Skocz do zawartości

Porównanie stron branży

kemis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Zajmuję się amatorsko pozycjonowaniem - a może lepiej powiedzieć kreowaniem dobrej pozycji dla swojego sklepu metodami dostępnymi dla zwykłych ludzi smile.gif

Dodam, że jest to moje zajęcie raczej z zainteresowania, a nie główna rzecz której mógłbym się oddać całościowo, stąd pewnie dosyć amatorskie i powierzchowne podejście do tematu...

Przechodząc do meritum - przeczytałem co nieco już o pozycjonowaniu z pozycji książkowych wydanych w jęz. polskim. Stosuję metody oparte głównie na wpisywaniu do katalogów, wykupywaniu linków tekstowych na stronach powiązanych tematycznie, wykupywaniu reklam w google adwords. Wcześniej korzystałem z linkme, ale się wycofałem. Dodatkowo buduję serwisy tematyczne które mają stanowić dla mnie zaplecze...

Pracuję sobie nad tym wszystkim... efekty oczywiście mam - jednakże są one nieporównywalnie gorsze niż dla pozostałych pozycji. I tak dla przykładu podaję:

www.gadzetex.pl

Page rank 4

B/L GOOGLE - 203

Alexa rank: 1,6 mln

www.gadzeter.pl

Page rank 3

B/L Google - 16

Alexa rank: 0,7 mln

www.bigboystoys.pl

Pare rank 4

B/L google - 77

Alexa rank: 0,5

i oczywiście totalny lider: www.toys4boys.pl

Czyli największy problem pojawia się w przypadku ruchu - a to oczywiście wynika z warunków, że dla wszystkich głównych haseł w branży gadżetex występuje dosyć nisko. W czasie gdy strony wymienione wcześniej są w zakresie 1 strony na hasło prezenty itp. strona gadżetex jest na pozycji 60... Przy porównaniu treści - strona też nie wypada najgorzej...

Czy mogę prosić o jakąś powierzchowną analizę jak odmienić opisaną wyżej sytuacje. Może popełniam jakiś podręcznikowy błąd?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam

KEMIŚ

www.gadzetex.pl funkcjonuje w oparciu o fatalny skrypt (którego zoptymalizować się nie da, bo pewnie nie otrzymasz dostępu do kodu).

gadżetex występuje nisko w wynikach bo jest niezoptymalizowany.

A masz informację jakie platformy oferujące sklepy w granicach 2 - 3 tyś (za sklep), lub do 1 tyś miesięcznie będą lepszy rozwiązaniem w takim przypadku?

A z czym głównie są problemy przy optymalizacji - do części plików mam dostęp - może mogę coś zmienić.

Z góry dzięki za odpowiedź!

Tak jak kolega powiedział skrypt jest fatalnie zoptymalizowany masa

| 
w kodzie odstrasza;) A co do skryptów to polecam tutaj niestety xann.net (tak Tomek nie lubisz mnie ja Ciebie też ale na sklepach się znasz). Miałem przyjemność pozycjonować sklep stworzony przez xanna i byłem mile zaskoczony. No i z tego co klient mówił nie taki drogi.

Edit. Wstawiając bannery reklamowe sklepów gdzie niektóre produkty można kupić 2krotnie taniej nie przyciągasz klientów(przykładowo Gelli coś tam u Ciebie 24zł z groszami w bannerze poniżej 12 z groszami.

Tak jak kolega powiedział skrypt jest fatalnie zoptymalizowany masa
 | 
w kodzie odstrasza;) A co do skryptów to polecam tutaj niestety xann.net (tak Tomek nie lubisz mnie ja Ciebie też ale na sklepach się znasz). Miałem przyjemność pozycjonować sklep stworzony przez xanna i byłem mile zaskoczony. No i z tego co klient mówił nie taki drogi.

Edit. Wstawiając bannery reklamowe sklepów gdzie niektóre produkty można kupić 2krotnie taniej nie przyciągasz klientów(przykładowo Gelli coś tam u Ciebie 24zł z groszami w bannerze poniżej 12 z groszami.

Witaj!

Dzięki za informację, obejrzę sobie ten sklep.

Jeśli chodzi o baner pod spodem - jest to baner oferty hurtowej dostępnej tylko B2B - stąd różnica w cenie. Gelli coś tam :) w hurcie 12,00 zł netto przy zakupie dużej ilości w detalu 24,90 brutto - już przy jednej sztuce. Do tej pory ceny miałem w hurtowni zakryte, ale o wiele lepsze efekty osiągam przy cenach odkrytych...

W jaki sposób sprawdzacie ilość kodu? Wchodzicie po prostu w źródło i sprawdzacie długość? Czy istnieje jakieś ciekawe narzędzie? Do sporej liczby plików z kodem mam dostęp - czy ma sens branie się za poprawianie, czy po prostu sklep na home to mogiła?

Dziwi mnie to bo sklep jest bardzo dobrze podlinkowany a efekty tak słabe jak opisałem na początku - czy tak silne różnice mogą wynikać właśnie tylko z za dużej ilości kodu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności