Skocz do zawartości

Płatna domena - bezpłatny serwer WWW a narzędzia webmasterskie Google

Marcin P.

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam jeśli błędnie zamieściłem temat nie w tej przestrzeni, w której trzeba.

Posiadam wykupioną domenę, jednak stronę WWW umieściłem na bezpłatnym serwerze.

Przy próbie używania narzędzi webmasterskich Google nie mogę dodać adresu domenowego gdyż przeglądarka nie może dokonać weryfikacji strony, musiałem podać bezpośredni adres do bezpłatnego serwera, na którym fizycznie strona jest umieszczona.

Zastanawiam się jaki to będzie miało wpływ na poprawność zindeksowania strony przez przeglądarkę i wykonywanie analiz, które są dostępne w narzędziu.

Czy ktoś miał podobne problemy i umie im zaradzić?

Marcin P.

Musisz skonfigurować na serwerze republiki tę domenę (o ile jest to tam w ogóle możliwe), a następnie w Home.pl przekierować ją na DNS lub IP (a nie jak jest teraz - URL).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Podaj adres strony.

Wykupiona przeze mnie domena to www.mojwlasnymilion.pl, która przekierowuje na darmowy serwer WWW https://mojwlasnymilion.republika.pl

Gdy zamieściłem w sekcji <META> wskazaną przez Google zawartość to tylko gdy rejestrowałem stronę oryginalną umiały odszukać i poprawnie zidentyfikować zawartość sekcji, gdy próbowałem rejestrować domenowy adres otrzymywałem informację o niemożności odnalezienia sekcji.

Podejrzewam, że Google patrzy na docelową stronę, nie przekierowanie... albo postawisz serwis normalnie na domenie .pl albo skonfiguruj Google pod twojapoddomena.republika.pl...

Podobnie mam z Google Maps... (jedyna chyba usługa oprócz wyszukiwarki, której używam od Google ; )

Gdy zamieściłem w sekcji <META> wskazaną przez Google zawartość to tylko gdy rejestrowałem stronę oryginalną umiały odszukać i poprawnie

Proponuje usunąć zawartość google z sekcji meta i wygenerować odpowiedni plik, który należy wgrać na serwer do głównego katalogu strony.

Dodaj stronę>>Weryfikacja własności>>Metoda weryfikacji>>Prześlij plik HTML na serwer>>Pobierz

To działanie wyeliminuje ewentualny błąd w dodaniu kodu do meta.

Jeśli był błędnie dodany, to teraz powinno zweryfikować Twoja stronę.

Jeśli nie, to najprawdopodobniej adres Twojej nowej domeny musi rozpropagować się po DNS.

I tu potrzebna będzie chwila cierpliwości.

Google czyta adres taki jaki jaki dodasz i nie ma to wpływu na statystyki, ale aby mogła być przeprowadzona weryfikacja, adres musi być stabilny.

Pytanie kiedy zrobiłeś przekierowanie domeny na nowy serwer ??

Proponuje usunąć zawartość google z sekcji meta i wygenerować odpowiedni plik, który należy wgrać na serwer do głównego katalogu strony.

To działanie wyeliminuje ewentualny błąd w dodaniu kodu do meta.

Jeśli był błędnie dodany, to teraz powinno zweryfikować Twoja stronę.

Jeśli nie, to najprawdopodobniej adres Twojej nowej domeny musi rozpropagować się po DNS.

I tu potrzebna będzie chwila cierpliwości.

Google czyta adres taki jaki jaki dodasz i nie ma to wpływu na statystyki, ale aby mogła być przeprowadzona weryfikacja, adres musi być stabilny.

Pytanie kiedy zrobiłeś przekierowanie domeny na nowy serwer ??

Zrobiłem tak jak doradziłeś, niestety nadal weryfikacja adresu domenowego nie następuje. Przekierowanie wykonałem w dniu wczorajszym w godzinach porannych. Możliwe, że faktycznie potrzeba czasu.

W panelu na republika.pl kliknij Domeny i tam dodaj swoją domenę do konta hostingowego.

W home.pl ustaw serwery DNS na nms1.onet.pl i nms2.onet.pl, po kilku godzinach zacznie działać domena bez przekierowania.

Z tego co doczytałem na republika.pl to wiąże się to z przeniesieniem domeny i można to wykonać dopiero 21 dni po zarejestrowaniu domeny u innego dostawcy.

Chyba, że mówisz o jakieś konfiguracji, której nie mam niestety dostępnej w opcjach administrowania swoim kontem.

Eh, poważnie nie możesz odżałować tych 20 zł na jakiś najtańszy i jednocześnie nie-krzakowy hosting?

Czyli mój wybór na republikę był błędem? Nie jest to najlepszy hosting? Inwestycja póki co to 36,00 zł na wersję PRO republiki i 12,08 zl za rejestrację domeny.

A masz tam jakiś support? B)

Jeśli tak, to napisz do republiki pytanie, czy możesz na ich serwer oddelegować domenę, nie zmieniając jednocześnie jej rejestratora. Jeśli tak, to nie będzie problemu.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

A masz tam jakiś support? :)

Jeśli tak, to napisz do republiki pytanie, czy możesz na ich serwer oddelegować domenę, nie zmieniając jednocześnie jej rejestratora. Jeśli tak, to nie będzie problemu.

Niestety nie zgodzili się na takowe rozwiązanie. Podjąłem decyzję o przeniesieniu rejestratora z home.pl na republika.pl ale mogę to wykonać dopiero po 21 dniach od zarejestrowania domeny u danego rejestratora. Póki co muszę się przemęczyć...

Kod weryfikacyjny mozna wyslac na serwer jako metatag lub plik html .Kod metatag musisz umiescic w sekcje begining of body ale jezeli nie dziala poniewaz uzywasz najnowszy edytor stron to wpisz w sekcje between head tag. Jezeli chcesz wygenerowac site map lub dodac jakis dodatki na strone z konta google bo napewno w tym celu chcesz w google zweryfikowac witryne to zalecam ci przeslanie pliku metatag poniewaz plik html jest bardziej skamplikowanym sposobem i wymaga wiekszych umiejetnosci.Mialem kilka tygodni temu podobny problem i zapewniam cie ,ze w moim przypadku tez zwiazane z republika i hosting nie mial z tym nic wspólnego.Calkiem mozliwe, ze zle zrozumialem pytanie i nie mam racji.

Mialem kilka tygodni temu ten sam problem i zapewniam cie ,ze hosting nie ma z tym nic wspólnego.

najlepszy, po co wprowadzasz ludzi w błąd?

Nie znam się - nie wypowiadam się, prosta zasada...

W przypadku gdy strona działa na RAMKACH (tzw. "przekierowaniem url" - tak btw ten termin jest grubym nadużyciem, bo przekierowanie url to 301/302 a ramki to ramki), to wyjście jest jedno: ZAMIENIĆ ramki na DNS.

Mialem kilka tygodni temu ten sam problem i zapewniam cie ,ze hosting nie ma z tym nic wspólnego.

najlepszy, po co wprowadzasz ludzi w błąd?

Nie znam się - nie wypowiadam się, prosta zasada...

W przypadku gdy strona działa na RAMKACH (tzw. "przekierowaniem url" - tak btw ten termin jest grubym nadużyciem, bo przekierowanie url to 301/302 a ramki to ramki), to wyjście jest jedno: ZAMIENIĆ ramki na DNS.

Google od jakiegos czasu zezwolil na korzystanie z jednej witryny kilku webmasterom-uzytkownikom jednoczesnie i dlatego na strone mozna dodac kilka kodów weryfikacyjnych z wielu miejsc swiata na globie i korzystac w czasie rzeczywistym i nalezy go umiejetnie umiescic i najlepiej zrobic to nalezy z narzedzia zewnetrznego. Przegladarki sa non stop latane i wiec mozliwe ze active.csm (jezeli taki posiada i o to chodzi pytajacemu) darmowego serwera jest na tyle wadliwe-nieaktyualizowane, ze macie race zalecajac przenisc uslugi na inny serwer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności