawdę perfekcyjne ułożenie reklam na stronie.

Stawki raczej nie poszły w dół, jedynie co mogło się stać to ktoś obniżył do minimum kampanię na Twojej stronie.

Ja na jednej ze stron mam CTR który w dobre dni przekracza 28% :D

Zauważyłem także że ludzie paradoksalnie najchętniej klikają w reklamy na stronie która...nie działa jak powinna. Przy różnego rodzaju bugach, błędach, problemach które skutkują nie wyświetleniem się na stronie np. linka do pobrania czegoś ze strony, ludzie są tak zdesperowani żeby znaleźć ten odnośnik, że profilaktycznie klikają także w reklamy.

Najlepsze seriale tv w sieci

Taki CTR nie jest naturalny, i choćby nie wiem jakie robić wymówki, to nigdy nie będzie. Zastanówcie się, ile razy w ciągu ostatnich dni kliknęliście w reklamę, to sobie trochę uświadomicie, mniej doświadczeni użytkownicy klikają częściej, ale realny CTR rzędu 5% to można było osiągnąć w latach 90tych.

Długo utrzymujący się tak wysoki CTR jest czymś spowodowany - najczęściej są to błędy na stronie, brak odnośnika do pobrania pliku, niewłaściwe ułożenie, wprowadzanie w błąd itp.

CTR jest uzależniony mocno od tematyki, na stronach rozrwykowych jest bardzo niski, na biznesowych wysoki. W CTR =10% nie ma nic nadzwyczajnego. Przyjęło się, że CTR 2% to realny wynik i jak ktoś ma więcej, to od razu jest podejrzany.

Zauważyłem także że ludzie paradoksalnie najchętniej klikają w reklamy na stronie która...nie działa jak powinna. Przy różnego rodzaju bugach, błędach, problemach które skutkują nie wyświetleniem się na stronie np. linka do pobrania czegoś ze strony, ludzie są tak zdesperowani żeby znaleźć ten odnośnik, że profilaktycznie klikają także w reklamy.

To prawda. Podobnie jest w serwisach ze słabym contentem. Zazwyczaj jednak kliki są "puste" dla reklamodawców, co oczywiście po czasie przekłada się na stawki dla wydawcy :)

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności