Skocz do zawartości

Flash a pozycjonowanie

Lagotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie krotkie pytanie czy strona calkowicie stworzona we flashu wplywa niekorzystnie na pozycjonowanie?

Wiem ze flash generuje w kodzie cos w stylu : "urls used in movie, tekst used in movie" ale wciaz nie jestem pewien co do odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi ;)

Nie zgodze sie.

Mamy ponad 10 wypozycjonowanych stron flashowych na srednio-trudne hasla(gdzie np kredyty uznajemy za haslo trudne ) do top5 i nie bylo wiekszych problemow.

https://www.insideria.com/2009/04/effective...g-alternat.html

https://www.reelseo.com/swfobject-video-seo/

M.Z

Nie napisałem, że się nie da, tylko, że wpływa negatywnie.

Przy total flashu traci się wejścia na niszówki, które wypłyną same po wzmocnieniu domeny. Przy pozycjonowaniu normalnej strony oprócz słów kluczowych ma się większy bądź mniejszy ruch z fraz dodatkowych. Przy flashu nie ma szans na rozbicie pozycjonowania na kilka podstron, co skutkuje koniecznością likowania wyłącznie domeny głównej.

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

Nie powiedziałbym, że jest znacznie trudniej ... jest inaczej ;) Flash ogranicza możliwości optymalizacji, ale ich nie uniemożliwia, a boty w odróżnieniu od tego co się ogólnie przyjęło uważać, są w stanie wyciągać treści oraz linki z Flasha ;)

Da się taką stronę pozycjonować, a dla osób które nie zwracają szczególnej uwagi na optymalizację serwisu przed linkowaniem, nie powinno mieć większego znaczenia czy to statyczna strona czy osadzony dynamiczny .swf :P

Pozdrawiam ;)

P.S. Jedyne co Flash może uniemożliwiać to long tail, ale nie spotkałem się z np. sklepem internetowym, gdzie kilkadziesiąt produktów zaprezentowanych by było przy użyciu Flasha :P

a boty (...) są w stanie wyciągać treści oraz linki z Flasha :P

Potrafią tylko zaindeksować, oraz podążyć za linkiem - na chwilę obecną nie są w stanie "złapać" anchor text z linka, więc leży i kwiczy linkowanie wewnętrzne

nie spotkałem się z np. sklepem internetowym, gdzie kilkadziesiąt produktów zaprezentowanych by było przy użyciu Flasha ;)

A ja już widziałem, była nawet o tym dygresja w dyskusji na GL, ale teraz już chyba tego nie znajdę

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

dowiedzialem sie sporo, ale wasze zdania sa tak podzielone ze ciezko wyciagnac jakies solidne wnioski, w kazdym badz razie wydaje mi sie ze witryny stworzone calkowicie we flashu sa wciaz malo popularne, czyli chyba lepszym rozwiazaniem bedzie wstawienie elementow flasha do "standardowej strony".

To jest najlepsze rozwiązanie ... efektowny nagłówek we flash'u z np. animowanym menu ( <a href="...">anchor</a> może iść w <noscript>), a cała reszta jako łatwoprzyswajalny statyczny kod, który boty uwielbiają czytać ;)

Efektowność Flash'a z efektywnością statycznego kodu można połączyć ... bez problemów ;)

Pozdrawiam :)

A ja mam takie pytanie, do ludzi w temacie: wiadomo, że google potrafi zaindeksować treść z flasha. Pytania:

1. Ale czy np. potrafi też prawidłowo rozpoznać nagłówki, pogrubienia, itp. - słowem, elementy które mają znaczny wpływ na pozycjonowanie? Może ktoś robił testy w tym temacie?

2. Skąd bierze się to utrudnienie w pozycjonowaniu stron flashowych o którym piszecie?

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

no bo tak naprawde kod flashowy to :

<!--url's used in the movie-->
<a href="index.html"></a>
<!--text used in the movie-->
<!-- saved from url=(0013)about:internet -->
<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="https://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" width="112" height="143" id="gora_2" align="middle">
<param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />
<param name="movie" value="swf/gora_2.swf" /><param name="quality" value="high" /><param name="bgcolor" value="#FFFFFF" /><embed src="swf/gora_2.swf" quality="high" bgcolor="#FFFFFF" width="112" height="143" name="gora_2" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</object>

jest tekst sa linki ale co z tego, gdy pogrubiamy czcionke we flashu nie jest to tak widocznie w kodzie, naglowek tez odpada, zaten najlepiej zrobic tak jak napisal Grim

To jest najlepsze rozwiązanie ... efektowny nagłówek we flash'u z np. animowanym menu ( <a href="...">anchor</a> może iść w <noscript>), a cała reszta jako łatwoprzyswajalny statyczny kod, który boty uwielbiają czytać ;)

Efektowność Flash'a z efektywnością statycznego kodu można połączyć ... bez problemów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności