Skocz do zawartości

Indeksowanie stron wyników wyszukiwania

pawelkorn

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie ze wskazówkami dla webmasterów można znaleźć tekst:

"Za pomocą pliku robots.txt można zablokować indeksowanie stron wyników wyszukiwania lub innych generowanych automatycznie stron, nieprzydatnych użytkownikom przechodzącym do witryny z wyszukiwarek."

który sugeruje blokowanie stron wyników wyszukiwania wewnętrznych wyszukiwarek. Dla mnie osobiście jest to sugestia ponieważ użyto w tym zdaniu słowa "można".

Z drugiej jednak strony znam opinie niektórych osób, że indeksowanie wyników wyszukiwarki wewnętrznej może prowadzić do filtra.

Nie jest tajemnicą, że korzystają z takiego rozwiązania największe serwisy np. gazeta.pl i jak to zwykle bywa w ich przypadku nie powoduje to żadnych negatywnych konsekwencji.

Czy ktoś z was spotkał się z przypadkiem negatywnego potraktowania takiego rozwiązania zaimplementowanego na stronie?

Co nowego?: SEO Narzędzia

Katalog regionalny: Twojepodkarpacie.pl

Odpowiedz jest prosta, duzy moze wiecej... ale do rzeczy, jak Twoja strona bedzie w sieci od dluzszego czasu, bedzie do niej prowadzic duzo dobrych linkow, strona bedzie miala spore "zaufanie" i duzo dobrego contentu to mozesz sobie na cos takiego pozwolic. Sam cos takiego ostatnio wdrozylem (domena 5-letnia)

Więc również waszym zdaniem nie jest to zgodne z wytycznymi Google lub bierzecie taką opcję pod uwagę, ale czy gdzieś spotkaliście się z oficjalnym potwierdzeniem takiego podejścia Google do indeksowania wyników wyszukiwania lub konkretnym przykładem ukarania strony, która z innych powodów nie była wątpliwej jakości?

Co nowego?: SEO Narzędzia

Katalog regionalny: Twojepodkarpacie.pl

• 3 lata później...

Podbijam temat. Czy dalej uważacie, że indeksowanie wyników wyszukiwania w dużych witrynach (min PR5) ma sens? Jak nie patrzyć w przypadku witryny, którą się zajmuję - są one zaindekowane i generują spory ruch z długiego ogona. Czy są w ogóle jakieś plusy po zablokowaniu ich w pliku robots.txt? Czy może to być np. powodem filtra na frazy, które z zaindeksowanym wewn. wynikiem wyszukiwania są związane tematycznie? Dodam, że wprowadzając optymalizacje w 90% przypadków blokuje wyniki wyszukiwania i sortowania w robots.txt

Nie jest tajemnicą, że korzystają z takiego rozwiązania największe serwisy np. gazeta.pl i jak to zwykle bywa w ich przypadku nie powoduje to żadnych negatywnych konsekwencji.

Komu wolno, temu wolno :) Kilka lat temu była moda na samoindeksujące się wyszukiwarki napakowane AdSense. Na początku trzymały się kilka miesięcy, później się skapnęli i miały żywotność kilka dni ale i tak się opłacało :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Dzięki za info Panowie. Może ktoś by jeszcze wiedział co się dzieje po zablokowaniu wyników wyszukiwania wyszukiwarki wewnetrznej w robots.txt z frazami z długiego ogona, czy tracimy bezpowrotnie ruch z tych stron? Bo jeśli nie ma za to filtrów, a podejrzewam, że w większych witrynach nie ma, w takim razie jest to tani sposób na ruch :). Mimo wszystko gdy taki serwis postanowimy jednak zablokować to strzelamy sobie w kolano czy Google jakoś wynagradza tak szlachetne działanie z kategorii White. Robił ktoś może testy?

co się dzieje po zablokowaniu wyników wyszukiwania wyszukiwarki wewnetrznej w robots.txt z frazami z długiego ogona, czy tracimy bezpowrotnie ruch z tych stron?

Jeśli miały one wysokie pozycje dzięki contentowi, do którego dostęp będzie zablokowany po takiej zmianie, to oczywiście ruch z nich spadnie. Pytanie tylko, jaki % wyszukiwanych i indeksowanych wyników wyszukiwań generuje ruch na Twojej stronie i czy warto o niego walczyć.

Przeanalizuj sobie dokładnie frazy generujące ruch w wynikach wyszukiwania. Być może warto dla części z nich utworzyć osobne podstrony zoptymalizowane pod ich kątem w dużo większym stopniu, niż podstrony z searcha.

• 3 tygodnie później...

To byłaby fajna opcja, ale niestety nie ma takiej możliwości Lexy. Wychodzi na to, że po zablokowaniu ruch z tych fraz spadnie.

A Czy indeksowanie wyników wyszukiwania może być powodem filtra? Domniemam, że tak. Czyli, jeśli teoretycznie blokujemy te wyniki to kiedy wychodzimy z takiego filtra. Od razu, po indeksacji, później czy może po ponownym rozpatrzeniu przez NDW. (jeśli w ogóle :) ) I czy jest to filtr na frazy, czy może przy okazji na całą domenę? :)

• 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim,

od ponad 2ch lat prowadzę bloga pod domeną www.mariuszkowalczyk.eu. Pierwsze 2 lata spędziłem na platformie jogger by pod koniec zeszłego roku przenieść się na wordpress.

Zacząłem również trochę bardziej interesować się SEO i tak oto odkryłem google webmasters.

Zauważyłem jednak coś bardzo niepokojacego, mianowicie google nie chce indeksować mojej strony, ze zdjęcia wynika, że już od dawna.

Pomoglibyście rozwiązać ten problem? www.jpg

Siwobrody - nie wiem, też jestem tu nowy, ale chyba nie w temacie pytanie zadałeś.

Podbijam temat. Czy dalej uważacie, że indeksowanie wyników wyszukiwania w dużych witrynach (min PR5) ma sens?

PR tu raczej nie jest wyznacznikiem, z tego co widać po wynikach, to są to głównie domeny gigantów, bardzo mocne i zapychają tym całe wyniki wyszukiwania, nawet jak tam nic nie ma w tych ich wynikach na temat.

Pamiętaj, że pracujesz po to żeby żyć, a nie żyejsz po to żeby pracować - tekst z reklamy piwa.

Oświetelnie i lampy LED https://www.oswietlenieled.info - lampy led i oświetlenie sufitowe użytkowe i dekoracyjne np. w kuchni.

https://antyhaczyk.blogspot.com/2014/03/jak-maksymalnie-bezpiecznie-inwestowac.html - jak bezpiecznie inwestować pieniądze?

https://www.google.p...ytaj wszystko o

https://www.google.p...i Faktu hasĹo"

Jak się chce to się da ale komu wolno temu wolno :) Robiłem coś podobnego kilka lat temu i zawsze się kończyło banem - site:null ale cóż :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności