Skocz do zawartości

Jak wybrać najszybszy serwis?

GooG

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosząc się do artykułu jak wybrać najszybszy serwis. Jest parę czynników jak odwołania do bazy danych i wczytywanie grafik. Oczywiście pod warunkiem, że strona jest dobrze zoptymalizowana jak porównać serwery i wybrać najlepszy pod tym kontem.

Przydałyby się testy najciekawszych ofert :unsure:

https://www.sprawnymarketing.pl/news/szybko...czy-sie-google/

p.s

miałem na myśli najszybszy serwer

Jeżeli szukasz drogich wizytówek lub strasznie drogich ulotek to zobacz: reklama bydgoszcz. Zaprojektują tobie genialną reklamę ale za wielką kasę.

taki test możesz przeprowadzić jedynie wrzucając stronę na kilka serwerów.

niekoniecznie "mocniejszy" serwer szybciej wczyta stronę, zależy jak jest obciążony, gdzie się znajduje itd....

nawet w obrębie jednej firmy czy serwerowni możesz mieć różne wyniki

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Ludzie, serwer serwer musiałby być niesamowicie obciążony, żeby miało to wpływ na WIDOCZNĄ szybkość działania strony. Ja widziałem serwery z loadem po > 100 i strony wczytywały się naprawdę szybko.

To, o co chodzi googlowi, to przede wszystkim optymalizacja SKRYPTÓW + ewentualnie odpowiedni dobór serwera (np. żeby duże skomplikowane projekty były na dedykach odpowiednio skonfigurowanych). Bo dla zwykłej strony, która wczytuje się poniżej 1 sekundy, nie będzie miało znaczenia czy jest na serwerze X czy Y. Ba, nie może mieć znaczenia różnica pingu typu 200-300 - to by było nielogiczne.

Także zamiast szukania serwera, gdzie ping jest o 2ms niższy niż w innej firmie, sugeruję skupić się na optymalizacji PHP/zapytań MYSQL - bo to tutaj można stracić / zyskać kilka kluczowych sekund.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

@arek_inc oczywiście że tak ale przedstawiłem sytuację dla bardzo dobrze zoptymaliowanego serwisu

więc nie kończmy tematu lecz chciałbym szukać rozwiązań jak sprawdzać i jak dobierać serwer

czyli coś takiego jest ok ?

Odpowiedź z 193.143.77.32: bajtów=32 czas=18ms TTL=56

Odpowiedź z 193.143.77.32: bajtów=32 czas=20ms TTL=56

Statystyka badania ping dla

Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:

Minimum = 18 ms, Maksimum = 20 ms, Czas średni = 18 ms

Domain name Size Load Time Average Speed per KB

1 domena1 117.81 KB 2.69 seconds 0.02 seconds

2 domena2 26.46 KB 1.29 seconds 0.05 seconds

Jeżeli szukasz drogich wizytówek lub strasznie drogich ulotek to zobacz: reklama bydgoszcz. Zaprojektują tobie genialną reklamę ale za wielką kasę.

Jak pisałem, czy będziesz miał ping 1 czy 800 ms, to nie będzie miało żadnego znaczenia.

Po pierwsze - ping będzie się różnił w zależności od miejsca pingowania (idąc tym tropem, to powinniśmy mieć wszyscy serwer w USA, lub w innych miejscach gdzie google ma DC); po drugie, to jest nielogiczne - w końcu strony są robione dla człowieka (który nie jest w stanie odróżnić w więkoszości przypadków pingu "na oko"), a nie maszyny mierzącej czas z dokładnością co do 1 milisekundy.

Ja bym to traktował jako zwykłą przestrogę, że powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby:

1. Nie kupować hostingu w pierwszym lepszym "DC pod biurkiem na łączu z kablówki"

2. Skrypty i strony były pisane poprawnie, a nie na odwal

bo w skrajnych przypadkach taka strona będzie gorzej traktowana. I dobrze.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności