Skocz do zawartości

Odzyskanie utraconych danych w pliku na pc

tomierc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy da się odzyskać dane w pliku na PC, plik tekstowy który miał dużo tekstu. Na dysku twardym był jakiś błąd więc wyłączyłem pc po zapisaniu pliku. Na starcie systemu była funkcja CHKDSK c: /f która naprawiała uszkodzone pliki. Po włączeniu pc plik tekstowy ma 0 kb i jest pusty.

Czy da się odzyskać jakoś te dane?

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

Pliki tekstowe są bardzo trudne do odzyskania, bo z tego co pamiętam nie tworzą żadnych nagłówków czy coś takiego. Sam kiedyś chciałem taki plik odzyskać po awarii systemu, odzyskałem wszystkie niepotrzebne pliki, a tekstowych niestety nie. Od tego czasu stosuje program do automatycznego backupu

Testowałem kilka darmowych programów do backupu i moim zdaniem najlepszy jest Cobian Backup: https://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm - dużo fajnych opcji i robi najszybciej backup spośród testowanych.

Problemem może być tylko to, że nie ma na razie tłumaczenia na nasz język - więc podstawowa znajomość angielskiego by się przydała

Cobian Backup to fajny program, używałem go przez pewien czas, ale uważam, że jeszcze nie jest zbyt dopracowany i stabilny, zarówno w wersji 9 jak i 10, przynajmniej u mnie zdarzało mu się zawieszać, lub czasami okazywało się że nie archiwizował najnowszych wersji bez żadnego uzasadnienia. Jeżeli komuś zależy na plikach to polecam komercyjne rozwiązanie typu Auto-Backup lub jakiś zagraniczny odpowiednik, zazwyczaj dają 1-2 GB za free i są o wiele bardziej stabilne.

Ja korzystam z tego polskiego rozwiązania, jest proste w obsłudze i jak na razie wszystko robi prawidłowo, nawet wejście w stan wstrzymania w trakcie tworzenia backupu nie jest problemem (w Cobian Backup niestety było).

Ja obecnie wykorzystuję zaledwie 300 MB na najważniejsze pliki i dokumenty, większe i mniej istotne pliki po prostu zgrywam na Płyty (Muzyka itp.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności