Skocz do zawartości

Linki wychodzące z mojego serwisu

Konrad5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czytam właśnie podstawowe informacje podklejone wyżej i zatrzymałem się na wskazówce, która mówi, że linki wychodzące z mojego serwisu osłabiają jego pozycję. Czy dodanie do każdego z tych linków atrybutu <a href="" rel="nofollow"> rozwiązuje sprawę? Z linków nie bardzo mogę zrezygnować, ponieważ jest to demonstracja w postaci odnośników do przykładowych prac w Internecie. Jeżeli ma to jakieś znaczenie, to dodam jeszcze, że linki nie znajdują się na stronie głównej, tylko na jednej z podstron. Łącznie jest ich (linków) ok. 30.

W skrócie o - ecnie dodanie nofollow nic nie zmieni - bo moc przypadająca na linka nofollow po prostu przepada.

Co od utraty mocy na linki wychodzące to w praktyce (o ile jest ich rozsądna ilość) to nie jest nawet zauważalne w najmniejszym stopniu.

a swoją drogą artykuł Lexy warto przeczytać :)

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Dołącze się z nieco innym pytaniem. Wyczytałem gdzieś, że mocne linki wychodzące do tematycznych stron (w rozsądnej ilości) są świetnym uzupełnieniem strony i Google postrzega jest pozytywnie. W praktyce: mamy stronę o pozycjonowaniu i wrzucamy tam link do PiO - Google odbierze to dobrze i dostaniemy plusik od wyszukiwarki.

To prawda czy też przeczytałem bzdury?

To prawda czy też przeczytałem bzdury?

Wg. mnie to mity, tym bardzie, że jest to raczej nie do sprawdzenia - wystarczy, że ktoś sobie coś wymyśli, napisze w internecie albo źle odbierze i nadinterpretuje czyjąś wypowiedź i już mamy pełno takich teorii :(, aczkolwiek nie jest to wkluczone...

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

@moody, jeśli linkujesz do PiO a z PiO do strony to ma to sens i strona o pozycjonowaniu na tym skorzysta:)

To jest tak zwane wzajemne linkowanie i nie koniecznie ma sens :) Chyba, że masz coś innego na myśli?

Webbest.eu

Ja w jakimś kursie pozycjonowania wyczytałem, że rzeczywiście linki wychodzące do stron tematycznie powiązanych są lepiej widziane.

Dlatego lepiej się dogadywać ze stronami o tej samej tematyce. Oprócz efektu pozycjonowania, można się spodziewać, że będą dodatkowe wejścia na stronę.

logo.pngOdwiedź forum o skuterach - dla właścicieli jednośladowców.

@Adam.. po czym wnosisz, że prawidłowy cross-link jest zły? Z punktu widzenia projektantów google sytuacja w której na stronie A jest mowa o nartach i posiada link do strony B na której jest mowa o butach narciarskich i odwrotnie, strona o butach linkuje do strony o nartach - jest idealna i google nie dość, że to popiera to jeszcze odpowiednio punktuje takie strony. Po pierwsze primo umożliwia dostęp do informacji tematycznie powiązanych, po drugie primo:) właśnie taka jest idea linku.

Wszystkim zainteresowanym polecam art: https://sellyourmessage.com/2010/03/seo-and...nking-hurt-you/

Czyli mówisz o linkowaniu A->B B->A??

Wszędzie się mówi, że takie linki mają zmniejszoną moc.

Jeżeli chodzi o wypowiedzi Google/pracowników to też się spotkałem z informacjami, że linkowanie wzajemne nie jest zbyt dobre, a nawet gdzieś było napisane, że zbyt duża ilości linków wzajemnych może obniżać zaufanie do domeny, ale źródeł teraz nie podam, bo nie znajdę już... Tak czy siaka to jest wszystko teoretyzowanie..., ale od kiedy pamiętam wszyscy odradzali/nie polecali zawsze takiego linkowania...

Z G. to jest tak, że czasem różnie mówią, a w praktyce jest często nieco inaczej.

Webbest.eu

Adam tak miałem na myśli A->B i B->, fakt, jeśli linków jest bardzo dużo jest to podejrzane ale jeśli jest 1-2 to jest dobrze. Ja myślę, że to co mówi Matt Cutts jest dość logiczne, oglądasz stronę o jednym i płynnie przechodzisz do strony drugiej o pokrewnej tematyce, w ten sposób serfujesz po sieci:) myślę, że jest to korzystne. Mam kilka wordpresów ktore są związane tematycznie i polinkowane ze sobą, nic im się nie dzieje, pozycjoniują stronę i jak narazie dobrze idzie. Masz racje że można to uznać za czysto teoretyczne rozważania bo testy na ten temat nie są raczej możliwe.

No tak pojedyncze na pewno (o ile w pozycjonowanie można używać takich określeń :P ) nie są szkodliwe, ale z tego co zawsze się mówiło - to te linki mają obniżoną moc, aczkolwiek algorytm G. się ciągle zmienia :)

Webbest.eu

• 2 tygodnie później...

Miałem ten sam problem, konieczne były linki do strony producenta urządzenia o którym pisałem a niekoniecznie chcialem go reklamować dając mu wsparcie w postaci linku skoro on tego nie robił. Wykorzystałem wspomnianą przez Ciebie metodę. To dobry sposób na odnośnik który musi być a my wolelibyśmy trochę inaczej.

zatrzymałem się na wskazówce, która mówi, że linki wychodzące z mojego serwisu osłabiają jego pozycję.

czytanie ze zrozumieniem sie klania

linki wychodzace nie oslabiaja pozycji na jakich znajduje sie strona, oslabiaja jedynie moc wyjsciowa jaka twoja strona moze przekazac linkiem innym stronom, duza (powiedzmy ze kilkadziesiat) ilosc linkow wychodzacych moze takze spowodowac spadek pr, ktory rowniez nie ma nic wspolnego z zajmowanymi pozycjami na wybrane przez ciebie frazy

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności