Skocz do zawartości

Chyba odkryłem mega wała - pytanie o AdWords

Anmato

Rekomendowane odpowiedzi

nie CELOWO, poza tym jak rozumieć zapis w umowie "średnią gwarancję pozycji w AdWords 1-8"

co to jest "średnia" ?! średnia kojarzy mi się z medianą, średni może być zarost tudzież wzrost.

w umowie powinan być zdefiniowana "średnia". jak nie ma to raczej dowolna interpretacja a to już CELOWO nie jest.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ale jaki wał? Oni gwarantują średnią pozycję 1-3 czyli obliczasz średnią pozycję w zadanym okresie jeżeli jest poniżej 3 pozycji nie płacisz. Proste. Gwarancję daje firma nie Google, nie wywiązują się z gwarancji nie płacisz. Fakt specyficzny system rozliczeń ale nie widzę w nim nic złego. Pytanie czy klient jest zadowolony z takiej współpracy i jakie są warunki renegocjacji umowy.

Jeszcze raz powiem : zdefiniuj "średnią" wtedy pogadamy. bez przejścia przez wyraz średnia nie mamy o czym rozmawiać.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ale nie rozumiecie, że klient podpisuje umowę po to by mieć jak największą konwersję? Przecież wystarczy, że tylko raz reklama się wyświetli, zaliczy średnią z umowy i tyle a kasa płynie, gdzie klient nie wie, że płaci duże pieniądze za np. kilka kliknięć i to przy małej konkurencji..

Nawet nie muszą się wysilać na optymalizację kampanii bo preferencja potrafi automatycznie podnieść stawki dla uzyskania pułapu pozycji wcześniej określonych..

Z punktu widzenia jakości kampanii to WAŁ sądzę.

Jeszcze raz powiem : zdefiniuj "średnią" wtedy pogadamy. bez przejścia przez wyraz średnia nie mamy o czym rozmawiać.
firma nie chce tego sprecyzować, piszą:

"Linki sponsorowane na wyszukiwarkę google.pl z gwarancją średniej miesięcznej pozycji 1-3 "

Hmm..

Ja tu nie widze zadnego problemu. Mamy swobode zawierania umow. Tego typu pytania :

jak place

kiedy place

za co place

ile place

Nalezy wyjasniac przed podpisaniem umowy. W zeszlym tygodniu zadzwonil do mnie oburzony prezes spolki z.o.o mowiac ze Pan Piotr (osoba ktora prowadzila negocjacje ) zapewnila go ze beda placic wylacznie wtedy gdy wszystkie (ponad 20 ) slow kluczowych znajdzie sie w top10.

Ja wystawilem im fakturke za 14 slow (miesiac marzec ) - wyslalem poleconym a oburzonemu prezesowi ze wszystko jest zgodnie z umowa i albo zaplaci fakturke w terminie albo beda klopoty(czyli np firma trafi na liste partnerow ktorych nie polecamy - po wpisaniu nazwy w google pojawia sie darmowa stronka na jakims z zagranicznych serwerow - dziala zdecydowanie skuteczniej niz groźba sadu ).

Prowadzenie adwords jest tak banalne jak budowa cepa jeżeli "znajomy" nie potrafi sobie tego sam ustawić to ja sądzę: niech buli cieżki pieniądz

dobra, jeżeli to takie proste, zrób mi QS=10, jakoś kiedyś się żaliłeś jakie to AdWords jest złe i niezrozumiałe :)

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

jeśli za wyswietlenia to ja tez chce takiego klienta !

W zależności jaka będzie średnia miesięczna pozycja strony (liczona jako suma pozycji w danych dniach miesiąca podzielona przez ilość dni miesiąca) pomiędzy 1-8 to klient taką cenę za dany miesiąc zapłaci. Stosujemy dwa przedziały cenowe :

- Cena za średnią pozycję z danego miesiąca w przedziale 1-8

@Xann, nie chcę wdawać się z Tobą w dyskusję, bo wiem że nic z tego nie wyniknie, ale mówienie że odpalenie kampanii, jej monitorowanie oraz odpowiednia optymalizacje jest proste jak konstrukcja cepa, jest dużym uogólnieniem. Sam miałeś problemy (klik) z teoretycznie prostymi sprawami.

Dlatego są odpowiednie firmy, które się tym zajmują, oczywiście są też takie które żerują na nieświadomości, ale zawsze tak było, nie tylko w SEM ale też jest tak w SEO.

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Panowie robi się OT.

Wracając do tematu. Wałem nie może być sama preferencja pozycji.

Wałem nie jest tez podpisanie umowy na wyświetlanie - jest po protu dużym błedem, ale nie Wałem.

Jeżeli klient płaci tylko za wyświetlanie, to dla mnie pozostaje pytanie czy brak wyświetlania nie jest nie spełnieniem umowy (brak wpisu na pozycjach 1-8).

Jeżeli klient płaci za wyświetlanie i wyświetla się zawsze na pozycjach 1-8 to nawet jeżeli przepłaca 10-krtonie - trudno tu mówić o wale tylko raczej o błędzie klienta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności