Skocz do zawartości

domowy serw

deos

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no inwestycja 90+20 PLN + sprzęt (laptop), żeby mieć serwer na kiepskim łączu z zmiennym ip, które może paść w każdej chwili smile.gif Za tyle to masz dedyka albo wypasionego VPS-a smile.gif Inwestycja w dodatkowy upload to też... "ciekawy" pomysł smile.gif

slawek22, satysfakcja jest ;P Sam jak bym miał zew IP to już bym sobie serwerek własny postawił taki pod zaplecze :)

Ja osobiście również polecam kimsufi :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Stronę robię hobbystycznie, ale nie wyobrażam sobie pisząc bardziej rozbudowany serwis abym to ja musiał

dostosować skrypt strony do wymagań serwera a nie odwrotnie. Nie chcę tutaj poruszać tematu bezpieczeństwa,

czy poziomów dostępu, ale wystarczy wspomnieć, że ustawiony poziom bezpieczeństwa np: w home.pl

uniemożliwia wysyłanie wiadomości e-mail.

W każdym razie widzę, że hosting poszedł trochę do przodu no i chyba te forum przekonało mnie, że

warto zainwestować w coś bardziej profesjonalnego niż stary zakurzony laptop :)

Własnego serwera w dzisiejszych czasach nie opłaca się mieć ponieważ samo utrzymanie będzie droższe niż kupno hostinga, a jeszcze trzeba kupić sprzęt do tego.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Własnego serwera w dzisiejszych czasach nie opłaca się mieć ponieważ samo utrzymanie będzie droższe niż kupno hostinga, a jeszcze trzeba kupić sprzęt do tego.

Niekoniecznie. Czasami ktoś ma nadmiar łącza... a np. taki eee nadaje się na prosty serwer idealnie:

- intel atom (ma automatycznie regulowaną moc procka w zależności od obciążenia od 1,3 do 1,9 Ghz)

- 2 dyski ssd + czytnik kart sd na jakiś statyczny backup

- bateria wystarczy nawet na 8h działania bez prądu

- minimalny rozmiar i zużycie prądu

- klawiatura, mysz i monitor "wbudowane" w serwer

Oczywiście uprzedzając wszystkie posty, nie chodzi o stawianie żadnego super hostingu do odsprzedaży a np. zasobożerne spamowa... tfu, legalne dodawanie linków ;) (a jak wiadomo do tego zwykły "hostinga" się nie nadaje)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

- bateria wystarczy nawet na 8h działania bez prądu
Tylko, że kiedyś musi się ładować, a wtedy pobór prądu jest znaczny.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

I miejmy nadzieje że modem, router czy co tam łączy z internetem też ma bateryjki ;)

A tak serio to nie ma co negować aż tak strasznie pomysłu, jak ktoś jest młodym nastolatkiem kasy nie ma za dużo to co ma generować koszty.

Pamiętam czasy jak zbierałem na gitarę i każda złotówka to był sukces B)

Wiec jak ktoś ma ochotę to niech sie uczy na swoim własnym serwerze nawet w domu , zarobi kupi sobie https://www.ovh.pl/produkty/hg_2010_bestof.xml ;)

@Mion - Mu raczej chodzilo o to, ze jak nie bedzie pradu to serw wytrzyma jeszcze z 8h.
No nie wiem czy mu o to chodziło, bo są jeszcze urządzenie peryferyjne między nazwijmy to serwerem, a wejściem/wyjściem, że ściany które też wymagają zasilania.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Trzeba przyznać, że jak na zmienny adres IP jest on stosunkowo stały

Fajnie, a co się stanie, jeżeli jednak nagle zacznie być zmienny (no bo może) - będziesz po każdej zmianie zmieniał wpisy w DNS ? ;) Musisz jeszcze te zmiany wykrywać bardzo szybko - czyli wykupić lub stworzyć usługę która będzie powiadamiać o niedostępności serwisu(ów).

No nie wiem czy mu o to chodziło, bo są jeszcze urządzenie peryferyjne między nazwijmy to serwerem, a wejściem/wyjściem, że ściany które też wymagają zasilania.

O to mu chodziło. Napisałem, że to rozwiązanie NIE JEST przeznaczone do profesjonalnych zastosowań, ale oczywiście było do przewidzenia, że ktoś się do tego przyczepi. Nawet przez myśl mi nie przyszło, że ten "serwer" można było wrzucić do serwerowni ze switchami, roterami; pisząc o nadmiarze łącza chodziło mi raczej o jakieś biuro, czy prywatny dom, gdzie jest dużo nieużywanego internetu a na samej maszynce znajdzie się projekt, który NIE WYMAGA uptime 100%.

Tylko, że kiedyś musi się ładować, a wtedy pobór prądu jest znaczny.

Liczbami Ci nie sypnę, ale na 100% taki laptop zużyje ZNACZNIE MNIEJ energii (ze względu na oszczędne dyski i procesor oraz wyłączony ekran) niż komputer zaadaptowany na serwer.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Takie rzeczy to można prosto obejść

za pomoca wszelkiej masci Dynamicznych DNS

zakładasz konto gdziekolwiek na jakims dyn DNS

i dajesz rekord cname z Twoja domena

Co prawda zmiana w DNS chwile trwa

Trzeba przyznać, że jak na zmienny adres IP jest on stosunkowo stały

Fajnie, a co się stanie, jeżeli jednak nagle zacznie być zmienny (no bo może) - będziesz po każdej zmianie zmieniał wpisy w DNS ? ;) Musisz jeszcze te zmiany wykrywać bardzo szybko - czyli wykupić lub stworzyć usługę która będzie powiadamiać o niedostępności serwisu(ów).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności