Skocz do zawartości

[Wordpress] Monitorowanie scieżki dla konwersji

przemeks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem zapytać czy ktoś z Was natknął się na jakieś narzędzie dedykowane dla Wordpress'a bądź też nie, które pozwoli mi monitorować ścieżkę do konwersji na stronie.

Chodzi o to, że mam w serwisie kontent, który dostępny jest po podaniu hasła i chciałbym zaimplementować jakiś system, który ze wszystkich wejść wybrałby mi te, które przeszły do strony zahasłowanej i pokazał jaka była ścieżka do konwersji (tzn. skąd internauta wziął się na witrynie, jakie wcześniej przeglądnął podstrony).

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Musiał byś zapisywać w bazie [możne być czasowo przechowywane] wszystkie żądania stron jakie są robione z danego IP podczas jednej sesji czyli czas wejścia i adres URL strony itd i jeśli w adresie znajdziesz strony dostępna na hasło, płatne itd masz już ścieżkę konwersji w serwisie.

Implementacja takiego "systemu" jest stosunkowo prosta :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Proponowałbym założyć konto w Google Analitics, w którym możesz śledzić ścieżkę konwersji :)

Szybko, prosto.

Co do narzędzi, to kiedyś spotkałem odpowiednie wtyczki, ale z tego co pamiętam, korzystały z google analitics, tylko wyniki wyświetlane były w WordPress, a nie w panelu narzędzia na stronach google.

Dzięki wielkie za informacje, tak właśnie mi się wydawało, że w Google Analitics będzie to najlepiej zrobić, ale obecnie (jeszcze) nie wiem jak. Mógłbyś podać jakieś linki?

Link do czego ? https://www.google.com/analytics/

Instalujesz w stopce szablonu kod statystyk i to wszystko. Reszta już masz panelu google analytics...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Rzeczywiście można to w GA zrobić bardzo prosto. Jeśli ktoś chciałby badać ścieżki do konwersji stron zahasłowanych w WordPress'ie to podam moją solucję opartą o cele w GA.

1. Edytujemy plik wp-pass.php w głównym katalogu WP

2. W ostatniej linijce zamieniamy:

wp_safe_redirect(wp_get_referer());

na:

wp_safe_redirect(wp_get_referer()."#sms");

3. Teraz w naszym panelu GA tworzymy nowy cel o takich właściwościach:

- Typ: Docelowy adres URL

- Typ dostosowania: Dopasowanie wyrażenia regularnego

- Adres url: #sms

i gotowe :D

---dodano-----

A jednak GA nie chwyta "#sms", jako osobnej podstrony, dlatego trzeba zmienić na jakiś inny identyfikator, np. "/1/".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności