Skocz do zawartości

Nagonka na serwisy z filmami online

dawstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele właścicieli serwisów z filmami online dostało dzisiaj wiadomośc od Fundacji Ochrony Audiowizualnej:

Szanowni Państwo,

Mając na uwadze cele statutowe realizowane przez Fundację Ochrony Twórczości Audiowizualnej z siedzibą w Warszawie informuję, iż monitorując sieć internet stwierdziliśmy na stronie [https://www.stronaZfilmamiOnline] rozpowszechnianie wideogramów zwielokrotnionych w postaci plików (strumieni plików) filmowych z katalogów dystrybutorów współpracujących z tutejszą Fundacją.

Dokonywanie rozpowszechniania filmów w sposób zaprezentowany powyżej wymaga bezwzględnej zgody dystrybutorów (właścicieli autorskich praw majątkowych do filmów na terenie Polski) na zwielokrotnienie i rozpowszechnianie plików z filmami. Brak takiej zgody (licencji) stanowi działanie na szkodę dystrybutorów między innymi takich jak Imperial CinePix Sp. z o.o., TIM Film Studio Sp. z o.o. /w tym Universal/, Vision Film Sp. z o.o. i S.K.A., Monolith Video Sp. z o.o., Kino Świat sp. z o.o., ITI Cinema Sp. z o.o. i Galapagos Sp. z o.o. i jest jednocześnie naruszeniem przepisów art., art. 116 i 117 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z późniejszymi zmianami ( Dz.U. nr.90, poz.631 z 2006 r.) i tym samym skutkuje odpowiedzialnością karną, zagrożoną karą nawet do 5 ? ciu lat pozbawienia wolności, nie mówiąc już o kwestii naprawienia szkody finansowej powstałej po stronie poszkodowanych Spółek ? właścicieli praw do rozpowszechnianych filmów jak też zadośćuczynienia i zwrotu uzyskanych ewentualnych korzyści.

Z informacji posiadanych od dystrybutorów filmowych wynika, iż nie udzielili oni Państwu do tej pory żadnej zgody na zwielokrotnienie i rozpowszechnianie plików z filmami zwielokrotnionych w postaci plików i z uwagi na powyższe apelujemy o natychmiastowe usunięcie nieautoryzowanych plików filmowych z zarządzanej przez państwa strony internetowej.

Ze względu na wagę sprawy wynikającą m.in. z ochrony praw twórców i producentów, wyczerpania znamion przepisów prawa autorskiego i praw pokrewnych a także zagrożeń jakie powoduje Państwa działalność w zakresie rozpowszechniania wideogramów (filmów) zwielokrotnionych w postaci plików, niniejszy apel prosimy traktować jako jedyne i ostateczne ostrzeżenie przed nieuchronnymi karno ? prawnymi konsekwencjami takiego działania.

W tym miejscu pragniemy zasygnalizować, iż Fundacja Ochrony Twórczości Audiowizualnej powołana została do życia w lipcu 1994 roku i zarejestrowana jest w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem 0000138427. Podstawą decyzji o powołaniu Fundacji było przekonanie osób zainteresowanych rozwojem kultury prawnej i ochrony praw autorskich i praw pokrewnych o konieczności powołania w Polsce instytucji, która dysponując szeroką wiedzą na temat obrotu prawami majątkowymi do utworów audiowizualnych oraz stosowanych przez producentów i dystrybutorów zabezpieczeń nośników tych utworów, przekazywałaby ją organom ścigania i wymiarowi sprawiedliwości do wykorzystania w trakcie prowadzonych przez te jednostki postępowaniach karnych z zakresu tzw. ?piractwa audiowizualnego?.

Swoje cele statutowe Fundacja realizuje poprzez między innymi:

- prowadzenie wszechstronnych akcji informacyjnych w celu promocji znajomości oraz przestrzegania praw autorskich i pokrewnych;

- organizowanie seminariów i szkoleń mających na celu poprawę wiedzy w zakresie prawa regulującego działanie rynku audiowizualnego;

- współpracę oraz pomoc organom ścigania w zakresie prowadzonych przez nie postępowań w sprawach naruszeń praw autorskich i pokrewnych oraz inicjowanie takich postępowań

Co w przypadku czegoś takiego można zrobic..Ja oficjalnie swojego serwisu juz sie kiedys pozbyłem.

Co mają teraz zrobic włąsciciele takich serwisów z filmami online ?

Są jakieś kruczki prawne ?

zagroznone są takie serwisy jak seans24.pl films-online.pl kino.pecetowiec.pl tvfilmy.pl/ eonline.pl ekino.tv sdx.pl .kino-online.name filmplay.pl freefilms.pl .psot.pl filmio.pl oraz tysiące innych takich serwisów...

PS:Co ciekawe emaila podobno dostały wszystkie serwisy do TOP 50 w google pod frazą filmy online

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kwiatek stylistyczny z maila:

wyczerpania znamion przepisów prawa autorskiego i praw pokrewnych

Kiedys odpisalem na takiego maila z nastepujacym żądaniem:

Prosze mi wskazac miejsce gdzie na mojej stronie lamane sa prawa o ktorych Pan wspomina. Jezeli rzeczywiscie tak jest to niezwlocznie usune tresci naruszajace prawa autorskie. Jednak najpierw prosze mi je wskazac.

Odpowiedzia na moj mail byl kontrargument, ze sam powinienem wiedziec ktore z tresci na mojej witrynie naruszaja przepisy prawa i oni nie sa od tego by robic to za mnie. A jak nie wiem, ktore tresci mojej witryny naruszaja prawa autorskie, to powinienem skasowac cala witryne:D

No wiec ja im podziekowalem za odpowiedz i odpowiedzialem, ze przekaze ja sadowi, jezeli oni mi wytocza jakikolwiek proces.

Czekam na obiecany pozew juz drugi rok i sie doczekac go nie moge.

A ja czekałem kiedy sie ktoś weźnie za te serwisy :) Jestem za usunięciem ich, bo jest to normalnie piractwo i straty dla branży filmowej. Teraz można sobie online wypożyczyć taki film za 5 zł więc to nie pieniądze, a dzięki temu mamy nowe ciekawe filmy co roku ...

No wiec ja im podziekowalem za odpowiedz i odpowiedzialem, ze przekaze ja sadowi, jezeli oni mi wytocza jakikolwiek proces.

Czekam na obiecany pozew juz drugi rok i sie doczekac go nie moge.

Dostałes dokładnie takiego samego maila ? Czyli wychodzi na to że oni tylko straszą a nie podejmują żadnych kroków prawnych ?

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Nie dokladnie takiego samego.

Tamtego dostalem jakies kilkanascie miesiecy temu. Moze nawet i dwa lata temu. Nie pamietam.

Wobec mnie nie podjeli zadnych krokow prawnych. Mozliwe, ze sami uznali, ze ich podejrzenia sa mocno naciagane i nie do wygrania przed sadem. A to co mi odpisali w mailu - stawia ich w niekorzystnym swietle.

Byc moze dlatego zrezygnowali.

Tak postapili oni ze mna. Nie moge zapewnic, ze z innymi postapili czy postepuja tak samo.

Chyba ktoś, kto jest właścicielem strony z warezem powinien wiedzieć, co zrobić z takim e-mailem... pisanie tutaj w tym wątku jest chyba trochę nie na miejscu. Jeżeli ktoś tworzy stronę, która łamie czyjeś prawa autorskie, to raczej jest gotów walczyć i wie jak to robić lub wie, że może ponieść konsekwencje, raczej tylko ktoś mało rozgarnięty nie zdaje sobie sprawy z tego co robi i co za to grozi.

ktoś mało rozgarnięty nie zdaje sobie sprawy z tego co robi i co za to grozi.

większość właścicieli takich stron jest właśnie taka, większość tych for warezowych, filmów online robią małolaci

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

BTW, dlaczego mają odpowiadać właściciele takich witryn, jak seans24.pl?

Przecież te nielegalne filmy, o które sprawa się toczy nie znajdują się na ich serwerach, filmy nie są ich własnością.

Wszystko co tam się znajduje pochodzi z serwisu megavideo.com .

Idąc tym tropem - wstawiając na mojej stronie filmik z YT, który łamie prawa autorskie, to ja odpowiadam za treść tego filmu/samo YT/użytkownik, który wrzucił ten film na YT?

Skąd właściciel strony może wiedzieć, że film, który wkleja z innego serwisu jest nielegalnie kopiowany (wiem ze to brzmi śmiesznie i kazdy o tym wie, ale teoretycznie ja tylko wklejam wrzucony przez kogoś na czyjś serwer plik) ?

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

A ja czekałem kiedy sie ktoś weźnie za te serwisy Jestem za usunięciem ich, bo jest to normalnie piractwo i straty dla branży filmowej. Teraz można sobie online wypożyczyć taki film za 5 zł więc to nie pieniądze, a dzięki temu mamy nowe ciekawe filmy co roku ...

Nie do końca bo za te 5 złotych to "wypożyczysz" najwyżej stary chłam, który już 150 razy leciał w TV (typu "czterej pancerni"), do tego zależnie od serialu musisz szukać która witryna go oferuje, instalować jej badziewne oprogramowanie i użerać się z DRM. A jak akurat musisz przerwać oglądanie to zwykle jest problem bo filmu nie da się przewinąć (oczywiście dałoby się, gdyby idioci z "wypożyczalni" tego nie blokowali - bo w końcu kilkadziesiąt złotych to za tanio za film z taką mega-wypasioną funkcją premium)

Pewnie nie wiesz jak w praktyce działają te wypożyczalnie, ja wiem. Ciągłe problemy z jakością (WMV), oprogramowaniem, czasami nawet zalogowanie się i pobranie certyfikatu trzeba powtarzać po kilka razy, tak że pierd**lenie się z tym trwa więcej niż cały film. Jak już się uda zalogować to zwykle są problemy z transferem. Pół biedy jak to jeszcze jest za darmo i bez DRM (jak ipla), tylko po co do tego oddzielny program?

A wystarczy, że dasz 30 dychy miesięcznie za megavideo i masz wszystko co chcesz bez problemu, instalacji, niedziałających certyfikatów, etc. A że dystrybutorzy nie zarabiają? Że są idiotami i 15 letni dzieciak potrafi lepiej i wygodniej rozwiązać dystrybucję filmu - nie mój problem. Podobno to dorośli ludzie. Gdyby tych serwisów z filmami nie było - to i tak klienci nie przeszliby do wypożyczalni, bo zwyczajnie są zbyt skomplikowane w obsłudze i awaryjne.

Z resztą o co właścicieli oskarżyć? O link na stronie?

Ale ok pokaż mi normalną wypożyczalnie za 5 złotych gdzie mogę się zalogować, zapłacić paypalem i obejrzeć film w normalnym odtwarzaczu w flashu (normalny to taki bez reklam, z opcją przewijania), uwierzę w te bzdury o stratach :D

znalazłem ciekawy wątek odnośnie filmów online i ich legalności:

https://forumprawne.org/prawo-autorskie/612...mow-online.html

Przytocze więc pewną wypowiedz z tegotematu:

Linkujący nie zawsze może odpowiedzialność ponieść. Linkowanie to przecież istota sieci, a link do filmu nie różni się niczym od linku do strony www, bo oba są rodzajami utworów chronionymi przez prawo autorskie. Myślę, że pokazanie komuś drogi nie jest naruszeniem prawa.

Z drugiej strony, jeśli ktoś masowo linkuje i wie, że te filmy są umieszczone na danym serwerze nielegalnie (tzn. bez zgody właścicieli praw autorskich) to wtedy faktycznie może otrzymać jakieś zarzuty. Ale jeśli takiej wiedzy nie ma, a mieć jej nie musi, to wtedy może się w ten sposób bronić. A już zupełnie moim zdaniem nie jest naruszeniem jakieś jednorazowe, będące częścią wypowiedzi np. na forum, podlinkowanie do jakiegoś filmu czy mp3 dostępnego w sieci.

ktoś mało rozgarnięty nie zdaje sobie sprawy z tego co robi i co za to grozi.

większość właścicieli takich stron jest właśnie taka, większość tych for warezowych, filmów online robią małolaci

Nie byłbym taki pewien, większość największych stron warezowych robią cwaniacy, którzy mają kasę, znajomości i sporą wiedzę prawniczą.

Owszem, są strony tworzone przez małolatów, ale większość z nich długo w sieci nie zabawia, albo kończą jak Odsiebie.com

Nie wiem jak jest w innych krajach, ale w Polsce umieszczając masowo linki na swojej stronie do materiałów do którego nie masz praw autorskich, to inaczej rozpowszechniasz go.

Nie oszukujmy się, na takiej stronie z filmikami online niema nic praktycznie legalnego, nawet okładki i skopiowane opisy wydawnictwa są tam bezprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności