Skocz do zawartości

Pozycjonowanie 3 sklepów

Darek1970

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam 3 sklepy z weźmy na przykład wrotkami. Chcę podnieść pozycje wszystkich 3.

Planuję postawić stronę ogólnie na temat wrotek, razem z forum, przepisami, technikami jazdy itd.

Plan mam taki:

1. postawię 10 stron zaplecza - każda ok. 5 podstron. Każda strona na innym IP i innej domenie. Do każdej domeny 5 subdomen znowu ze strona z 5 podstronami. Subdomeny będą oczywiście na tym samym IP co strona zaplecza.

I teraz jak mam linkować?

Planuję anchorami z zaplecza do strony na temat wrotek a dopiero z niej do sklepów.

Strony i podstrony zaplecza to będą opisy działów i produktów wzięte ze sklepu - je mam zamiar wpisywać do katalogów za pomoca Publikera.

Jak źle myślę to mnie naprostujcie lub poradzcie co tu ulepszyć/zmienić

1. 5 podstron to zdecydowanie za mało,(10 to totalne minimum)

2. Stawiając na subdomenach mało zyskujesz(tu pójdą dyskusje na temat ip domen bla bla bla każdy ma swoje techniki dla mnie 2 linki z jednego ip(1 domeny) są warte tyle co 1 link)

3.Na zaplecze najlepiej unikalne teksty bo jak zrozumiałem chcesz "opisy wzięte ze sklepu" wiec DC:).

4. Dodanie do katalogów za pomocą publikera trochę mało podepnij też pod swla;)

1. 5 podstron to zdecydowanie za mało,(10 to totalne minimum)

2. Stawiając na subdomenach mało zyskujesz(tu pójdą dyskusje na temat ip domen bla bla bla każdy ma swoje techniki dla mnie 2 linki z jednego ip(1 domeny) są warte tyle co 1 link)

3.Na zaplecze najlepiej unikalne teksty bo jak zrozumiałem chcesz "opisy wzięte ze sklepu" wiec DC:).

4. Dodanie do katalogów za pomocą publikera trochę mało podepnij też pod swla;)

1. Zastosuje się

2. Czyli 10 domen i 10 róznych IP?

3. Zapytam (byc może w oczach niektórych głupio) jak bardzo unikalne? Wystarczą ciagi synonimów, czy przepisac całkiem od nowa?

4. Jakies konkretniejsze porady. Które SWL? Na jak długo?

I pytanie zasadnicze: jeśli jeden ze sklepów stoi na samym IP co strona/portal o wrotkach, czy to w czymś przeszkadza?

@NetBusters Group

>1. 5 podstron to zdecydowanie za mało,(10 to totalne minimum)

5 podstron to zdecydowanie za mało na co? Skąd ta informacja, że 10 podstron to totalne minimum? Coś mi się wydaje, że została wyssana z palca.

>2. Stawiając na subdomenach mało zyskujesz(tu pójdą dyskusje na temat ip domen bla bla bla każdy ma swoje techniki

>dla mnie 2 linki z jednego ip(1 domeny) są warte tyle co 1 link)

I znów chciałbym się dowiedzieć dlaczego stawiając zaplecze na subdomenach mało zyskuję? No i kalkulacja, że 2 linki z jednego IP = 1 link? Bzdura.

>4.Dodanie do katalogów za pomocą publikera trochę mało podepnij też pod swla;)

Polecanie SWL-a osobie, która dopiero zaczyna przygodę z pozycjonowaniem jest trochę nie na miejscu. Punkty w SWL-ach można albo kupić albo samodzielnie zdobyć. W przypadku kupna - trzeba mieć przygotowany na to fundusz i to nie taki mały. Chyba, że polecasz tylko tymczasowe podlinkowanie zaplecza, żeby je zaindeksować i już. Co do zdobycia, to nasz autor musiałby dodatkowo poświęcić masę czasu na tworzenie stron pod SWL etc. To zabierze sporo czasu. Nie muszę chyba też mówić o tym, że SWL-a wypada używać z głową i dokładnie wiedzieć "co i jak", żeby przypadkiem efekt nie był odwrotny do zamierzonego.

@Darek1970

Twój plan jest w porządku, prócz kopiowania opisów ze strony (o czym pisał juz NetBusters Group), chociaż możesz je jakoś sprytnie wykorzystać - na przykład cytując opis wraz z odnośnikiem do konkretnego produktu. Postaraj się jednak, aby było jak najwięcej unikalnej treści - nie będziesz musiał się wtedy martwić o zaplecze.

Zamiast inwestować w 10 domen i 10 różnych IP kup 5 domen i na każdej zrób kilka subdomen i oszczędź trochę na IP - zaoszczędzone pieniądze przeznacz na wykupienie kilku linków, zleć ręczne katalogowanie czy tworzenie treści na Twoje zaplecze. :)

Jak linkować? Według testów najlepsze są linki w treści, ale możesz też po prostu umieścić link do swojego sklepu w menu i już.

>I pytanie zasadnicze: jeśli jeden ze sklepów stoi na samym IP co strona/portal o wrotkach, czy to w czymś przeszkadza?

Nie

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

...

Plan mam taki:

1. postawię 10 stron zaplecza - każda ok. 5 podstron. Każda strona na innym IP i innej domenie. Do każdej domeny 5 subdomen znowu ze strona z 5 podstronami. Subdomeny będą oczywiście na tym samym IP co strona zaplecza.

....

Musicie zrozumieć że 10 stron zaplecza nic nie daje, zaplecze liczy sie w setkach nie w sztukach, tównie dobrze można dodać do 10 "mocnych" katalogów jak stawiać 10 adresów po 5 stron

Marketing internetowy dla firm

zaoszczędzone pieniądze przeznacz na wykupienie kilku linków, zleć ręczne katalogowanie czy tworzenie treści na Twoje zaplecze. :)

OK. Tak zrobię. Jakies wskazówki w tej dziedzinie? Gdzie pójść w tej sprawie? Allegro?

Musicie zrozumieć że 10 stron zaplecza nic nie daje, zaplecze liczy sie w setkach nie w sztukach, tównie dobrze można dodać do 10 "mocnych" katalogów jak stawiać 10 adresów po 5 stron

Rozumiem, ze te 10 stron to dopiero początek - potem powinienem stawiac następne?

Rodzi sie więc kilka nastepnych pytań.

1. Ekonomia. Stawianie zaplecza rodzi koszty. Rozumiem, że to kwestia kalkulacji zysków generowanych przez sklepy do kosztów zaplecza.

2. Jak radzicie sobie z unikalnymi tekstami? Z wykształcenia jestem polonistą więc wiem, że każdy tekst mozna napisać na 10 sposobów, jednak do jakiego stopnia te teksty musza sie róznić. Tylko synonimy, zmieniac szyk zdań czy tez mieszac akapitami? Każdy z tych sposobów wymaga innego nakładu pracy.

3. Słynne DC. Dowiedziałem się , że google nie lubi DC, jednak powielanie tych samych tekstów jest w części istotą internetu. Ktos kogoś cytuje, ktoś kopiuje czyjąś stronę na co ten pierwszy ma niewielki wpływ itd. Jak w kontekście tego wygląda DC i pozycjonowanie?

2. Czyli 10 domen i 10 róznych IP?

3. Zapytam (byc może w oczach niektórych głupio) jak bardzo unikalne? Wystarczą ciagi synonimów, czy przepisac całkiem od nowa?

4. Jakies konkretniejsze porady. Które SWL? Na jak długo?

I pytanie zasadnicze: jeśli jeden ze sklepów stoi na samym IP co strona/portal o wrotkach, czy to w czymś przeszkadza?

2. Tak jest najlepiej.

3. To już kwestia gustów jeżeli synonimy będą miały sens to mogą być tutaj masz prosty wykrywacz plagiatów jeżeli powyżej 40% będzie duplicate to juz nie warte(Moje zdanie).

4. Swl osobiście polecam seomatik.pl i tak powiedzmy 10 linków dziennie 1000 w sumie ale gotlink.pl też może być. Polecił bym eweblinka.pl ale punkty drogie:D

@kutek

Przelicznik z testów porady z doświadczenia, no dobra może z swl to za daleko ale linkując zaplecze z swl nie można zaszkodzić chyba ze ktoś będzie an tyle inteligentny da 500k punktów na stronie , w końcu zaplecza pod roboty nie pozycjonujemy a linkujemy. (Chyba ze wartościowe to można wybić);D

Edit.

PS. Co do zapleczówek z 5 stronami to może w ogóle zacznijmy stawiać zaplecza tylko ze strona główną przecież po co pisać więcej?

Zapleczówka aktualizowana np. raz w tygodniu o nowy content jest mocniejsza od lekko podlinkowanej, ale nie aktrualizowanej. Jesli mam do wyboru zrobic strone pod linkme (15 tekstow = 1000 ptk ~100 linkow) to wole te 15 tekstow dodawac do zapleczowki i nie linkowac jej. % tekstow to moze byc na start przy zalozeniu wlasnie aktualizacji co 1-2 tyg.

Czepię się jeszcze tego DC. :P

Skorzystałem z tego linka do wyszukiwania plagiatów - efekt prawie wszystkie opisy z moich sklepów wyświetliły się na czerwono, co mnie nie dziwi, bo opisy produktów w sklepach internetowych najczęściej powstają metodą kopiuj - wklej, np ze strony hurtownika, który udostepnia opisy produktów.

Co w tej sytuacji? Czy to źle wpływa na pozycjonowanie sklepu?

Czepię się jeszcze tego DC. :P

Skorzystałem z tego linka do wyszukiwania plagiatów - efekt prawie wszystkie opisy z moich sklepów wyświetliły się na czerwono, co mnie nie dziwi, bo opisy produktów w sklepach internetowych najczęściej powstają metodą kopiuj - wklej, np ze strony hurtownika, który udostepnia opisy produktów.

Co w tej sytuacji? Czy to źle wpływa na pozycjonowanie sklepu?

Z pewnego punktu na pewno tak, ponieważ google nie lubi kopii ani spamu więc kopiowanie opisów to standard lecz ostatnio coraz częsciej znajdują sie sklepy które piszą swoje opisy indywidualnie jest to dodatkowa praca ale to plus w google. (Darujmy sobie dyskusje na temat dc w obrębie domeny bla bla bla temat był każdy ma swoje zdanie zostańmy przy nim)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności