Skocz do zawartości

CMS how to

vel

Rekomendowane odpowiedzi

Zasadniczo zaczynam przymiarki do budowy swojego cms'a v2.0 i zastanawiam się nad tym, co będzie lepsze, w sensie podejścia do tematu. Oto jakie mam alternatywy:

1. Budujemy CMS nastawiony na maksymalną uniwersalność - dowolne moduły wpisane w ramy systemu autentykacji i poziomu przywilejów; próbujemy pisać w miarę ogólne klasy wyświetlania, manipulacji danymi; moduły konfigurowane przez pliki konfiguracyjne w php

Zalety: mamy uniwersalny cms, właściwie do dowolnego site

Wady: konieczność konfiguracji (pewnie okaże się dosyć skomplikowanej), większa szansa na błędy w modułach

2. Budujemy CMS z nastawieniem na pewne gotowe moduły, oczywiście z czasem dokładane, wpisane również w ogólny koncept autentykacji userów.

Zalety: gotowe, dopracowane, sprawdzone, przetestowane moduły

Wady: tylko pewne gotowce, co oznaczać może konieczność dopasowań do potrzeb serwisów i zawsze trzeba i tak dopisać coś nowego

Podzielcie się komentarzami, opiniami, który wariant stosujecie w swoich rozwiązaniach. Bo mam dylemata, a fajnie byłoby w miarę na początku coś zdecydować :)

:)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

to zalezy co chcesz pozniej zrobic z tym cms.

Sprzedawac jako oddzielny produkt czy samemu instalowac na sajtach.

Wedlug mnie trzeba polaczyc oba rozwiazania, tj. miec pewien podstawowy zestaw modulow z mozliwoscia dodawania kolejnych, uniwersalnych.

Prawdopodobnie i tak w kazdej nowej instalacji cos bedziesz dodawac/zmieniac wiec lepiej miec to w modulach ktore pozniej wykorzystach u innego klienta.

Jednak pewnie u kazdego powtorza sie wspolne elementy, wiec dobrze jest miec je napisane i przetestowane.

Rems Ridgid dla profesjonalistów

malarze malarstwo - biografie artystów

projekty graficzne - dla klientów Twojej firmy

Mam pytanie:

Dlaczego piszesz cos od zera skoro juz sa tego typu softy napisane, malo tego sa sprawdzone i wiadmo czego sie w nich spodziewac.

Stwórz strone dla klienta ( np. firmy budowlanej ) gdzie będą tylko podstrony i wrzuć tam np. PHP-Nuke. Nie znam firmy która wrzucała by gotowy, darmowy cms dla klienta :). Większość z nich ma swoje autorskie oprogramowanie.

Pozdrawiam

Mam pytanie:

Dlaczego piszesz cos od zera skoro juz sa tego typu softy napisane, malo tego sa sprawdzone i wiadmo czego sie w nich spodziewac.

84374[/snapback]

Ano dlatego, że żaden poważny klient nie będzie chciał mieć serwisu jak każdy inny na danym gotowy cms, ano dlatego, że nie będzie chciał w stopce mieć info jaki to darmowy cms napędza jego stronę, ano dlatego, że pisząc własny cms dostosowujesz go do swojej wizji sprzedawanego produktu itp itd etc

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Nie myślałeś może nad zastosowaniem któregoś z gotowych frameworków?

a czy coś godnego polecnia by było ? bo jakoś php-nuke i tym podobne systemy kompletnie mnie nie przekonują. myślę o czymś autorskim, na czym można by budować site o określonych funkcjonalnościach dokładając tylko szatę graficzną i zmieniając template stron. oczywiście, że stopniowo trzeba by dopisywać nowe moduły, ale to nieuniknione :D

cóż, trzeba przemyśleć, rozrysować sobie plan działania i znaleźć czas na klepanie :)

a czy coś godnego polecnia by było ? bo jakoś php-nuke i tym podobne systemy kompletnie mnie nie przekonują.

84459[/snapback]

Szczerze mówiąc sam frameworki znam jak narazie głównie z teorii, gdyż w praktyce tylko kilka testowałem i to bardzo pobieżnie. Temat jest jednak bardzo ciekawy, polecałbym Ci zakup obecnego numeru PhpSolutions, gdzie sporo o tym napisano. Na forum.php.pl tez znajdziesz kilka ciekawych dyskusji dot. frameworków.

Nie ma ich co porównywać z PhpNuke czy ogólnie CMSami - to jest całkiem inna klasa aplikacji.

Co do przykładów, to podam te najbardziej znane:

- Prado

- Seagull Php Framework

- Mojavi

- Phiend - napisany przez Polaka, jednego z forumowiczów php

Po wyjściu php5 pojawił się wysyp frameworków, wybór jest naprawdę bardzo duży i każdy może wybrać coś dla siebie.. Przejrzyj podane przeze mnie aplikacje, zajrzyj też na forum php.pl, możesz też wpisać w googlach "php5 framework" - informacji znajdziesz aż nadto...

Ja bym był za rozwiazaniem nr 1 ale z doswiadczenia wiem ze to nie takie proste. Sam buduje cmsa narazie jest w postaci nr 2 czyli mam gotowe moduly ale to rozwiazanie nie jest najlepsze bo kazdy klient jest inny i zawsze mam troche roboty czasem wiecej czasem mniej ale zawsze jest robota. Wybierajac rozwiazanie nr 1 napiszesz raz a pozniej tylko zbierac profity :zeby: ewentualnie robic upgrady

Jacenty

[url="https://www.techarts.pl/"]projektowanie stron warszawa[/url] | [url="https://katalog.evr.pl/"]katalog stron internetowych[/url]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności