Skocz do zawartości

Płatności z allegro - czyli jak monopolista robi sobie dobrze...

Nocny Świat

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma co narzekać... Faktycznie nie zachowali się w porządku narzucając wszystkim sprzedawcom PzA, ale ogółem to jest dobry system, bo pozwala skrócić kupującemu czas oczekiwania na przesyłkę. Poza tym można ustawić wypłaty z PzA, by były realizowane codziennie, więc nie wiem w czym problem - i nie ma co patrzyć ile oni zarabiają na przetrzymywaniu pieniędzy, bo samemu byśmy i tak dużo nie zarobili wkładając je na lokaty overnight.

Gorzej będzie, jeśli PzA stanie się płatne (jak PayPal) - nie będzie można zablokować przelewania pieniędzy przez PzA ani obciążać kupującego dodatkowymi kosztami z tego tytułu - to będzie prawdziwy problem, bo nie każdego stać na zapłatę dodatkowych 2-3% prowizji wpłaty.

Co do ostatnich absurdów Allegro, warto wymienić nowy formularz dostawy! Klient ma prawo samemu sobie wpisać jej koszt! :D

Ostatnio mialem wlasnie dziwna sytuacje - koles pisze, ze mi wplacilem przez PzA. Ja nic takiego nie udostepnialem, wchodze do panelu patrze, ze mam wylaczone PzA, a mimo to kasa poszla i musialem wszystko ustawiac zeby ja odebrac. Nie powinni tak robic, bo to doprowadzi do konfliktu miedzy kupujacymi, a sprzedajacymi. Juz widzialem, ze niektorzy maja opisy na aukacjach, ze nie akceptuja PzA i nawet jak ktos tak wplaci to nie bedzie to uwzglednione.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Allegro odpowiada, że nie planuje wprowadzić opłat za PzA, bo mimo, iż pośredniczenie w transakcjach jest dla nich kosztowne, to dzięki temu serwis staje się bardziej bezpieczny i wygodniejszy dla kupujących, co na dłuższą skalę opłaci im się, bo zdobędą tym więcej użytkowników.

Zobaczymy jak to będzie naprawdę...

To jest biznes, więc wydaje mi się, że kiedy osiągną próg, w którym już nie będą w stanie zdobywać użytkowników w szybkim tempie, wprowadzą opłaty za PzA.

Kwestia czasu kiedy zaczną za to liczyć sobie dodatkowe opłaty.

zawsze mogą tak jak obiecali "nie pobierać opłaty za PzA", ale w ramach rekompensaty dorzucą 1% do prowizji od sprzedaży...

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności