Skocz do zawartości

Zmiana struktury strony + zmiana domeny

kra1986

Rekomendowane odpowiedzi

Poradźcie mi proszę co w przypadku gdy planuję zastąpić obecny sklep internetowy, nowym w którym struktura adresów jest zupełnie inna (starszy sklep oparty na OSCOMMERCE a nowy na MAGENTO - ładniejsze URL'e).

Czy moja wypracowana pozycja w wynikach wyszukiwania ulegnie zmianie ?

Czy mój wypracowany PageRank (3) zmieni się na 0, struktura strony jest zupełnie inna, URLe które obecnie prowadzą do produktu w nowej odsłonie do niego nie zaprowadzą.

Jak się przygotować na tak dużą zmianę?

Obecna odsłona która jest podpięta pod domenę PL, będzie zamieniona nową (inna struktura) ponadto będzie ona dostępna pod domeną EU, przez najbliższe ok pół roku, i tu nasuwają się pytania;

Czy można w wypracowanych wynikach wyszukiwania zastosować przekierowanie na domenę EU (z obecnej PL)

Jak można zastosować przekierowanie dla wszystkich produktów ?

@Czy moja wypracowana pozycja w wynikach wyszukiwania ulegnie zmianie ?

TAK

@Czy mój wypracowany PageRank (3) zmieni się na 0,

NA PR ma wpływ linkowanie zewnętrze jak i wewnętrzne więc będzie miało to wpływ nie koniecznie do 0;

@Jak się przygotować na tak dużą zmianę?

Na ogólny zasadach zmiany adresowania = zaawansowane przekierownia 301 z starych na nowe adresy ;

@Jak można zastosować przekierowanie dla wszystkich produktów ?

Na ogólny zasadach przekierowania adresów np za pomocą modrewritte w apache, lub php;

Bez tego nastąpi spadek pozycji, a co za tym idzie i zamówień....

----

Idealnie by było gdyby żądanie starego adresu produktu np

/produkt.php?jaki=buty - redirect 301 -> /buty.html {czyli nowe adresowanie w magento}

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W Google Webmaster Tools jest opcja zmiany domeny (w tej chwili z głowy nie powiem Ci jak sie nazywa). Ta opcja wykorzystywana jest właśnie w przypadku zmiany domeny. Ale niestety, zmiana domeny pociąga za sobą utratę zewnętrznych linków. Do tego dochodzi zmiana samego linkowania. Kłopotliwe to jest.

Z punktu widzenia zewnętrznych linków dobrze by było utrzymywać starą domenę po to aby zrobić na niej przekierowanie 301 na nową domenę z nowym linkiem. Przemyśl jeszcze raz czy warto to robić. Z drugiej strony jeśli jesteś zdeterminowany to im szybciej tym lepiej.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

powiedźcie mi proszę, jak można zmodyfikować plik .htaccess tak aby przekierowywał z nazwy domena.pl na domena.eu

Rozumie że po takim wpisie w .htaccess klient trafiający do sklepu z wyników wyszukiwania googla, będzie przekierowany na odpowiednią podstronę ale z końcówką eu np: domena.pl/produkt1 = domena.eu/produkt1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności