Skocz do zawartości

Nagonka na serwisy z filmami online

dawstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można zasłaniać się tym, że linkujesz do materiałów, co do których nie wiadomo czy są legalne. Ciężar wykazania, że posiadasz do tego prawa spoczywa na Tobie.

Dobrym natomiast sposobem jest prośba o wskazanie, która zawartość serwisu narusza prawa autorskie. Co prawda nie gwarantuje to 100% bezpieczeństwa, ale w przypadku serwisów "otwartych" (gdzie linki mogą wstawiać również użytkownicy serwisu) - stanowi istotne element obrony. No i popracujcie nad regulaminem serwisu, jakimś linkiem do zgłaszania treści naruszających prawa autorskie itp.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie byłbym taki pewien, większość największych stron warezowych robią cwaniacy, którzy mają kasę, znajomości i sporą wiedzę prawniczą.

największych to jest max 10 domen, peb, precyl i ileś tam jeszcze i co do nich się zgadzam z tym co napisałeś, ale takich mniejszych for są tysiące :D

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

ciekawe, ale mam takie pytanie z mojej czystej ciekawości, pisałeś, że swojego serwisu się pozbyłeś z filmami etc., skąd wiesz, że akurat 50 stron dostało tego maila i, że w ogóle dostali?

nie został jeszcze zmieniony email na stronie. I gdy napisali do mnie to napisali do mnie chyba z 4 maila( nie wiem dlaczego) takie same w których była zawarta strona mojego serisu oraz 4 inne.

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

dobra pomijając to czy umieszczanie tych filmów jest legalne czy też nie, oglądanie ich jest "nielegalne" bo pobierasz je na swój dysk (buforujesz). patrząc z innego punktu widzenia samo pobieranie nie jest niby karalne.... i tutaj właśnie widać różnicę w poglądach. polskie prawo nie jest do końca dostosowane do obecnych czasów - jeśli chodzi o internet itp

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

dobra pomijając to czy umieszczanie tych filmów jest legalne czy też nie, oglądanie ich jest "nielegalne"

Chyba miało być "nie jest". Pobieranie filmów jest jak najbardziej legalne. Myślisz, że rząd ma pozamykać 99% społeczeństwa (np. dzieciaki korzystające z youtube). Jeszcze zwolennikom "prawa" i własności intelektualnej aż tak nie odbiło.

Upload jest oczywiście nielegalny, ale nie linkowanie. To właściciel serwisu ma obowiązek reagować na zgłoszenia, nie strona linkująca - z resztą to byłoby idiotyczne - co lepiej usunąć? 2000 linków czy źródło łamiące prawa autorskie?

zauważyłem, że Polacy są bardzo przepłoszeni. Podobny temat był z pytaniem o wyświetlanie reklam bukmacherów.

Problem jest prosty: Jeśli dostaniemy zawiadomienie to usuwamy nielegalne treści, które muszą zostać konkretnie wskazane przez tą agencję to usuwamy. Jeśli tego nie zrobimy to WTEDY nakładane są kary.

Swoją drogą profesor na naszej uczelni mówił, że założenie firmy, która sprawdza licencje jest dobrym pomysłem na biznes. Tzn chodzenia po firmach i sprawdzanie czy mają legalne oprogramowanie i ich straszenie. Wszystko legalne jak najbardziej i kokosy można zbić podobno ;). Także już macie pomysł na biznes hehe ;p

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

slawek22 miało być tak jak jest napisane, a treści z youtube bym do tego nie porównywał, bo samo youtube usuwa treści do których nie ma "prawa" itp.

a z tym pobieraniem, że jest legalne bym tak na 100% nie obstawiał bo to polska i można się zdziwić z wielu sytuacji...

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Tzn chodzenia po firmach i sprawdzanie czy mają legalne oprogramowanie i ich straszenie. Wszystko legalne jak najbardziej i kokosy można zbić podobno :). Także już macie pomysł na biznes hehe ;p

Biznes wprost super. Ciekawe po co ktoś, kto ma nielegalny soft miałby wpuścić takiego gościa do firmy?

Swoją drogą, dobrze, że ktoś sie bierze za złodziei.

Pozdrawiam

Silver a myślisz, że megavideo nie usuwa nielegalnych materiałów? Przecież są do tego zobligowani. W dodatku jakim cudem klient ma wiedzieć co robi firma i jakim cudem ma za to odpowiadać? Jeśli na przykład kupisz chiński GPS to do ciebie "jako złodzieja" ma przyjść policja, bo firma X złamała patent firmy Y?

MV to całkowicie legalna usługa, można nawet płacić paypalem.

Swoją drogą, dobrze, że ktoś sie bierze za złodziei.

Na razie (niestety) biorą się za ludzi dzięki którym można po ludzku i w normalnej cenie obejrzeć sobie od czasu do czasu film (kiedy akurat nie mamy czasu iść do kina). Postawa psa ogrodnika, niszczy się dobre serwisy w zamian nie oferując zupełnie nic a potem jest biadolenie o "stratach". Gdyby się wzięto za złodziei to zamkniętoby pobieraczka i domeny.pl :)

Za takie coś jak MV płacisz artystom (podatek repompensacyjny od nośników i urządzeń). Więc ja bym raczej stawiał na to, że jeśli mamy już kogoś nazywać złodziejami - to organizacje broniące praw autorskich. Bo najpierw pobierają podatek od każdego nośnika czy urządzenia które umożliwia przechowywanie danych (na przykład dyski w moim serwerze na którym nie ma jednego "dzieła" więc nie wiem jakim prawem mam za posiadanie serwera płacić "artystom") - a potem jak ktoś chce sobie skopiować film czy muzykę - to i tak niby "nielegalne".

Tu masz dopiero przekręt i złodziejstwo. Żeby "rekompensować" straty artystom wszyscy płacą podatek, nawet od prac magisterskich składanych na studiach. A później ci sami ludzie twierdzą, że kopiowanie jest nielegalne i organizują akcje mające na celu wyłudzanie pieniędzy.

Oczywiście co do oprogramowania to co innego. Na razie adobe czy inny microsoft nie dostaje pieniędzy od każdego urządzenia elektronicznego, które nabywamy.

Silver a myślisz, że megavideo nie usuwa nielegalnych materiałów? Przecież są do tego zobligowani.
Oczywiście że nie usuwa:

https://www.megavideo.com/?v=P97ZA010

https://www.megavideo.com/?v=Y18JUGNA

https://www.megavideo.com/?v=E8KSHPYP

i cala masa innych. Uważasz, że wykupili prawa do dystrybucji tych wszystkich filmów ....

Co tu dużo rozwodzić się o legalności... Jeśli dany film jest kilka dni po premierze np Avatar na megavideo.com to chyba nie jest tam umieszczony za zgodą, lub przez właściciela praw autorskich do tego filmu. Do tego rodzime serwisy pobierają opłaty za jego oglądanie [i innych] bez ograniczeń co dal mnie jest paserstwem. tak samo jest cała masa filmów z tv np Polsatu, tvn itd które ktoś nagrał i tam zamieścił.

Tak na marginesie to w ogóle dziwię się, że takie serwisy jeszcze istnieją do dziś, a nawet powstają kolejne.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności