Skocz do zawartości

Umowa o dzieło

Oki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie finalizuje umowe o dzieło z grafikiem i chce on skany moich dokumentów rejestrowych firmy, nip-u i regonu. Czy to normalne, po co mu te skany?

Oczywiście płace zaliczke przed rozpoczęciem prac. Jak się zabezpieczyć przed tym, żeby nie kupić kota w worku. Ja wymyśliłem zapis, że Wykonawca umieści Dzieło w każdym swoim portfolio. Co niejako jest gwarancją jakości. Ale może są inne sposoby?

...Ja wymyśliłem zapis, że Wykonawca umieści Dzieło w każdym swoim portfolio...

A On chce skany potwierdzające, że rozmawia z firmą, a nie gościem, który potem bedzie udawał, że nie było tematu :brawa:

Widziałeś jego prace? Jak tak, to wiesz jaka to jakość i albo Ci to odpowiada, albo szukasz czegoś innego.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Ja wymyśliłem zapis, że Wykonawca umieści Dzieło w każdym swoim portfolio.
A obecne prace z portfolio są dla Ciebie zadowalające? Czasem się trafi takie portfolio, że trudno by mu było bardziej zaszkodzić :brawa: ... więc trudno powiedzieć czy to może być gwarancją.

Standardowo szczegółowo spisana umowa jest zabezpieczeniem interesu obu stron ( Zleceniodawcy i Zleceniobiorcy ) ... z określeniem:

- wymogów zlecenia,

- praw i zobowiązań każdej ze stron,

- terminem realizacji oraz terminami na poprawki,

- terminem wypłacenia i wysokością wynagrodzenia,

- itd.

Moim zdaniem lepsze od zaliczki :brawa:

Pozdrawiam :brawa:

Tak, to jak najbardziej normalne, że przed podpisaniem umowy przedstawia się sobie dokumenty rejestrowe firm, które tę umowę podpisują. Czasem nawet robi się z nich załączniki do umowy.

Dane rejestrowe firmy nie są żadną tajemnicą. W Krajowym Rejestrze Sądowym są one ogólnie dostępne, nawet przez Internet.

Poradnia Dietetyczna Magia Zdrowia, a w niej przyjazny dietetyk :).

Centrum Medyczne z Wrocławia - lekarze specjaliści, badania, rehabilitacja.

Strona internetowa poświęcona unikatowej chińskiej sztuce walki - wejdź na kung fu Wrocław!

Dane rejestrowe firmy nie są żadną tajemnicą. W Krajowym Rejestrze Sądowym są one ogólnie dostępne, nawet przez Internet.

Dokładnie tak dane te nie są tajemnicą, to tak jak z dowodem osobistym, dowód masz, ale aby zweryfikować Twoją tożsamość w każdym urzędzie poproszą Cię o pokazanie go, celem identyfikacji. Więc spokojnie możesz przesyłać skany, to normalna procedura.

Jak się zabezpieczyć przed tym, żeby nie kupić kota w worku.

Generalnie musisz dobrze i jasno skonstruować umowę. Dobrze, abyś jasno określi co jest przedmiotem prac i kiedy dzieło jest wykonane.

Jeśli będzie miał Ci ktoś sprzedać kota w worku, to Ci sprzeda niezależnie co napiszesz w umowie, ale jak będziesz miał na wszystko papiery to możesz egzekwować swoich prac. Niestety miałem możliwość sprawdzić to na własnej skórze, więc wiem o czym piszę.

Z doświadczenia, wiem, że najlepszym zabezpieczeniem jest wybieranie sprawdzonych posiadających sporo prac i dobrą opinię osób.

Do umowy o dzieło dołączasz jeszcze umowę o przekazanie autorskich praw majątkowych, to zabezpiecza Cię na przyszłość po skończeniu dzieła.

Artysta nie chce zabardzo zgodzić się na ten zapis o portfolio, tłumacząc:

- jak długo? prace w portfolio się dezaktualizują ze zmianami w modach projektowych

- w którym portfolio? bo powstają moje nowe portfolia z kompleksowymi realizacjami www, z szybkimi projektami, do żadnego z nich ten projekt nie bedzie pasował

- klient ma zawsze wpływ na projekt i jego zdanie jest priorytetem, często zdarza się więc, ze projekt robi się pod gust klienta i nie zawsze potem nadaje się do portfolio, odpowiada on jednak oczekiwaniom klienta.

W końcu ustaliliśmy, że w przypadku nie zaakceptowania projektów wstępnych zrywamy umowe, a zaliczka będzie wynagrodzeniem za ta wstępne projekty. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności