Skocz do zawartości

domowy serw

deos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu serwer łącze chyba 30mb downloadu i 3 mb uploadu. Do tej pory wykupywalem serwer, ale zastanawiam czy na ten moj domowy serv by podołał zadaniu.

Wydzielilbym z 10/1 mb/s na samą strone. Strona dziennie zzera kolo 1GB transferu.

Czy z takim łączem mozna liczyc na to ze strona bedzie chodzic plynnie ?

Polecam:
odziez uliczna everlast
sklep z biokominkami - biokominki

Pomysl, ze jak masz 3mb uploadu to jak ja sie z Toba lacze to wlasnie bede ciagnal z tych 3mb, bo Ty wysylasz, a ja pobieram. Wydzielisz 1mb uploadu, a ja mam 2mb downloadu i juz cale lacze zapycham. Wejdzie kilka osob i przymuli na maxa, bo nawet jakbym byl sam to calej predkosci 2mb nie obsluzy.

Poza tym jak wlaczysz kompa 24h to bedziesz mial wieksze rachunki za prad niz za serwer...

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Dla małej strony to by dało radę, ale przy 1GB/dobę 1Mb to za mało. Poza tym, każda drobna awaria łącza, przerwa w dostawie energii itp, powodują odcięcie od świata. Własny serwer to rozwiązanie bardzo zawodne dla osób, które nie mają profesjonalnego sprzętu, infrastruktury, doświadczenia i wiedzy.

• 3 miesiące temu...

Witam

Pewnie po tym poście u niejednego specjalisty od hostingu, bezpieczeństwa, czy jakości usług wywołam co najmniej uśmiech na twarzy ale podzielę się krótkim doświadczeniem związanym

z własnym serwerem.

Kiedy 3 miesiące temu szukałem firmy, która zajęła by się hostingiem mojego serwisu nie sądziłem, że będzie to droga przez mękę.

Serwery publiczne w ogóle oblały egzamin (domyślnie ustawione dla każdej aplikacji zbyt niski poziom zabezpieczeń, brak możliwości ingerencji w pliki na dysku m.in. machine.config itp.)

Wrzucając stronkę na taki hosting działało może z 20% funkcjonalności.

Tak więc zostały mi serwery wirtualne, prywatne lub dedykowne ale tutaj cena jak na serwis hobbystyczny była dla mnie zbyt duża.

Tak więc wykupiłem łącze w UPC (razem z kablówką :)) za 90zł miesięcznie

Download 8Mb/s, Upload 0,5Mb/s. Adres IP w UPC jest adresem zmiennym, ale u mnie się już

nie zmienił od kilku miesięcy i nie było ani jednej przerwie w dostawie internetu. Trzeba przyznać, że

jak na zmienny adres IP jest on stosunkowo stały :).

Oczywiście 0,5Mb/s uploadu to jest śmieszny ale można sobie wykupić koło 12Mb/s Uploadu też stosunkowo niedrogo. Większe tutaj znaczenie ma odpowiednie zaprojektowanie strony internetowej (kompresja obrazków, ładowanie *.js, *.css w momencie kiedy ich potrzebujemy itp.) tutaj możemy nawet kilkakrotnie przyspieszyć ładowanie strony (przynajmniej powinniśmy się postarać o stronę defaultową.)

Przechodząc do serwera nie będę się rozpisywał: Core2Duo, 2MB pamięci, jakiś serwer WWW i baza danych. No i serwer postawiony jest na... laptopie.

Małe zużycie energii w przeliczeniu miesięcznie wychodzi 20zł, problem z UPS także został rozwiązany, tak więc nawet godzinny zanik prądu nie jest straszny.

Kopie całej aplikacji i bazy można sobie spokojnie wykonywać w nocy o zadanej godzinie lub co lepsze podłączyć dyski zewnętrzne połączone w RAID 0,1.

No i mamy pięknie działający, wydajny serwer w domu za "groszowe" pieniądze ;)

Pozdrawiam.

Albo jakiś RPS:

https://www.ovh.pl/produkty/oferty_rps.xml ceny już od 48zł

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Oj z tym rps to już lepiej dokłacić 20zł i miec https://kimsufi.pl/ks/

bo przy takim rps to najsłabszy dedyk to demon szybkości ;)

Chyba już czas zapomieć o serwerowaniach w domu ale 10 lat temu to czemu nie :D

No tak wszystko wiele zależy od charakteru strony, serwisu, portalu który chcemy pokazać światu.

Jeśli mamy zamiar udostępniać programy, jakąś pokaźną galerię zdjęć, czy gry to faktycznie UPC pewnie

niepodoła.

"przepustowość gwarantowana" w firmach hostujących to jest Upload czy Download?

"przepustowość gwarantowana" w firmach hostujących to jest Upload czy Download?

Z serwera do klienta, lub w 2 strony. Zależy od oferty.

problem z UPS także został rozwiązany, tak więc nawet godzinny zanik prądu nie jest straszny.

A jak zasilisz modem UPC?

Wrzucając stronkę na taki hosting działało może z 20% funkcjonalności.

Widocznie skrypt nie został zbyt dobrze napisany, lub wymaga dodatkowych funkcji z poza PHP

Jak dla mnie trzymanie serwa w domu wydaje się ciekawą alternatywą...Jednak tutaj trzeba patrzyć na prąd który za który w przeliczeniu miesiecznym można już wynająć dedyka..

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Małe zużycie energii w przeliczeniu miesięcznie wychodzi 20zł

Jaki w tym sens? Za 30 PLN masz VPSa.

Adres IP w UPC jest adresem zmiennym, ale u mnie się już nie zmienił od kilku miesięcy i nie było ani jednej przerwie w dostawie internetu.

Jak się zmieni to będziesz miał kilka h niedostępności.

Tak więc wykupiłem łącze w UPC (razem z kablówką ) za 90zł miesięcznie

Nie no inwestycja 90+20 PLN + sprzęt (laptop), żeby mieć serwer na kiepskim łączu z zmiennym ip, które może paść w każdej chwili :D Za tyle to masz dedyka albo wypasionego VPS-a ;) Inwestycja w dodatkowy upload to też... "ciekawy" pomysł ;)

No tak wszystko wiele zależy od charakteru strony, serwisu, portalu który chcemy pokazać światu

W sumie jak to bez znaczenia, czy site jest dostępny czy nie i masz "nadmiarowego" laptopa z C2D, którego nie używasz to można hostować u siebie w domu B)

Co do strony - to ta domena (orbo.pl)? Nie znam się na ASP ale żaden dostawca na świecie nie jest w stanie zahostować prostego skryptu katalogu z 300 ogłoszeniami? ;) To chyba jakiś problem z tym skryptem. Nie potrafię sobie wyobrazić skryptu o mniejszych wymaganiach względem serwera ... niż prosty katalog...

Jeśli chodzi o serwis to jest napisany w technologii ASP.NET, tak więc niektóre funkcjonalności

wymagają stosownych ustawień zabezpieczeń i w tym wypadku poziom "medium" nie wystarcza.

Tak więc nie jest to wina źle napisanej aplikacji.

Chyba, jeśli prosty katalog wymaga jakichś mega ustawień bezpieczeństwa... to można by rozważyć opcję, że jednak jest :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności