Skocz do zawartości

Wysyłacie faktury pocztą? czy skany poprzez email?

bestos

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden klient bardzo prosi by mu oryginał faktury wysyłać pocztą .

Czy naprawde taka faktura zeskanowana z podpisem i wysłana drogą elektroniczną jest mniej ważna od tej wysłanej Pocztą Polską?

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeden klient bardzo prosi by mu oryginał faktury wysyłać pocztą .

Czy naprawde taka faktura zeskanowana z podpisem i wysłana drogą elektroniczną jest mniej ważna od tej wysłanej Pocztą Polską?

art 106. ust. 1 i art. 86 ust. 2 pkt 1 ustawy o VAT

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/021B1A3DD7

Dokument wysłany mailem mozesz sobie wyrzucic do kosza.

My wysyłamy wszystkie faktury pocztą tradycyjną, wydrukowane z podpisem i pieczątką. Wygląda to profesjonalnie, nie ma z tego tytułu żadnych problemów gdyż wiele firm/spółek/instytucji z góry wręcz żąda takich faktur papierowych.

Poza tym faktura zeskanowana wciąż jest nieważna..

Przeważnie wysyłam pocztą tradycyjną, ale zdarza sie czasem Klient, co powie: wystarczy pdf wysłany emailem... Czemu? Nie mam pojęcia... Pewnie w przypadku kontroli, będzie taki Klient głowę kręcił, by podesłać mu duplikat... Nie wiem, wiem natomiast, że jak chce tradycyjny papierek, to bez "ale" trzeba wysłać i nie zadawac pytań: po co :brawa:

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Faktury które dostaję w pdf-ie drukuje, zginam na 4 i mam faktue wsyłaną poczta tradycyjna.

Kto mi udowodni, że jest to faktura wysłana mailem ?? Nikt

Oczywiście w razie jakiekolwiek kontroli ja i wystawca zeznajemy (bo obaj mamy w tym interes)

że faktura zostłą wysłąna poczta tradycyjną.

bkartol ma rację. Przecież US nie sprawdzi gdzie została wydrukowana faktura czy u klienta czy u dostawcy usługi, więc PDF jak najbardziej

Ps. Trochę to głupie, że jest wymóg wysyłania pocztą tradycyjną. Przecież PDF idzie 2 razy szybciej, bezpieczniej i wygodniej - bez kosztów koperty, znaczka itp

Ps. Trochę to głupie, że jest wymóg wysyłania pocztą tradycyjną. Przecież PDF idzie 2 razy szybciej, bezpieczniej i wygodniej - bez kosztów koperty, znaczka itp

To prawda, że jest to dziwny wymóg. Jednak koszt znaczka i koperty to nieduży wydatek i moim zdaniem warto go ponieść dla zwykłego spokoju.

To chyba chodzi raczej o to że jak wykonamy usługę i wystawimy fakturę na której się podpisze klient to mamy podstawy do ścigania sądowego żeby się ten klient wywiązał, a jeśli wystawimy fakture elektroniczną bez podpisu klienta no to zbytnio nie ma jak walczyć o zapłatę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności