Skocz do zawartości

Nudy

Oki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A powie mi ktoś, dlaczego ten pomysł miał by niewypalić?

Wiem, że sceptycyzm to nasza narodowa cecha, ale bez przesady. Pamiętam jak fajnewczasy w przeciągu roku wbiły się do top 5 dla większości miast na kwatery lub pokoje. eholiday tworzy teraz swoją marke. Już niedługo część ludzi szukających kwater nie będzie wpisywać w G "miasto noclegi" tylko "eholiday", pewnie już tak jest. www.kimaj.pl ma wszystkie predyspozycje by zostać krajową marką, pomysł na pewno nie jest spalony, a jak we wszystkim, najważniejsze będzie wykonanie.

Wish me luck, bo na zime biore się za niego :fool:

Dlaczego może nie wypalić ... tak będę strzelał powodami:

- brak funduszy lub zbyt skromne ... eholiday z pewnością nie wyszło na marketingu za FREE,

- brak umiejętności ... nie wiem czy ktokolwiek z PiO posiadający odpowiednie umiejętności będzie miał ochotę i czas startować z projektem, który ma nikłe szanse powodzenia ( 0.00001% ),

- brak myśli twórczej ... tzn. "pomysł" jest ale trudno to nazwać twórczą myślą ... tworząc np. 200 subdomen, łatwo się uda wynieść do TOP te na których się nie zarobi, spróbuj np. noclegi Sopot, noclegi Świnoujście, itd. ... spróbuj przeskoczyć takie serwisy jak: www.fajnewczasy.pl | www.nocowanie.pl | www.noclegi-online.pl , na kilka haseł lokalnych i sprawdź czy wiesz już wszystko o optymalizacji i pozycjonowaniu i odpowiedz sobie na pytanie jak to będzie z podbijaniem Europy :unsure:

- zła domena ... nie wiem ile masz lat - ja się za staruszka nie uważam (za chwilę 25 wiosen ), ale jak mam wydać 100-150 PLN za noc w hotelu to chcę się wyspać a nie przekimać !

Jeszcze by się kilka powodów znalazło ... ale te powyżej powinny wystarczyć jako przedstawienie mojego punktu widzenia odnośnie projektu

"www.kimaj.pl podbija Europę" :D

Pozdrawiam B)

Dzięki za uwagi.

Za jakiś czas, jak już projekt będzie miał ręce i nogi, przedstawie go do konsultacji. Wtedy napewno będzie łatwiej o nim podyskutować.

Jak by ktoś jeszcze mógł proszę.

Dlaczego to się nie uda, lub dlaczego ma to szanse wypalić?

Stary, ja wlasciwie robie takowy projekt. tylko, ze nie chce byc liderem europy a lokalnego rynku (2mln turystow rocznie). Moj projekt jest zlokalizowany dla ameryki poludniowej, tylko dla jednego miejsca.

NIe wiem czy ma sens dyskutowac nad kolejnym projektem, nad kolejna strona o dobrze nam juz znanej tematyce. Zadna innowacyjnosc, takis stron na swiecie jest pewnie milion.

Chcesz dyskutowac, no ok, ale o czym?

Latwiej byloby dyskutowac i zaczac opracowywac jakis inny, bardziej innowacyjny...

notintine

notintine

:) No dobre, z 10 osobami podbijać europejski rynek turystyczny.

Nie obraź się ale pomysł do bani bo:

1. Każdy pomysł pod tytułem "zróbmy serwis taki jak X" jest zły i skazany na niepowodzenie. Ebay, Netscape, Onet - wszyscy próbowali robić klony i polegli. A robili to z grupą dobrze przygotowanych osób a nie rekrutowali team biorąc każdego z forum.

2. Skala przedsięwzięcia - czemu jedynie europa. Lepiej od razu cały świat :)

3. Typowe na forum podejście "od strony seo". "Zróbmy subdomeny", etc, etc. Pewnie światopogląd się nikomu nie zawali, kiedy powiem, że przeciętny użytkownik ma gdzieś to czy portal stoi na subdomenach. Tak to można się zastanawiać jak zrobić dobry spam pod roboty.

4. Słomiany zapał autora. Nie zrobiłeś nic, każdy może kupić za 15 groszy domenę, snuć plany i mieć nadzieję, że inni zrobią mu biznes za niego :P

Niestety o innowacyjnych projektach nikt na forum nie będzie gadał bo ktoś ukradnie "cenny" pomysł (tak na prawdę sam "pomysł" nie wart jest zupełnie nic) :) Litości.

Ale gdybyś chciał zrobić serwis na rynek polski, miał już coś (na przykład działąjący portal/cms z wyszukiwarką) i skupił się na funkcjonalności dla użytkowników... to może miałbyś więcej niż 0.00001% szans, że coś z tego będzie :) Na studiach miałem wiele takich projektów typu prosta gierka czy system sprzedaży. Oczywiście nigdy z tego nic nie wychodziło. Bo jedna osoba chciała zrobić grafikę w 3d (chociaż wcześniej nie narysowała na ekranie nawet prostokątu), druga pisać wszystko w modelu klient/serwer, żeby można było grać przez sieć (i przez 2 miesiące nie zrobiła dobrze nawet logowania, w sumie nic dziwnego jeśli właśnie się dowiedziała co to są sockety). Podsumowując - typowa cecha laików. Nigdy nie zrobili danego serwisu, więc wymagania stawiają tak wygórowane, że profesjonalna firma z ludźmi mającymi po 10 lat doświadczenia miałaby ciężko :) Wystarczy poczytać "pomysły" w dziale pogaduszek. Zawsze jest tak samo :) Kolosalne wymagania - 0 pracy. Zróbmy ładny opis, reszta się sama "napisze" ;)

Z robieniem czegoś za darmo jest taki problem, że "pomysłodawcy" to olewają. Po 2 tygodniach by ci się znudziło i nawet gdyby ktoś z grupy chciał coś robić - to ty i tak nie miałbyś czasu. Bo w końcu jedyną inwestycją było te kilka groszy w domenę. Jeśli nic w kierunku takiego projektu do tej pory nie zrobiłeś to nie wytrzymałbyś kilkunastu miesięcy pracy na pełen etat bez rezultatów.

Jak zacząłem pisać na tym forum też założyłem taki temat - chciałem stworzyć coś co teraz się nazywa KRD :) Teraz KRD to bogata firma a ja chciałem stworzyć coś podobnego, na podobnych zasadach ale nie do końca, z tą różnicą, że za darmo :) Oczywiście pomysł zgasł wraz z entuzjazmem a szkoda bo chociaż dzwonią do mnie regularnie co miesiąc nie skuszę się na stały abonament tylko za to, że kogoś tam umieszczę ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

To, że obecnie jest nijaki przecież można zmienić.

Domena lipna to fakt, postawiłbym na stworzenie nowego słowa-marki.

"Kimanie" można sprecyzować tworząc grupę docelową np.: alergicy, lesbijki, vip'y, zwierzęta, naturyści itd.

Projekt zbudować, opakować, zareklamować i można zarobić - jak na wszystkim.

Można wyśmiać i można zastanowić się jak dostosować aby na tym zarobić, jeżeli chodzi o kasę.

Nudy, widze, że cała masa ludzi na tym forum ma tak samo jak ja. Wiem już wszystko i nie wiem co dalej lub jestem za mały by to zrobić sam! A może, My Polacy byśmy się zorganizowali i ruszyli jakiś europejski projekt, a być może i światowy! Czy jesteśmy do tego zdolni? piwo.GIF

Wybacz ale muszę cie uświadomic.

1. Tak naprawdę to wiesz gó**o. Gdybyś wiedział wszystko ( co praktycznie jest nie możliwe), to zarabiałbyś pare mln / miesiąc z IT. A tak z pewnością nie jest, bo nie stac cie nawet na dobrą domenę.

2. Mówisz że jesteś za mały ( masz mało kasy). A teraz ci powiem, kto powiedział, że trzeba miec kasę by ją tworzyc ?.

Powinienes to wiedziec, ponoc wiesz wszystko :).

3. Co do tego forum - informacji tu nie znajdziesz ( każdy sępi). Wiesz dlaczego ?.

Ponieważ 90 % tego forum, to ludzie którzy nie zarabiają z tego biznesu nawet 1000 zł / miesiąc, pełnią funkcje na tym forum - FOR FUN.

Pozostałe 10% ludzi albo nie siedzi na forum, ale nie chce się dzielic i rozumiem ich doskonale :).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności