Skocz do zawartości

Ten sam adres strony - różny tytuł (<title>)

vonski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przede wszystkim cześć wszystkim, jako że jestem tu nowy :)

Od razu przyznaję bez bicia, na pozycjonowaniu się nie znam w ogóle...

Piszę tego posta, ponieważ ostatnio klient, dla którego wykonuję pewien skrypt zapytał mnie, czy coś takiego będzie działać:

dajmy na to, że mamy stronę domena.pl/polska.php

Na tej stronie mamy wyszukiwarkę pewnych eventów na terenie Polski - mamy do wyboru z pól rozwijanych nazwę eventu i województwo.

Na tej samej stronie (czyli też domena.pl/polska.php) pojawiają się też wyniki wyszukiwania. Natomiast jeżeli wchodzimy na tę stronę pierwszy raz, pokazują nam się losowe eventy z losowego województwa. I teraz o co chodzi... za każdym razem, kiedy pokazują nam się wyniki wyszukiwania, tytuł strony w znaczniku <title></title> oraz <description> i słowa kluczowe są dynamicznie podmieniane, w zależności od tego, co było wyszukiwanie.

W praktyce wygląda to mniej więcej tak:

- wchodzę pierwszy raz na domena.pl/polska.php - wyświetlają mi się losowe wyniki, załóżmy: nazwa eventu - 'Heavy metal', woj. 'Małopolskie'. Czyli tytuł strony to 'Heavy metal w województwie małopolskim' a słowa kluczowe to dajmy na to 'heavy metal'

- mnie interesuje 'Pop rock', natomiast województwo jakie wybieram to 'Podkarpackie' - w tym momencie strona będzie miała tytuł 'Pop rock w województwie podkarpackim' a keywords - 'pop rock'; natomiast jeśli chodzi o adres to też ulegnie lekkiej zmianie, ponieważ będzie wyglądał mniej więcej tak: domena.pl/polska.php?event_id=4&state_id=2

I teraz pytanie - czy praktycznie ten sam adres, czyli domena.pl/polska.php google może zaindeksować jako dwie różne strony? Napisałem 'praktycznie ten sam adres', bo generalnie będzie się on różnił końcówką, w zależności od tego co było wyszukiwane (chodzi o ID eventu i województwa).

Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Tomek

google bardzo dobrze radzi sobie z takimi adresami jak ?event_id=4&state_id=2

Zawsze można stworzyć czytelne adresy i zamiast ?event_id=4&state_id=2 mieć /podkarpackie/pop-rock

Poczytaj o przekierowaniach .htaccess i "przyjaznych adresach"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności